Inspiratieloos Jong Ajax thuis onderuit tegen laagvlieger Almere City

door BadembaBarrie 199

Jong Ajax is maandagavond pijnlijk onderuit gegaan tegen Almere City. De Amsterdamse beloften speelden een gezapige wedstrijd en kwamen nog niet tot een handvol uitgespeelde kansen. Omdat de bezoekers uit Almere ook nog eens scherp waren in de uitbraken, eindigde de wedstrijd in 1-3.

Jong Ajax begon matig aan de wedstrijd. Het had wel een overwicht, maar wist nauwelijks kansen te creëren. Achterin had het de zaken bovendien niet op orde, waardoor de eerste echte kans van de wedstrijd ook gelijk raak was. Almere City brak uit en de bal belandde via enkele medespelers voor de voeten van Jeffry Puriel in de zestien. Die tikte de bal beheerst langs Jay Gorter voor de 0-1.

Even leek het tegendoelpunt voor wat inspiratie te zorgen bij de mannen van John Heitinga. Er kwam iets meer tempo in de aanvallen en er spatte wat meer gretigheid van het spel af. Sontje Hansen zorgde binnen enkele minuten na de 0-1 alweer bijna voor de gelijkmaker, maar na een goede actie waarbij hij zijn tegenstander uitspeelde en de zestien in dribbelde, schoot hij net over.

Toch bleef Almere gevaarlijker. Onder anderen Tijmen Wildeboer kreeg na slordig balverlies van Gibson Yah een goede schietkans. Hij punterde de bal echter zacht in de handen van Gorter. Even later mocht de spits echter alsnog voor de 0-2 tekenen. Lance Duijvestijn kwam gevaarlijk door over links en schoot oog in oog met Gorter richting verre hoek. De doelman kreeg er slechts een klein handje tegen, waardoor Wildeboer bij de tweede paal de Almeerse voorsprong kon verdubbelen.

De tussenstand kon op het moment dat de 0-2 verre van onverwachts noch onverdiend genoemd worden. Almere City speelde met volle overgave en legde daarmee het beste voetbal op de mat wat het in zich had. Jong Ajax leek daarentegen maar half wakker en weinig wees erop dat de 1-2 nader was. Dat was hij echter wel, want uit een voor Jong Ajax zeldzame geslaagde aanval kwam de bal via een lage voorzet van Youri Baas voor de voeten van Naci Ünüvar, die hem van dichtbij kon binnentikken.

Met een 1-2 ruststand leek Jong Ajax in de tweede helft vastberaden om zo snel mogelijk gelijk te maken. Dat had moeten lukken via Hansen, die de bal van Ünüvar voor een doel zonder keeper aangespeeld kreeg, na een haast perfecte aanval van Jong Ajax. De poging van Hansen werd echter geblokt en een halve minuut later mocht Puriel uit een uitbraak van Almere City zelfs voor de 1-3 tekenen.

Het zou gelijk het einde betekenen van de aanvallende ambities van Jong Ajax. De ploeg viel weer terug in het te lage baltempo van voor rust en als er eens haast werd gemaakt, liep de aanval stuk op een slordigheid. Veel verder dan enkele niet aangekomen voorzetten kwamen de Amsterdamse beloften dan ook niet.

Almere City hoefde in de tussentijd niet meer en de ploeg van Alex Pastoor beperkte zich dan ook vooral tot irriteren, ontregelen en gokken op een omschakeling. Toch viel er voor degenen die Ajax een warm hart toe dragen tussen alle misère door nog een lichtpuntje te bespeuren. Gabriël Misehouy mocht namelijk tien minuten voor tijd zijn debuut maken in het betaalde voetbal. Heel opvallend speelde het talent niet, maar dat kon hem in deze wedstrijd nauwelijks kwalijk genomen worden.

Kort voor tijd kreeg invaller Jayden Banel nog een grote kans toen hij met een lange bal één op één met Nordin Bakker werd gezet. De aanvaller kon echter net niet lekker bij de bal, waardoor hij hem niet langs de uitgekomen keeper kreeg. Dichterbij een doelpunt kwam Jong Ajax niet meer en dus eindigde het duel in een 1-3 nederlaag.

Gorter; Van Gelderen, Yah (Martha 46'), Musampa (Vos 69'), Baas (Salah-Eddine 88'); Llansana, Hlynsson (Misehouy 79'), Warmerdam; Hansen (Banel 88'), Rasmussen, Ünüvar.

Raatsie, Van der Sloot, Salah-Eddine, Martha, Campagne, Aertssen, Vos, Misehouy, Banel.