Assist Forbs tegen RKC schoolvoorbeeld voor Ajax hoe AEK Athene te kloppen

door Brent Tomassen 121

Assist Forbs tegen RKC schoolvoorbeeld voor Ajax hoe AEK Athene te kloppen

door Brent Tomassen 121

Laatst geüpdatet

Ajax treedt donderdag in Griekenland aan voor de tweede groepswedstrijd van de Europa League tegen AEK Athene. De ploeg van Maurice Steijn gaat op jacht naar de eerste overwinning in de poule, na het 3-3 gelijkspel tegen Olympique Marseille. AEK Athene won het eerste groepsduel met 2-3 op bezoek bij Brighton & Hove Albion. Ajax Showtime analyseert de komende tegenstander van Ajax, die uitblinkt in standaardsituaties en de tegenaanval.

AEK Athene is de kampioen van afgelopen seizoen in de Griekse competitie. De Griekse topclub behaalde in het seizoen 2022/23 haar dertiende landskampioenschap. Matias Almeyda is sinds 2022 de hoofdtrainer in de hoofdstad van Griekenland en heeft een aantal oud-Eredivisiespelers onder zijn hoede. Zo spelen ex-jeugdspeler van Ajax Nordin Amrabat, spits Tom van Weert (onder andere Excelsior en FC Groningen, red.) en rechtsback Lazaros Rota (ex-Fortuna Sittard, red.) bij AEK Athene. Levi Garcia, die in het verleden voor AZ speelde, zal de thuiswedstrijd tegen Ajax moeten missen vanwege een blessure.

AEK Athene verrast sterker Brighton met standaardsituaties

AEK Athene won de uitwedstrijd tegen Brighton & Hove Albion verrassend met 2-3, ondanks het feit dat de Engelsen 75 procent balbezit hadden. Dit werd niet uitgedrukt in het aantal doelpogingen, want dit bleef nagenoeg gelijk: zeven om zes schoten tussen de palen. AEK kwam driemaal op voorsprong en de eerste twee keer gebeurde dit via een standaardsituatie. Hieronder is de situatie voorafgaand aan de 0-1 van rechtsachter Djibril Sidibé te zien.

Assist Forbs tegen RKC schoolvoorbeeld voor Ajax hoe AEK Athene te kloppen

Brighton kiest om vanuit zonedekking te verdedigen bij standaardsituaties, maar kijkt vooral naar de bal. Sidibé profiteert hiervan door achter de rug van zijn directe tegenstander te kruipen en de hoekschop vanaf de rand van het strafschopgebied snoeihard in de verre hoek te koppen.

AEK Athene verrast met tegenaanvallen na lange bal

Zowel de winnende goal tegen Brighton als tegen Panathinaikos een paar dagen later, komen op eenzelfde manier tot stand. Van achteruit wordt de lange bal gespeeld, voorin wordt het duel gewonnen en de aanvallers van AEK Athene profiteren van de ruimte die er ligt om de aanvalssituatie uit te spelen en te scoren. De 1-2 tegen Panathinaikos is een mooi voorbeeld hiervan.

Assist Forbs tegen RKC schoolvoorbeeld voor Ajax hoe AEK Athene te kloppen

Na het duel om de lange bal gewonnen te hebben, staat AEK Athene met vijf spelers op de helft van de tegenstander. De bezoekers profiteren optimaal van de ruimte die er achter de laatste linie van Panathinaikos ligt. Twee seconden na het winnen van het duel, wordt Jens Jönsson op links gelanceerd. De voorzet van de Deen wordt door de meegesprinte Orbelín Pineda binnengeschoten.

Assist Forbs tegen RKC schoolvoorbeeld voor Ajax hoe AEK Athene te kloppen

AEK Athene is uiterst kwetsbaar bij steekpasses door de verdediging

Waar AEK Athene in de wedstrijden tegen Brighton, Panathinaikos en in het tweeluik met Dinamo Zagreb in de derde voorronde van de Champions League steeds aan het langste eind trok, daar zal de teluerstelling bij de tegenstanders over de gemiste kansen groot zijn. AEK Athene krijgt namelijk in deze drie wedstrijden een behoorlijk aantal kansen tegen nadat de statische verdediging van de Grieken wordt verschalkt met een enkele steekpass dwars door de laatste linie.

Assist Forbs tegen RKC schoolvoorbeeld voor Ajax hoe AEK Athene te kloppen

Panathinaikos opent de score tegen AEK Athene vanuit eenzelfde situatie als de goal van Brian Brobbey tegen RKC Waalwijk. Vanaf rechts komt een aanvaller naar binnen en met een handige steekpass wordt zijn diepgaande teamgenoot bereikt. Uit een moeilijke hoek wordt knap raakgeschoten. De assist werd gegeven door Carlos Forbs, die hierbij bewees op snelheid ook het overzicht te kunnen behouden en de bal op het juiste moment tussen de verdediging door te spelen. Tegen Olympique Marseille gaf de aanvaller ook zo'n pass richting Kenneth Taylor, die oog in oog met de keeper faalde. De corner die hieruit volgde werd wel binnengeschoten door Steven Berghuis.

Dat de Grieken niet vaker tegengoals incasseren uit dit soort situaties is te danken aan goed keeperswerk van Cican Stankovic. Tegen Dinamo Zagreb is het onder meer Josip Šutalo die een aanvaller vrij voor de keeper zet. Hiermee lijkt Ajax een ervaringsdeskundige tegen AEK Athene in huis te hebben gehaald.

Assist Forbs tegen RKC schoolvoorbeeld voor Ajax hoe AEK Athene te kloppen

Tegen Brighton is het meest duidelijke geval van een statische, ongeorganiseerde verdedigingslinie te zien. Verdediger Jan Paul van Hecke krijgt alle tijd om in te dribbelen en de snelste weg naar het doel te kiezen. De laatste linie staat niet op één lijn waardoor buitenspel opgeheven wordt en twee aanvallers achter de verdediging meters voorsprong hebben. Opnieuw blijkt doelman Stankovic goud waard, waardoor de kans niet verzilverd wordt door de Engelsen.

Assist Forbs tegen RKC schoolvoorbeeld voor Ajax hoe AEK Athene te kloppen

Ajax is gewaarschuwd bij standaardsituaties van AEK Athene. In Waalwijk werd tweemaal een doelpunt weggegeven door slecht defensief werk bij voorzetten vanaf de zijkant. Aan de andere kant was de 0-1 van Brobbey een schoolvoorbeeld van hoe AEK Athene makkelijk te kloppen lijkt. Het is voor Ajax van groot belang dat er veel beweging is zonder bal om de Griekse verdedigers te lokken en zo gaten te trekken. Met Forbs heeft Steijn een ware handenbinder tot zijn beschikking, maar de rest van de ploeg zal in beweging moeten zijn om de Portugees mogelijkheden te bieden voor zijn eigen kans te gaan of te kiezen voor een pass op een medespeler. Dat laatste kan vooral beter bij Ajax dit seizoen, maar is dé manier om de tegenstander van donderdag uit elkaar te spelen. AEK Athene - Ajax belooft een wedstrijd te worden waarbij de ploeg die zijn wapens het beste inzet tegen de zwakte van de tegenstander wint.

Brent Tomassen (X: @Brent_Tomassen | E-mail: b.tomassen@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.