Ajax wint zonder te overtuigen in Tilburg

door Jesse ter Haar 931

Ajax heeft zaterdagavond een moeizame, maar succesvolle avond beleefd. De Amsterdammers wisten niet te overtuigen in de wedstrijd tegen Willem II, maar wisten toch een 1-3 zege te boeken.

De wedstrijd begon niet zoals Ajax gehoopt had. De ploeg leed slordig balverlies en werd dan ook een kleine periode onder druk gehouden door Willem II. Na enkele minuten echter, wist het zich er beter onderuit te spelen en kwamen er kopkansen voor Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg via voorzetten van Joël Veltman. Geen van die pogingen trof echter doel. Ajax hield de controle, maar dat betekende niet dat de Tilburgers niet af en toe van zich afbeten. Ook André Onana kreeg gaandeweg de eerste helft enkele momenten van onderscheiding.

Na een kleine veertig minuten was het dan bijna raak voor Ajax. Hakim Ziyech slingerde de bal ineens op het hoofd van Huntelaar, maar de maker van het openingsdoelpunt in De Klassieker raakte de paal. In het restant van het eerste bedrijf lagen er, vooral voor Ziyech, hier en daar nog wat mogelijkheden, maar gescoord werd er in de eerste helft niet.

De tweede helft begon met Ajax aan de bal en vrij hoge druk op het moment dat het dat niet had, maar door slordige passing wisten de Amsterdammers nog niet echt iets te creëren. De openingsfase na rust werd gekenmerkt door onnodige overtredingen op het middenveld en dat kwam het spel niet ten goede. Tien minuten na rust ging het mis voor Ajax. Lasse Schöne werd beschuldigd van vasthouden en de scheidsrechter van dienst, Dennis Higler, legde de bal op de stip. Etien Velikonja faalde niet en zette zijn ploeg op 1-0.

In de fase hierna kon Ajax geen vuist maken op de helft van de tegenstander en bracht Keizer Daley Sinkgraven en Siem de Jong voor Maximilian Wöber en Donny van de Beek. Wat volgde echter, was meer gevaar voor de Tilburgers dan voor Ajax en Onana moest zijn ploeg dan ook behoeden voor een 2-0 achterstand met een puike redding op een lage inzet. Hierna zette Ajax iets meer druk naar voren en de 71ste minuut leidde dat dan tot de eerste Amsterdamse goal. Schöne legde aan vanaf de rand van het strafschopgebied en klopte de doelman in het midden van het doel.

Hierna ruikte Ajax bloed en voerde het de druk op. Zonder groots te voetballen creëerde het enkele gevaarlijke momenten via Huntelaar en David Neres, maar hun pogingen werden tegengehouden door de verdedigers van Willem II. Snel daarna was het echter alsnog raak. Huntelaar werd diep gestuurd, de spits legde de bal netjes terug en invaller Siem De Jong werkte de bal netjes binnen. 1-2 en de wedstrijd omgekeerd. In de resterende minuten was het Willem II dat nog alle zeilen bijzette om een gelijkmaker te forceren, maar zij konden het net niet vinden. Twee minuten voor tijd was het Huntelaar nog die na goed werk van Neres binnen kon tikken, maar hij liet de kans aan zich voorbij gaan. Twee minuten later was het alsnog raak, toen Neres een rebound binnen wist te werken na een gemiste kans van opnieuw Huntelaar. 1-3 en daarmee was ook de eindstand bereikt.

Opstelling Willem II: Branderhorst, Heerkens, Peters, Lachman, vd Linden, Tsimikas, Chirivella, Rienstra, Haye, Velikonja (Azzaoui 63'), El Hankouri (Ogbeche 81').
Wissels Willem II: Wellenreuther, Van der Lei, Lewis, Lieftink, Crowley, Ogbeche, Azzaoui, Croux.

Opstelling Ajax: Onana, Veltman, De Ligt, Wöber (Sinkgraven 63'), Viergever, Van de Beek (S. De Jong 63'), Schöne (F. De Jong 80'), Ziyech, Neres, Huntelaar, Dolberg.
Lamprou, Sinkgraven, Johnsen, F. de Jong, S. de Jong, Orejuela, Kluivert.

1-0 Etien Velikonja (55' P)
1-1 Lasse Schöne (71')
1-2 Siem de Jong (79')
1-3 David Neres (90+1)

- Ajax-trainer Marcel Keizer staat voor behoorlijk wat dilemma's. Welke? Dat lees je hier in de voorbeschouwing.
- Ajax moet het op bezoek bij Willem II doen zonder een aantal geblesseerde spelers. Vaclav Cerny is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld met een gescheurde kruisband, terwijl Amin Younes kampt met knieklachten. Daarnaast staan ook Benjamin van Leer en Mitchell Dijks aan de kant.