Ajax wint met ruime cijfers van Leeds United in eerste oefenduel

door Bart Veenstra 645

Bron AS

Ajax wint met ruime cijfers van Leeds United in eerste oefenduel

door Bart Veenstra 645

Bron AS

Laatst geüpdatet

Ajax heeft woensdagmiddag de eerste van de twee oefenduels met Leeds United weten te winnen. Op Sportpark de Toekomst wonnen de reservespelers van Ajax met 3-1 van de Engelse middenmoter. Namens Ajax waren Max de Waal, Christian Rasmussen en Kristian Hlynsson trefzeker.

Bij Ajax stonden vooral jonge talenten opgesteld, al werd het elftal aangevuld met enkele ervaren krachten als Jay Gorter, Lisandro Magallán, Jurgen Ekkelenkamp en Victor Jensen. Bij Leeds United stonden enkele grote namen als Liam Cooper, Helder Costa en zelfs EK-finalist Kalvin Phillips binnen de lijnen.

In de beginfase liet Leeds United zich af en toe zien met een paar uitbraken, waar Ajax-goalie Gorter één keer écht in actie moest komen. Verder was het eigenlijk Ajax dat aan de bal wist te domineren en voetballend het meeste liet zien. Met name Kian Fitz-Jim en Christian Rasmussen lieten zich gelden bij het elftal van ‘gelegenheidstrainers’ John Heitinga, Mitchell van der Gaag en Richard Witschge.

Ajax kwam na een klein kwartier dan ook terecht op voorsprong. Een lange bal van Gorter werd door Leeds-verdediger Nohan Kenneh verkeerd ingeschat, waardoor Rasmussen kon doorbreken. De Deen gaf de bal mee aan De Waal, waarna de spits koelbloedig kon afronden.

Rasmussen was voor rust zelf ook trefzeker. Uit een vrije trap van Youri Regeer werd Rasmussen keurig bediend met een kopbal door verdediger Rio Hillen. De Deen kon vervolgens van dichtbij de bal het doel in werken.

Vlak na rust wist Ajax de voorsprong al snel te vergroten. Dit keer was het invaller Kristian Hlynsson die trefzeker was. Fitz-Jim zette een goede dribbel in, bereikte Giovanni, die op zijn beurt de bal klaarlegde voor Hlynsson. De IJslander schoot vervolgens knap raak.

In het vervolg van de tweede helft ging het spel op en neer. Leeds United kwam er, vooral via Crysencio Summerville, een paar keer gevaarlijk uit. Meerdere keren kon doelman Gorter zich onderscheiden met een redding. Aan de andere kant liet vooral Rasmussen zich zien. Zo zette de Deen een dribbel in, waarna hij uiteindelijk met een hard schot de lat raakte.

In de slotfase van het duel kregen beide ploegen nog kansen om te scoren, al werd er tot een minuut voor tijd niet gescoord. Gorter dacht de nul te gaan houden, totdat Leeds United vlak voor tijd een penaly kreeg na een overtreding van Rio Hillen. De penalty werd vervolgens benut door Max Dean, wat zorgde voor een 3-1 eindstand.

Later op woensdag speelt de beoogde basiself van Ajax eveneens tegen Leeds United. Dan zal blijken of het elftal van trainer Erik ten Hag in een halfvolle Johan Cruijff ArenA het kunstje van de reserves kan herhalen.

Opstelling Ajax:

Gorter; Regeer (Van Gelderen 46'), Magallán (Llansana 46'), Hillen, Salah-Eddine (Douglas 59'); Fitz-Jim, Ekkelenkamp (Hlynsson 46'), Jensen (Warmerdam 46'); Rasmussen (Yah 67'), De Waal, Martha (Giovanni 46').

Wissels Ajax:

Setford, Van Gelderen, Llansana, Warmerdam, Hlynsson, Douglas, Giovanni, Musampa, Yah.

Opstelling Leeds United:

Van den Heuvel, Drameh, Cooper, Forshaw, Kenneh, Moore, Helder Costa, Philips, Roberts, Poveda, Greenwood.

Wissels Leeds United:

Christy, McCarron, Jenkins, Summerville, Allen, Dean.

Doelpunten:

1-0 Max de Waal (13')
2-0 Christian Rasmussen (26')
3-0 Kristian Hlynsson (49')
3-1 Max Dean (90', pen.)

Bijzonderheden:

- Wat verwachten de bookmakers van het duel tussen Ajax en Leeds United van woensdagavond? Bekijk het hier!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties