Ajax wint met ruime cijfers van Anderlecht

door Bart Veenstra 290

Ajax heeft het besloten oefenduel met RSC Anderlecht met 5-2 weten te winnen. De Amsterdammers lieten bij vlagen leuk combinatiespel zien, al zal trainer Erik ten Hag nog genoeg ruimte zien voor verbetering. De doelpunten werden gemaakt door Dani de Wit (2), Kik Pierie, Victor Jensen en Klaas-Jan Huntelaar.

Na een goede start van Ajax, waarbij Sergiño Dest en Danilo Pereira goede kansen kregen, was het al snel RSC Anderlecht dat domineerde in de openingsfase. De Belgen kregen via aanwinst Michel Vlap de eerste kans, waarbij Ajax-goalie Bruno Varela redding kon brengen. Vlak erna was Adrien Trebel dichtbij de 0-1, maar zijn schot raakte de lat.

Ook hierna bleef Anderlecht de kansen krijgen. Met een schitterende bal met buitenkantje rechts wist Vlap Trebel te bereiken, maar de Fransman - die tegenover Varela kwam te staan - kon het doel niet vinden. Hierna kwam Ajax weer wat beter in de wedstrijd en de openingstreffer deed de wedstrijd dan ook een beetje kantelen. Lassina Traoré kapte - met wat geluk - Anderlecht-speler/trainer Vincent Kompany uit, legde af op Dani de Wit, waarna de middenvelder scoorde.

Even later was het opnieuw raak voor De Wit. Aan de rechterkant bediende Noa Lang - die overigens heerlijk werd aangespeeld door Carel Eiting - Dest, waarna het schot van de rechtsback werd geblokt door Kompany. De oud-speler van Manchester City zag de bal daardoor voor de voeten van De Wit belandden en zodoende profiteerde de middenvelder van het buitenkansje. Richting het einde van de tweede helft had Ajax vervolgens enkele aanvallen met prima combinaties, maar werden kansen - vooral met Lang in de hoofdrol - niet benut. In de laatste minuut voor rust mocht Sidney Sam doorkomen via de rechterkant van Anderlecht, liet Kik Pierie zich verrassen en leek ook Varela niet vrijuit te gaan bij het schot in de korte hoek.

Na rust - toen er aan Ajax-zijde flink was gewisseld - kwam Ajax al snel weer tot scoren. Uit een hoekschop wist Pierie raak te koppen en zodoende de marge weer tot twee te brengen. Al snel was het opnieuw raak voor de Amsterdammers. Invaller Klaas-Jan Huntelaar wist met een dieptebal Lang te bereiken, waarna de aanvaller zijn inzet nog gestopt zag worden door de Anderlecht-keeper. De rebound was vervolgens voor Victor Jensen, die de bal knap over de keeper heen wist te wippen.

Weer enkele minuten later liep Ajax opnieuw uit naar een nog grotere voorsprong. Een voorzet van Lang werd doorgekopt door een Anderlecht-verdediger, waardoor Huntelaar bij de tweede paal de bal vrij voor het inkoppen had en deze kans als een echte spits niet onbenut liet: 5-1.

Aan de andere kant liet ook Anderlecht zich af en toe zien. Invaller Kara Mbodj stond net tien seconden in het veld toen hij na een corner een gaatje zag en direct kon profiteren om Anderlecht terug te brengen tot 5-2. Ten Hag voerde hierna vier wissels door, waarbij onder meer Kenneth Taylor inviel.

In het restant van het duel gebeurde er volgens niet bijster veel meer. Het tempo lag een stuk lager dan voor rust, al kreeg Ajax via Jurriën Timber nog wel een prima kans. De verdediger schoot de bal voorlangs. Op aangeven van Ten Hag werd er vervolgens geen blessuretijd gegeven, waardoor het duel na precies negentig minuten spelen klaar was.