Ajax walst over Borussia Dortmund heen en blijft foutloos in de Champions League

door Jesse ter Haar 2414

Ajax heeft dinsdagavond een bijzonder fraaie zege geboekt op Borussia Dortmund. In eigen huis waren de Amsterdammers vrijwel de gehele wedstrijd de betere ploeg en raar maar waar: de uiteindelijk 4-0 eindstand had veel hoger kunnen uitvallen.

De openingsfase was licht in het voordeel van Borussia Dortmund, al creëerde de Duitse ploeg nog geen kansen. In de rook van het vuurwerk was Dortmund wel de ploeg aan de bal. In de negende minuut van de wedstrijd was het Ajax dat de eerste kans kreeg. Na een soepele aanval over de linkerflank kwam de bal via Steven Berghuis bij Antony terecht. De Braziliaan kreeg een serieuze kans, maar had te veel tijd nodig en stuitte op Gregor Kobel. Even daarna dook Daley Blind met de bal aan de voet op in de zestien van de Duitsers. Hij speelde zich vrij, maar schoot met rechts eveneens op de keeper.

Na tien minuten was het alsnog raak voor Ajax. De Amsterdammers kregen vanaf de rechterkant van het veld een vrije trap te nemen, waarbij Dusan Tadic achter de bal ging staan. Hij draaide de bal de zestien in, waarna de bal uiteindelijk via het hoofd van Marco Reus in het doel verdween. Na achttien minuten werden de Duitsers voor het eerst echt gevaarlijk. Fenomeen Erling Haaland kwam vrij op rechts en gaf voor op Reus, maar Haaland wist zijn medespeler nét niet te bereiken. Datzelfde lukte Sébastien Haller even later wel. Als een echte targetman liet hij de bal op de rand van het strafschopgebied vallen voor Daley Blind, die bekeken raak schoot via de binnenkant van de paal: 2-0.

Waar je vervolgens een storm van Borussia Dortmund zou verwachten, bleef Ajax de gevaarlijke ploeg. De Amsterdammers zochten de kwetsbare defensie van de club uit Dortmund op en dat leverde een kans op voor Berghuis. Hij werd vrijgespeeld, maar schoot vanuit een kansrijke positie toch naast. Het ging door en daar bij Ajax in de eerste helft. Na ruim een halfuur spelen had Haller de 3-0 op zijn schoen. Na een knappe bal achter het standbeen langs van Berghuis kreeg de spits de bal voor zijn voeten, maar hij schoot hard op Kobel. Even later kon Noussair Mazraoui een kopbal wagen, maar dat bleek te moeilijk.

Bij Ryan Gravenberch wilde het net niet lukken. Nog binnen de veertig minuten spelen ontstonden er twee momenten waaruit de middenvelder had kunnen scoren, maar eerst kreeg hij de bal niet mee en even later lukte hem dat wel, maar miste zijn schot overtuiging. Het waren de minuten van Gravenberch, want na 42 minuten mikte hij de bal op de paal. Ajax kreeg een vrije trap te nemen en de jongeling nam hem vol overtuiging. Het zat achter niet mee, want via Kobel belandde de poging op de paal. Op slag van rust ontstond de eerste echte kans voor Borussia Dortmund. Haaland ontsnapte, duwde Jurriën Timber van zich af en haalde uit, maar Remko Pasveer kon keren. Zodoende bleef het bij 2-0 in de eerste helft.

Na rust was Ajax direct weer de betere ploeg. Een voorzet vanaf links viel net tussen de Ajacieden in, maar even later schoot Mazraoui alsnog. Hij schoot echter te slap op de goalie. Aan de andere kant volgde er een kans voor Haaland. Hij kreeg een diepe bal te verwerken en deed dat overtuigend. Hij schoot hard met rechts, maar Pasveer kon de bal op de lat tikken. Het was meteen een spektakelstuk. In de 49ste minuut kreeg Gravenberch een kans en dat was niet zijn eerste. Hij wist een voorzet echter niet binnen te werken. Doelman Kobel kon van dichtbij keren.

Binnen het uur viel de zo belangrijke 3-0 alsnog. Ajax miste na de 2-0 werkelijk tal van kansen, maar het was Antony die de marge alsnog op drie wist te brengen. Vanaf de rechterkant dribbelde hij naar binnen, wanneer hij bekeken raak schoot met een schot in de verre hoek. In de fase hierna deed Ajax het even iets rustiger aan, maar het liet de opponent niet in de wedstrijd komen. Het spel ging redelijk heen en weer, zonder dat één van beide ploegen écht kansen wist te creëren. Ruim twintig minuten voor tijd kreeg Borussia Dortmund via Haaland alsnog een kans. Hij dook op in de zestien, legde de bal klaar voor links en schoot, maar hij stuitte opnieuw op een bijzonder sterk keepende Pasveer.

Waar de Duitsers nalieten terug te komen in de wedstrijd, liet Ajax niet na om verder uit te lopen. In de 72ste minuut kwam Blind door over de linkerkant, waarna hij een puike voorzet afleverde in de richting van Haller. De spits sprong, knikte en scoorde met een kopbal zijn zesde doelpunt van het Champions League-seizoen. Het kon allemaal nog veel erger worden voor Borussia Dortmund. Ruim tien minuten voor tijd ging Haller plots alleen op het doel van de tegenstander af, maar hij faalde in het maken van de juiste keuze. Hierna viel de bal alsnog voor de voeten van invaller David Neres, maar hij koos voor eigen succes en kwam te dicht bij de keeper uit; kans verkeken.

Het restant van de wedstrijd verliep zonder dat Ajax of Borussia Dortmund nog tot serieuze kansen kwamen. De fase kenmerkte zich door wissels aan beide kanten, maar aan mooie aanvallen kwamen de ploegen nog maar amper toe. Zodoende liep de wedstrijd uit op een bijzondere 4-0 overwinning van Ajax op de nummer twee van Duitsland: Borussia Dortmund.

Pasveer; Mazraoui (Rensch 83'), Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Berghuis (Klaassen 69'), Gravenberch; Antony (Neres 76'), Haller (Daramy (83'), Tadic.

Gorter, Setford, Schuurs, Klaassen, Neres, Danilo, Rensch, Labyad, Kudus, Taylor, Daramy, Tagliafico.