Ajax scoort niet en speelt andermaal doelpuntloos gelijk in de Eredivisie

door Jesse ter Haar 1798

Ajax heeft zondag voor de tweede keer op rij doelpuntloos gelijkgespeeld in de Eredivisie. Een week geleden voetbalde de ploeg zich niet voorbij Heracles Almelo en ditmaal bleek Go Ahead Eagles een te groot obstakel. De Amsterdammers kregen uiteindelijk behoorlijk wat kansen tegen de ploeg uit Deventer, maar dat mocht niet baten: 0-0.

Ajax was vanaf de aftrap de dominante ploeg, maar flitsend begon de wedstrijd niet. Via Davy Klaassen kregen de Amsterdammers hun eerste kans, maar een kopbal van de middenvelder verdween over het doel. Even later probeerde Edson Álvarez het eveneens met een kopbal. Uit een corner wist hij vrij te komen en een poging te wagen, maar ook hij mikte over. Na een klein halfuur volgde pas de volgende kans. Sébastien Haller probeerde bij een hoge bal in het strafschopgebied te komen, maar met zijn knie schoot hij naast.

In de 34ste minuut volgde een échte kans voor Ajax. Via Klaassen en Haller voetbalden de Amsterdammers knap binnen het strafschopgebied van Go Ahead Eagles, waarna Tadic de bal kon ontvangen. Hij stond echter met zijn rug naar het doel en had nog veel te doen. Dat hij tot een schot op doel kwam was een behoorlijke prestatie, maar de poging was niet hard genoeg om doelman Warner Han te verrassen. Voor rust probeerde de Serviër het ook nog met een hard schot van afstand, maar de bal verdween over het doel van de opponent. Zodoende werd er voor de rust niet gescoord in Amsterdam.

De tweede helft begon zoals de eerste. Ajax had de bal, maar kansen kwamen er niet. Zodoende probeerde Jurriën Timber het zo’n tien minuten na rust maar eens met een schot van afstand, maar zijn harde schot stuiterde naast. Erik ten Hag greep in met het inbrengen van Mohamed Daramy en Ryan Gravenberch, maar ook dat had niet direct effect. Na meer dan een uur waagde de uitploeg voor het eerst een schot op doel. De poging ging tussen de palen, maar Remko Pasveer stond goed op te letten en pakte de bal in twee instanties.

Kort hierna beproefde Lisandro Martínez zijn geluk. Hij schoot van afstand en probeerde het met een geplaatst schot op gevoel, maar Hahn kon de bal uit zijn doel tikken. Inmiddels was de zeventigste minuut gepasseerd en kreeg Ajax een volgende kans om te scoren. Tadic leverde goed werk en bracht de bal het strafschopgebied in, waarna Klaassen de bal teruglegde op Daramy. Hij schoot snel, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Niet lang hierna was het Klaassen die niet tussen, maar op de paal mikte. Hij kon vrij koppen na een voorzet, maar had geen geluk.

Dat geluk had Ajax ook tien minuten voor tijd niet. Net na het inbrengen van David Neres en Danilo Pereira kregen de Amsterdammers een dubbele kans op de 1-0. Eerst werd een kopbal van Martínez van de lijn gehaald, waarna Danilo direct een kans kreeg in de rebound. Hij schoot de bal echter recht op doelman Hahn af. Daramy, de andere invaller, kreeg al snel hierna de volgende kans. Na een voorzet van Noussair Mazraoui kopte hij op het dak van het doel. Go Ahead Eagles kreeg in deze fase ook een aardige kans. Marc Cardona brak uit na mistasten van Martínez, waarna Pasveer ternauwernood zijn hand tegen diens schot kon zetten.

In de slotfase van de wedstrijd ging Ajax op volle kracht op jacht naar de enige treffer van de avond. De ploeg van Ten Hag werd ook zeker gevaarlijk, maar het benodigde doelpunt werd maar niet gevonden. De Amsterdammers kregen nog vijf minuten aan extra speeltijd, maar ook dat was niet voldoende. De wil was duidelijk aanwezig, maar de bal viel telkens net niet goed en zo bleef het bij 0-0 in de Johan Cruijff ArenA.

Pasveer, Mazraoui, Timber (Schuurs 70'), Martínez, Blind, Álvarez (Gravenberch 63'), Kudus (Daramy 63'), Klaassen, Antony, Haller, Tadic.

Gorter, Onana, Schuurs, Neres, Gravenberch, Danilo, Rensch, Labyad, Berghuis, Taylor, Daramy, Tagliafico.