Ajax rekent in doelpuntrijk duel af met Excelsior

door Thijs Zwagerman 752

Ajax heeft zaterdagavond in een doelpuntrijk duel met grote cijfers afgerekend met Excelsior. Klaas-Jan Huntelaar groeide met een hattrick uit tot de grote man aan Ajax-zijde, terwijl ook Dusan Tadic en Kasper Dolberg doel troffen.

Excelsior probeerde Ajax in de openingsfase al vroeg onder druk te zetten, maar slaagde daar niet goed in. De Amsterdammers wisten zich vrij eenvoudig onder de druk uit te spelen en creëerden een aantal aardige kansen. Het was uiteindelijk Klaas-Jan Huntelaar die na tien minuten de ban brak. De ervaren spits werd met een fraaie steekbal in de diepte gestuurd door Donny van de Beek en rondde de grote kans oog in oog met Excelsior-doelman Damen fraai af.

Ondanks goede kansen voor Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui, moest Ajax uiteindelijk een klein halfuur wachten op een verdubbeling van de marge. Frenkie de Jong had op dat moment met een ogenschijnlijke hamstringblessure het veld al verlaten en zag dus niet hoe Dusan Tadic Ajax op fortuinlijke wijze op 2-0 bracht. Een voorzet van Ziyech kwam via Jurgen Mattheij en Huntelaar uiteindelijk voor de voeten van de Serviër, die vervolgens koelbloedig afrondde.

Vlak voor de rust bekroonde Huntelaar de mooiste aanval van de eerste helft met de derde Ajax-treffer. Nadat Nico Tagliafico op eigen helft de bal veroverde, kwam Ajax er via Daley Blind, Ziyech en Tadic snel uit. Ziyech leverde de bal na goed combinatiespel perfect af bij Huntelaar, die vervolgens zijn tweede doelpunt van de wedstrijd maakte. Oud-Ajacied Mounir El Hamdaoui deed vlak voor de pauze nog wat terug, door met een rake knal voor de 3-1 te tekenen.

Dit bleek echter geen voorbode voor een denderende tweede helft van Excelsior-zijde. Na een kwartier in de tweede helft maakte Tadic vanaf de penaltystip namelijk een einde aan alle Kralingse-illusies. Excelsior-captain Ryan Koolwijk tikte Matthijs de Ligt hard op zijn voet en na inmenging van de VAR legde scheidsrechter Pol van Boekel de bal terecht op de stip. Tadic benutte de buitenkans en scoorde zijn tweede doelpunt van de wedstrijd.

Luttele minuten later kroonde Huntelaar zich tot de oudste Ajacied met een hattrick in de Eredivisie. Blind veroverde aan de linkerkant van het veld de bal, dribbelde op en speelde Tadic aan. De Serviër bereikte Huntelaar met een goede pass, waarna de 35-jarige spits vanuit een lastige hoek voor zijn derde en Ajax’ vijfde treffer tekende.

Ajax-trainer Erik ten Hag besloot vervolgens om doelpuntenmakers Huntelaar en Tadic rust te gunnen. Het duo werd vervangen door respectievelijk Kasper Dolberg en Joël Veltman, waardoor Mazraoui op het middenveld terechtkwam. Koud in het veld gaf Dolberg een vervolg aan de doelpuntenjacht van Ajax. De Deen rondde fraai af uit een vrije trap van Ziyech en tilde de stand zodoende naar 6-1. Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd deed Jeffrey Fortes namens Excelsior nog een duit in het zakje, door uit een goede voorzet overtuigend raak te koppen. Dit was tevens de eindstand.

Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; De Jong (28' Ekkelenkamp), Van de Beek, Ziyech; Neres, Huntelaar (73' Dolberg), Tadic (73' Veltman).

Lamprou, Varela, Kristensen, Veltman, Sinkgraven, Magallán, Labyad, Schöne, Dolberg, De Wit, Ekkelenkamp.