Ajax' omzet in de Champions League passeert ruim de zestig miljoen euro

door Bart Veenstra 166

Bron Ajax Showtime

Ajax' omzet in de Champions League passeert ruim de zestig miljoen euro

door Bart Veenstra 166

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax heeft dankzij de plaatsing voor de achtste finales van de Champions League een grote financiële slag geslagen. De Amsterdammers zijn dankzij de zege in Dortmund in één klap 12,4 miljoen euro rijker. De voorlopige omzet van Ajax dit seizoen in de Champions League passeerde de zestig miljoen euro.

Dankzij zijn deelname aan de Champions League kon Ajax al de nodige miljoenen euro's bijschrijven. Plaatsing voor de groepsfase levert een club 15,64 miljoen euro op. Hierbij moet wel gezegd worden dat Ajax 14,8 miljoen euro vooraf krijgt en de overige 800.000 ontvangt de club om de eindrekening af te maken.

Daarnaast ontvangt Ajax ook een coëfficiënten-premie ter waarde van 20,466 miljoen euro. Deze inkomsten worden bepaald door de positie op een UEFA-ranking van de afgelopen tien jaar. Voorafgaand aan dit seizoen stond Ajax op die ranking op de zestiende plaats. Van de ploegen die boven Ajax op die UEFA-ranking staan, wist alleen Arsenal zich dit seizoen niet te kwalificeren voor de Champions League.

De UEFA bepaalde dat de nummer 32 van de deelnemende Champions League-teams 1,137 miljoen euro krijgt. Per positie op die ranglijst krijgt een club 1,137 miljoen euro. Ajax krijgt voor dit seizoen achttien keer het aandeel van 1,137 miljoen euro, wat neerkomt op een bedrag van 20,466 miljoen euro.

Bovendien ontvangt Ajax zo'n twee tot drie miljoen euro op basis van de marketpool (tv-gelden) en daarnaast verdient Ajax aan de drie thuisduels in de groepsfase al zo'n zes miljoen euro aan recettes.

Sportieve premies stromen binnen

Bovenstaande bedragen verdiende Ajax op basis van deelname, het verleden, tv-gelden en ticketverkoop. In de Champions League valt er ook veel geld te verdienen middels sportieve prestaties en daarmee is het elftal van trainer Erik ten Hag uitstekend op weg.

Een zege in de groepsfase in de Champions League is 2,8 miljoen euro waard. De eerste vier groepswedstrijden werden gewonnen door Ajax en dankzij die vier zeges is Ajax dus al 11,2 miljoen euro rijker. Omdat Ajax nu al zeker is van een plek bij de laatste zestien kan de Amsterdamse club ook alvast 9,6 miljoen euro bijschrijven. Dit is namelijk de premie die staat voor het bereiken van de achtste finales. In zijn totaliteit zou Ajax al zo'n 64 tot ruim 65 miljoen euro hebben verdiend aan deze Champions League-campagne.

In de groepsfase zou Ajax nog meer kunnen verdienen. De Amsterdamse club speelt nog uit bij Besiktas en thuis tegen Sporting Portugal. Waar de clubs uit de grootste competities waarschijnlijk zullen 'lachen' om dergelijke premies, is de nog te behalen 5,6 miljoen euro voor Ajax in deze groepsfase enorm veel geld. Overigens levert een gelijkspel 900.000 euro op in de groepsfase.

Verder in het toernooi zou Ajax nog meer kunnen verdienen: een plek in de kwartfinale zou Ajax 10,6 miljoen euro opleveren, terwijl een plaats in de halve finale zorgt voor 12,5 miljoen euro. Een finaleplaats zorgt voor 15,5 miljoen euro en het winnen van die finale zou 4,5 miljoen euro opleveren.

Champions League brengt ook kosten met zich mee

Het bovengenoemde bedrag (64 tot ruim 65 miljoen euro) is een omzet en dus geen winst. Deelname aan de Champions League kost Ajax namelijk ook enkele miljoenen euro's. Zo staat Ajax vanwege zijn deelname zo'n 2,5 miljoen euro af aan de Eredivisie voor de veranderagenda.

Bovendien dient Ajax premies te betalen aan zijn spelers en daarnaast zijn er ook kosten voor thuis- en uitwedstrijden. Zo gaat 25 procent van de ticketverkoop naar de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast: de inkomsten uit de catering in het stadion zijn volledig voor het stadion, terwijl de parkeerinkomsten volledig voor de gemeente Amsterdam zijn.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties