Ajax officieus landskampioen na thuiszege op AZ

door BadembaBarrie 1500

Ajax is officieus kampioen geworden na een thuisoverwinning voor publiek op AZ. In een enerverende wedstrijd waren beide ploegen lange tijd aan elkaar gewaagd in de Johan Cruijff ArenA. Na ruim een uur kregen de Amsterdammers echter langzaam maar zeker de overhand en drukten dat uit in de score: 2-0.

Wellicht geïnspireerd door het aanwezige publiek begon de wedstrijd levendig. Zowel Ajax als AZ zette vroeg en hoog druk en iedere geslaagde Amsterdamse actie werd begroet met luid applaus en gejuich. AZ was als eerst gevaarlijk, toen het een vrije trap op de rand van Ajax’ strafschopgebied kreeg. Tot vermaak van de fans vloog het schot van Teun Koopmeiners echter hoog over. Twee minuten later kreeg Sébastien Haller de kans om Ajax op 1-0 te zetten, maar zijn kopbal uit de voorzet van Dusan Tadić kon nog net worden gered door Marco Bizot.

Het bleek de opmaat naar een intensieve eerste helft, waarin beide ploegen aan wilden vallen en hoog druk zetten. Het leidde tot een hoog tempo en kansen aan beide zijden. Namens Ajax was Antony daar na twintig minuten tweemaal bij betrokken. De Braziliaan kreeg de bal eerst mee uit een goede Amsterdamse aanval, maar legde niet goed terug op Ryan Gravenberch, die anders uit had kunnen halen vanaf randje zestien. Kort daarna legde Antony wel goed terug, ditmaal vanaf de achterlijn. De inlopende Nicolás Tagliafico wist de bal van dichtbij echter niet op doel te krijgen.

AZ beet echter van zich af en leek tot drie keer toe op weg naar de openingstreffer, ware het niet dat Maarten Stekelenburg goed stond te keepen. Eerst wist hij een lage voorzet van Wijndal nog net te onderscheppen, kort daarna was de doelman scherp op een gevaarlijk schot van Stengs richting de verre hoek en weer kort daarna wist Stekelenburg Albert Gudmundsson in de één op één van scoren af te houden.

Vlak voor rust mocht ook Bizot zich nog een keer onderscheiden. De doelman van AZ hield een harde vrije trap van Tadić fraai uit de hoek. Kort daarvoor was AZ zelf nog gevaarlijk geweest uit een standaardsituatie, maar Edson Álvarez voorkwam met een uiterste krachtsinspanning dat Bruno Martins Indi uit een ingestuurde hoekschop kon scoren. Diezelfde Álvarez kreeg de laatste kans van een enerverende eerste helft, maar op de rand van de vijandelijke zestien, had hij te veel tijd nodig om uit te halen, waardoor beide ploegen doelpuntloos gingen rusten.

Beide ploegen gingen in de tweede helft onverstoord verder met aanvallen. Nog voor de klok de vijftigste minuut had aangetikt, hadden beide ploegen al een grote kans op hun naam staan. Tagliafico vond met een half mislukte volley echter Bizot op zijn pad en aan de andere kant raakte Gudmundsson in vrije scoringspositie een teruggetrokken bal van Myron Boadu volledig verkeerd. Diezelfde Gudmundsson schoot niet veel later net voorlangs uit een snel genomen hoekschop.

Naarmate de wedstrijd vorderde probeerde Ajax, gesteund door het enthousiaste publiek, AZ steeds verder terug te drukken. Het kreeg mogelijkheden op 1-0, via Haller die over kopte en Tagliafico die - met een ditmaal beter schot - toch opnieuw Bizot op zijn pad vond.

De Amsterdamse treffer hing echter in de lucht en kwam er uiteindelijk na 66 minuten. Tadić kwam door over de linkerflank en kapte Yukinari Sugawara uit. Via een lage harde voorzet en een slim overstapje van Haller vond de Serviër uiteindelijk de volledig vrijstaande Davy Klaassen, die de 7500 aanwezige fans met een simpel tikje uit hun dak liet gaan.

Tot een stormloop richting het Alkmaars doel leidde het niet direct, maar het doelpunt zette het toch al groeiende Amsterdamse overwicht wel kracht bij. Van de substantiële dreiging van AZ was niets meer over en Ajax ging geduldig op zoek naar een verdubbeling van de voorsprong.

In de laatste tien minuten kwamen er toch nog wat kansen op de 2-0. Eerst stuitte Klaassen van dichtbij op Bizot. Daarna kwam Tadić net niet bij een voorzet van Klaassen en werden schoten van Álvarez en Gravenberch geblokt. Invaller Brian Brobbey kreeg direct na zijn entree de grootste kans, maar stuitte één op één met Bizot op laatstgenoemde. Datzelfde overkwam Gravenberch die even later een gevaarlijke kopbal richting de verre hoek gepakt zag worden door de doelman van AZ.

Uit de hoekschop die volgde was ook Bizot echter kansloos. Gravenberch trapte, Tagliafico kopte door en vond de opnieuw vrijstaande Klaassen bij de tweede paal. Die hoefde alleen zijn hoofd tegen de bal te zetten en vierde het feestje met de uitzinnige fans, die hem kort daarvoor al tot man van de wedstrijd hadden gekozen. Ajax speelde de wedstrijd vervolgens rustig uit en kon enkele minuten later het kampioensfeest al voorzichtig vieren met de supporters.

Opstelling Ajax:

Stekelenburg; Rensch (Mazraoui 64'), Timber, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Gravenberch; Antony (Neres 64'), Klaassen, Tadić (Idrissi 90'); Haller (Brobbey 85').

Wissels Ajax:

Scherpen, Reiziger, Schuurs, Klaiber, Neres, Idrissi, Mazraoui, Ekkelenkamp, Labyad, Kudus, Traoré, Brobbey

Opstelling AZ:

Bizot; Sugawara, Letschert, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, Gudmundsson (De Wit 73'), Koopmeiners; Stengs, Boadu, Karlsson (Reijnders 78').

Wissels AZ:

Verhulst, Bakker, De Wit, Aboukhlal, Evjen, Duin, Goudmijn, Reijnders, Leeuwin

1-0 Davy Klaassen (66')
2-0 Davy Klaassen (90')

- Ajax kan bij een overwinning officieus kampioen worden. De voorsprong op nummer twee PSV wordt twaalf punten en met een verschil in doelsaldo van meer dan dertig doelpunten, zijn de Amsterdammers alleen theoretisch nog te achterhalen.
- Dit officieuze kampioenschap kan veiliggesteld worden op de verjaardag van de grootste Ajacied allertijden. Johan Cruijff zag op 25 april 1947 het levenslicht en zou vandaag 74 jaar zijn geworden.
- Ajax - AZ is de eerste wedstrijd in bijna zeven maanden tijd waar publiek bij mag zijn. In de Johan Cruijff ArenA zijn zondag 7500 toeschouwers welkom als onderdeel van de zogeheten Fieldlab experimenten.