Ajax O18 verliest vreemd duel waarin grensrechter boos wegloopt

door Gino Haverkamp 32

Dit is het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd. Ajax trapte de dag om 10.30 uur af tegen AZ O17, maar verloor met 1-3. Ajax O18 neemt het om 15.00 uur op tegen de leeftijdsgenoten van eveneens AZ. Ook Ajax O15 en Ajax O16 komen vandaag in actie en treffen daarbij Vitesse. Volg de duels hier en praat mee!

FT | Ajax O17 - AZ O17 (1-3)

Ajax O17 heeft niet kunnen winnen van de leeftijdsgenoten van AZ. De ploeg van trainer Yuri Rose ging met 1-3 onderuit in Amsterdam. Doelpuntenmakers namens de Alkmaarders waren Erald Krasniqi, Jayden Addai en Nelson Egah. Jorrel Hato maakte de enige treffer van de Amsterdammers.

De eerste kans in de wedstrijd was voor Ajax O17. Zo probeerde Skye Vink, die de bal op aangeven van Rico Speksnijder meekreeg, het al in de tweede minuut met een wippertje over de AZ-doelman die ver uit zijn doel kwam. De kans werd niet omgezet in een treffer. Een hoekschop vijf minuten later leverde ook niets op voor de Amsterdammers.

Balverlies in de opbouw van Ajax O17 leverde vervolgens wel wat op voor AZ O17. Zo maakte Krasniqi de 0-1 in de negende minuut namens de Alkmaarders na een snelle omschakeling en een schot van afstand. In de dertiende minuut probeerde David Kalokoh iets terug te doen na een goede individuele actie vanaf de linkerflank, maar zijn poging ging voorlangs. Ook een tweede poging van Vink leverde niet een treffer op, omdat de doelman zijn schot wist te keren.

AZ O17 wist daarna bijna de 0-2 te maken. Opnieuw was Krasniqi gevaarlijk, maar na een strakke voorzet werd de bal overgeschoten. Mark Verkuijl ging in de 36e minuut va het veld af met een blessure en werd vervangen door Stanis Idumbo Muzambo. Uiteindelijk maakte AZ O17 nog de 0-2 vlak voor rust. Addai kon raak schieten in de korte hoek na een strakke hoekschop. Ajax O17 ging zo met een achterstand de kleedkamers in, maar voetballend waren de Amsterdammers weliswaar beter.

De tweede helft begon ietwat rustig. AZ O17 had in de 53e minuut nog een kans om er 0-3 van te maken, maar een schot ging rakelings voorlangs het doel. Ajax O17 poogde vijf minuten later iets terug te doen, maar na een hoekschop van Kalokoh kopte Vink de bal hoog over. Datzelfde deed Boerhout in minuut 73. De aanvaller kreeg een grote kopkans na een op maat gemaakt voorzet van Alvaro Henry, maar kon de bal niet genoeg naar beneden knikken.

Egah besliste de wedstrijd in de 75e minuut. De oud-Ajacied wist een snelle counter om te zetten in een kans voor AZ O17 en benutte deze ook. Boerhout probeerde wederom iets terug te doen en speelde drie minuten later de keeper voorbij, maar vanuit een lastige hoek kon de jongeling niet raak schieten en werd de bal tevens nog onderschept door een AZ-verdediger. Hato kon in minuut 91 nog de 1-3 op zijn naam schrijven, maar daar bleef het bij en zo verloor Ajax O17 op eigen terrein van AZ O17.

Schreuder; Henry, Verschuren, Hato, Easmon; Verkuijl (Idumbo Muzambo 36'), Gorter, Speksnijder (Jansen 60'); Boerhout, Vink (Hamouchi 60', Voute 80'), Kalokoh.

Jansen, Reiziger, Turner, Idumbo Muzambo, Voute, Alders, Hamouchi.

0-1 Erald Krasniqi (8')
0-2 Jayden Addai (45')
0-3 Nelson Egah (75')
1-3 Jorrel Hato (91')

FT | AZ O18 - Ajax O18 (1-0)

De eerste grote kans van de wedstrijd kwam door Gabriel Misehouy. De middenvelder nam in de zevende minuut een vrije trap, maar de doelman van AZ O18 wist de bal vlak bij de eerste paal te stoppen. AZ O18 probeerde vier minuten later iets terug te doen, maar een schot in de korte hoek kon goed gekeerd worden door doelman De Graaff. Het leverde weliswaar een hoekschop voor de Alkmaarders, maar de bal werd vervolgens naast gekopt.

Na de kans van het jeugdteam van AZ duurde het even voordat er weer een mogelijkheid kwam op een treffer. In minuut 28 bereikte een scherpe steekbal van Aning Banel bij de achterlijn, maar een lage, teruggetrokken voorzet bereikte Aning op zijn beurt echter niet. Vervolgens brak AZ O18 snel uit, maar een schot op doel was en makkelijke prooi voor De Graaff.

In de 45e minuut besloot AZ O18 opnieuw wat leven in de wedstrijd te brengen. Zo kwam er een schot van buiten het strafschopgebied op zo’n twintig meter afstand. De bal raakte echter de arm van Milovanovic, die eerder op de dag zijn eerste contract ondertekende. De arbiter zag er geen strafschop in en vlak daarna was het tijd voor rust. Met een 0-0 ruststand en weinig tot geen grote kansen ging Ajax O18 de kleedkamers in.

Na rust kwam Ajax O18 op voorsprong via Misehouy, maar dat was van korte duur. Hij kopte raak, maar zag zijn treffer afgekeurd worden omdat aangever Milovanovic buitenspel stond. Daarna waren de Amsterdammers via Prince Aning nog dicht bij de openingstreffer, maar de bal wilde er maar niet in.

Aan de andere kant overigens ook niet, want na zo'n uur spelen kreeg ook AZ grote kansen. In eerste instantie gingen de kansrijke momenten nog niet het doel in, maar in de 83e minuut wel. Een AZ'er speelde de bal in het zestienmetergebied te ver voor zich uit en ging vervolgens opzichtig neer. Een penalty volgens de scheidsrechter, die geen gehoor gaf aan de protesterende Ajacieden. AZ-speler Meering legde vervolgens aan en verzilverde zijn gouden kans op de openingstreffer, die uiteindelijk ook de winnende goal zou blijken.

De arbitrage liet zich zaterdagmiddag niet van haar beste kans zien. Zo werd Oualid Ougagil rond de zestigste minuut duidelijk naar beneden getroken op de middelijn, waarna hij met zijn hand op de bal viel. Hands, zo oordeelde de scheidsrechter, die de Ajacied vervolgens geel gaf omdat hij de bal uit boosheid weggooide. In de absolute slotfase van het duel had de leidsman het zelfs aan de stok met zijn grensrechter. Hij corrigeerde zijn assistent, die vervolgens boos werd en de catacomben inliep. Na een korte pauze keerde hij terug voor de resterende vijf minuten, waarin niet gescoord meer werd. AZ O18 heeft dus met 1-0 van Ajax O18 gewonnen.