Ajax loopt verder uit op PSV na zege op Heracles

door BadembaBarrie 913

Ajax heeft zaterdagavond een bescheiden zege op Heracles Almelo geboekt. In het Erve Asito speelde de ploeg van Erik ten Hag verre van groots, maar wist het wel twee keer te scoren, terwijl het eigen doel leeg bleef: 0-2. Door de zege vergroot Ajax de voorsprong op PSV met nog eens twee punten, nadat de Eindhovenaren eerder op zaterdag met 2-2 gelijkspeelden bij ADO Den Haag.

De Amsterdammers leken de wedstrijd te willen beginnen door de tegenstander vast te zetten op de eigen helft en leek daar aardig in te slagen. Toch was het eerste moment van verslapping direct levensgevaarlijk. Nicolás Tagliafico liet zich bij een afvallende bal aftroeven door Delano Burgzorg die de bal vanaf de achterlijn teruglegde voor Teun Bijleveld. Laatstgenoemde plaatste de bal echter naast de tweede paal, waardoor Ajax met de schrik vrijkwam.

Het moment leek Heracles wel van inspiratie te voorzien. De ploeg van trainer Frank Wormuth zakte niet in en probeerde Ajax hoog onder druk te zetten. Hoewel er dreiging van het spel van de thuisploeg uitging, leverde het slechts een kans voor Ismail Azzaoui op, die Daley Blind fraai passeerde, maar daarna Maarten Stekelenburg op zijn pad vond.

Tegen de verhouding in was het Ajax dat na een kwartier de score opende. Dusan Tadić kwam op een combinatie van kracht en techniek door over de linkerflank en bezorgde de bal via een fraai tikje van Sébastien Haller bij Davy Klaassen. Die dook vanaf de tien positie vrij op voor het doel van Janis Blaswich en schoof de bal in de verre hoek. De geldigheid van het doelpunt werd nog even in twijfel getrokken, door een vermeende overtreding van Tadić en potentieel buitenspel van Haller. Ajax doorstond echter beide tests en hervatte het duel zodoende met een 0-1 voorsprong.

Het doelpunt leidde echter niet tot een verandering van het spelbeeld. Heracles ging nadrukkelijk opzoek naar de gelijkmaker en meldde zich steeds vaker op de vijandige helft. Dat leverde echter weinig tot geen echte kansen op en zodoende kwam Ajax niet serieus in gevaar. Het wist er zelf echter nog minder tegenover te stellen en slaagde er lange tijd niet in om tot uitgespeelde aanvallen te komen.

Naarmate de rust naderde, zakte de druk van Heracles wat. Het aanvalsspel van Ajax werd er echter ook niet veel beter op en dus viel er lange tijd weinig te beleven in Erve Asito. Vlak voor rust wisten beide ploegen toch nog wat gevaar te stichten. Eerst dook Klaassen net onder een voorzet van Tadić door, maar de grootste kans was voor Azzaoui. Een doorgeschoten voorzet belandde in de zestien van Ajax voor de voeten van de aanvaller. Hij kon de bal echter geen richting meer meegeven en dus ontsnapte Ajax opnieuw aan een tegentreffer.

Na rust trok Ajax het spelbeeld wat meer naar zich toe en had het minder van de thuisploeg te duchten. Zonder enorme kansen te creëren meldden de Amsterdammers zich wat nadrukkelijker op de helft van de tegenstander. Het resulteerde in eerste instantie in een ongevaarlijk schot van Ryan Gravenberch en een ongelukkige eindpass van Haller op Klaassen, waardoor laatstgenoemde niet kon uithalen.

Na ruim een uur spelen kreeg Ajax een uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen. Haller stuurde Tadić weg in de zestien, maar de aanvoerder had te veel tijd nodig en zijn schot werd uiteindelijk gesmoord.

Niet veel later was Tadić in positievere zin betrokken bij een aanval van Ajax, nadat hij op de linkerflank goed combineerde met Tagliaficio en laatstgenoemde vanuit de combinatie diep stuurde. De voorzet van de Argentijn miste echter net te veel kracht om de vrij staande Neres te bereiken.

Tien minuten voor tijd kwam Ajax dan alsnog op 0-2. Opnieuw waren Tadić, Haller en Klaassen de hoofdrolspelers. De voorzet van de Serviër werd door Klaassen goed teruggekopt, waarna Haller binnen kon werken en de wedstrijd besliste.

Heracles gaf zich nog niet volledig gewonnen en kreeg direct na het doelpunt een goede kans op de aansluitingstreffer. Maarten Stekelenburg, die opnieuw keepte ter vervanging van André Onana, was echter scherp en wist de kopbal te pakken. Omdat de Heraclieden niet verder kwamen dan die kans, was het meest noemenswaardige moment voor het laatste fluitsignaal de terugkeer van Mohammed Kudus bij Ajax. De Ghanese middenvelder viel vlak voor tijd in en mocht zo op het veld met zijn teamgenoten de overwinning vieren.

Opstelling Heracles Almelo:

Blaswich; Breukers, Pröpper, Rente, Quagliata; Schoofs, De la Torre, Bijleveld (Van der Water 65'); Azzaoui (Bakis 81'), Vloet (Kutucu 65'), Burgzorg

Wissels Heracles Almelo:

Brouwer, Bucker, Kiomourtzoglou, Bakis, Van der Water, Kindester, Szöke, Fadiga, Kutucu, Agga, Hardeveld

Stekelenburg; Mazraoui (Rensch 71'), Timber, Blind, Tagliafico; Álvarez, Gravenberch; Neres (Antony 70'), Klaassen (Kudus 87'), Tadić (Labyad 87'); Haller

Scherpen, Kotarski, Schuurs, Klaiber, Rensch, Ekkelenkamp, Labyad, Kudus, Martínez, Traoré, Brobbey, Antony

0-1 Davy Klaassen (15')
0-2 Sébastien Haller (79')

- Ajax wist de afgelopen drie seizoenen niet te winnen in Almelo. De club uit Overijssel wist in eigen huis al drie keer op rij te winnen van Ajax.
- Maarten Stekelenburg is door zijn basisplaats in Almelo de oudste Ajax-speler in een officiële wedstrijd ooit.