Ajax incasseert nieuwe tik: nederlaag tegen Heracles

door Jesse ter Haar 2078

Na de nederlaag tegen Getafe heeft Ajax zondag ook van Heracles Almelo verloren. De Amsterdammers waren onmachtig aan de bal, terwijl Cyriel Dessers met een moment van klasse de Ajax-defensie verschalkte: 1-0.

De wedstrijd begon niet al te spectaculair. Ajax was de ploeg aan de bal, maar het speelde niet overtuigend genoeg om echt gevaarlijk te worden. Even dacht Donny van de Beek dat te worden na een snelle vrije trap van Daley Blind, maar scheidsrechter Pol van Boekel floot hen terug. Na een kleine twintig minuten kwamen de Amsterdammers bijna alsnog op voorsprong. Ryan Gravenberch kapte zijn tegenstander goed uit op de rand van het strafschopgebied, maar zijn poging werd van de lijn gehaald.

Even later was het Ajax dat aan een achterstand ontsnapte. Perr Schuurs tastte mis bij een voorzet, waarna Cyriel Dessers leek te kunnen scoren. André Onana was echter scherp en arriveerde op tijd om de bal te pakken. Er ontbrak zondag opnieuw rust in het spel van Ajax, wat na een halfuur nog maar eens bleek. Ajax ging met drie man op even zo veel verdedigers van Heracles af, maar de rust ontbrak om de aanval tot een goed einde te brengen.

Na ongeveer 35 minuten brak er een periode aan waarin Ajax de druk erop had. Eerst kopte Nicolás Tagliafico bijna raak uit een corner, waarna Van de Beek even later uit een lastige hoek op de lat mikte. De opponent van zondag bleef ook niet ongevaarlijk. Dessers kon bijna binnenwerken bij een voorzet, maar een kleine aanraking van Sergino Dest zorgde ervoor dat de aanvaller daartoe niet in staat was. Lisandro Martínez kreeg even voor rust de grootste kans uit een corner, maar hij schoot naast. Bijna scoorde Heracles daarna nog in eigen goal, maar Janis Blaswich tikte net over.

Ook de start van de tweede helft verliep niet sprankelend. Carel Eiting kwam als spelmaker in de ploeg voor Martínez, maar snelle kansen kwamen daar niet uit voort. Het eerste echte moment van belang kwam van Dessers, die na een tegenstoot droog uithaalde met links. Onana lette echter goed op en wist te keren. Aan de kant van Ajax wilde het ook na rust niet vlotten. Het spel bleef onrustig en echte kansen kwamen er niet voort uit het positiespel.

De eerste goede poging van Ajax kwam pas ruim een kwartier na rust. Invaller Eiting kapte zich knap vrij en schoot, maar zag zijn poging net naast verdwijnen. Meteen hierna waagde Dusan Tadic een goede poging. Hij twijfelde niet en schoot hard, maar doelman Blaswich kon de bal tegenhouden. Na 68 minuten spelen was het Heracles dat bijna op voorsprong kwam. Een van richting veranderd schot van Delano Burgzorg viel in de korte hoek bijna binnen, maar Onana arriveerde daar eveneens op tijd en tikte naast.

Een doelpunt viel er lange tijd niet, maar dat was na 77 minuten anders. Na een lange bal van Blaswich draaide Dessers eenvoudig weg bij Daley Blind en schoot de Belg de bal keihard tegen het net. In het vervolg van de tweede helft probeerde Ajax het wel, maar de kwaliteit in het aanvalsspel ontbrak. Aan de andere kant hield Heracles de bal steeds gemakkelijker in de ploeg. Daardoor werd de wedstrijd met een 1-0 stand uitgespeeld en liep Ajax tegen een nederlaag aan.