Ajax houdt blessurezorgen over aan simpele overwinning op Heracles

door BadembaBarrie 558

Ajax heeft zondagmiddag een eenvoudige zege geboekt op Heracles Almelo. In de Johan Cruijff ArenA hoefde de regerend landskampioen zich niet eens volledig in te spannen om de tegenstander met ruime cijfers opzij te zetten: 5-0. Door de overwinning gaan de Amsterdammers nu alleen aan kop in de Eredivisie. Toch moesten zowel Davy Klaassen, Noussair Mazraoui als Zakaria Labyad voortijdig naar de kant met blessures, waardoor Ajax de wedstrijd verre van onbezorgd afsloot.

Ajax begon voortvarend aan de wedstrijd. De Amsterdammers kwamen zonder heel dominant te spelen vroeg op voorsprong, via Lassina Traoré. De spits was scherp na een doorgeschoten bal in de zestien en schoot hard en zuiver binnen achter Heracles-doelman Michael Brouwer. Zo had Ajax al na zes minuten een voorsprong te pakken en kon het iets rustiger aan doen.

Dat resulteerde in een Heracles Almelo dat zich nadrukkelijk meldde op de Amsterdamse helft, zonder dat het voor directe dreiging zorgde. Toch kreeg Ajax al vroeg in het duel ook een tik te verwerken. Davy Klaassen kwam niet helemaal fris uit een duel, waarna hij zich na twintig minuten moest laten vervangen door Jurgen Ekkelenkamp. Hoe ernstig de blessure is, is niet duidelijk.

Het wedstrijdbeeld bleef in eerste instantie onveranderd, Ajax deed het rustig aan en Heracles bleek niet bij machte om écht gevaarlijk te worden. Na een klein half uur kwam er echter meer leven in de wedstrijd. Eerst stuurde Daley Blind Dusan Tadic weg met een vlijmscherpe steekbal vanuit de verdediging. Oog in oog met Brouwer gaf de Serviër zijn stiftje echter te weinig hoogte en kracht mee, waardoor de doelman redding kon brengen.

Op het schot van David Neres uit de daaropvolgende corner, was Brouwer echter kansloos. De bal belandde na een afgeslagen hoekschop, bij de Braziliaan op de rand van het zestienmeter gebied. Die aarzelde geen moment, haalde verwoestend uit en zag zijn inzet de rechterbovenhoek in vliegen.

Daarna ging het hard. Enkele minuten na de 2-0 schoot Labyad bij de eerste paal de 3-0 binnen na een snel genomen corner, waarbij Heracles niet stond op te letten. Twee minuten later had Ekkelenkamp de 4-0 op zijn schoen maar wist hij de bal niet over de doellijn de frommelen. Kort daarop zag Neres zijn schot richting de verre hoek gepakt worden en weer enkele minuten daarna kwam Tadic opnieuw één op één met Brouwer te staan. Dit keer opteerde de aanvoerder van Ajax voor een laag schot richting de verre hoek, maar opnieuw wist Brouwer een hand tegen de bal te krijgen.

Na rust zakte het verhoogde tempo van de laatste vijftien minuten van de eerste helft weer ietwat. Sean Klaiber viel in bij Ajax voor Mazraoui, die kort voor rust eveneens een tik opliep in duel met Rai Vloet. Ajax heerste en had weinig tot niets van Heracles te duchten. Zelf creëerde het echter ook niet bijster veel en dus kabbelde het spel wat voort. Na een klein uur werd het alsnog 4-0 via Dusan Tadić. Na een goede actie en pass van Schuurs kreeg Labyad de bal niet helemaal onder controle. Met een klein gelukje viel hij wel voor de voeten van Tadić, die simpel kon afwerken. Een check van de VAR wees uit dat hij dat niet in buitenspelpositie deed.

In het restant van de tweede helft kreeg Brouwer nog een aantal keer de kans om zich te laten zien. Zo redde hij stijlvol op twee vrije trappen van Labyad en was hij eveneens scherp bij een harde kopbal van invaller Lisandro Martínez. Tussendoor moest hij toch voor een vijfde maal vissen. De keeper duwde een schot van Ryan Gravenberch niet ver genoeg naar de zijkant en dat stelde Labyad in staat om alsnog zijn tweede van de wedstrijd te maken.

Geen van beide ploegen haalde het laatste fluitsignaal met elf man op het veld. Zowel Silvester van der Water als Labyad vielen namelijk geblesseerd uit, op het moment dat hun teams al vijf maal gewisseld hadden. Na het uitvallen van Mazraoui en Klaassen was Labyad dus derde Ajacied die geblesseerd moest afhaken. Zo eindigde Ajax de wedstrijd toch enigszins in mineur.

Onana; Mazraoui (Klaiber 46'), Schuurs, Blind (Martínez 70'), Tagliafico; Klaassen (Ekkelenkamp 23'), Gravenberch; Neres, Labyad, Tadić (Promes 63'); Traoré (Huntelaar 70')

Stekelenburg, Scherpen, Timber, Álvarez, Klaiber, Huntelaar, Promes, Ekkelenkamp, Martínez

Opstelling Heracles Almelo:

Brouwer, Schoofs (Breukers 56'), Pröpper (Rente 70'), Knoester, Hardeveld (Quagliata 70'); Kiomourtzoglou (Azzaoui 56'), Vloet, Bijleveld; Van der Water, Bakis (Burgzorg 56'), De La Torre

Wissels Heracles Almelo:

Mesenhöler, Bucker, Breukers, Quagliata, Rente, Cijntje, Azzaoui, Lunding, Burgzorg

1-0 Lassina Traoré (6')
2-0 David Neres (29')
3-0 Zakaria Labyad (36')
4-0 Dusan Tadić (58')
5-0 Zakaria Labyad (77')

- Bij Ajax ontbreekt Antony. De Braziliaanse aanvaller viel vlak voor de interlandperiode tegen FC Utrecht uit met een hamstringblessure en is daar niet op tijd van hersteld.
- Beide ploegen eindigden de wedstrijd met tien man. Zakaria Labyad en Silvester van der Water vielen beiden geblesseerd uit nadat hun teams al vijf keer gewisseld hadden.