Ajax controleert maar vergeet te scoren, Benfica profiteert en gaat door

door Jesse ter Haar 2826

Ajax heeft dinsdagavond verloren van Benfica. De Amsterdammers waren de ploeg met het initiatief, maar ze vergaten te scoren. Het aanvalsspel was bij vlagen in orde, maar de eindpass of het schot ontbrak. Zodoende won Benfica met 0-1 en werd Ajax uitgeschakeld in de achtste finales van de Champions League.

Ajax vloog uit de startblokken tegen Benfica. De Amsterdammers waren de ploeg aan de bal en wanneer dat niet het geval was, zetten ze al snel druk op de tegenstander. Binnen twee minuten leidde het tot een moment van gevaar, waarbij Antony een kopkans kreeg. Hij sprong hoog, maar kopte naast. Vijf minuten later leken de Amsterdammers op voorsprong te komen toen Haller de bal in het doel werkte, maar Dusan Tadic – de aangever – stond in een eerder stadium al buitenspel. Zodoende bleef het nog 0-0.

In de tiende minuut was het Edson Álvarez die Ajax op voorsprong kon zetten. Hij kon behoorlijk vrijstaand koppen uit een corner, maar zijn timing was niet in orde. Even later kreeg hij een volgende kopkans, maar opnieuw kreeg hij de bal niet tussen de palen. Ditmaal verdween zijn poging over het doel van Benfica. Hierna volgde er even geen mogelijkheden, totdat Steven Berghuis de bal voor zijn voeten vond. Hij moest snel handelen, nam uitstekend aan en haalde snel uit, maar door de haast was zijn poging niet zuiver. Op het schot van Berghuis na werd er maar amper geschoten in de eerste helft. De meeste kansen waren kopkansen, maar tussen de palen kwam de baal maar amper.

Na een halfuur probeerde Jurriën Timber het, maar de voorzet van Tadic was te hard om richting mee te geven aan de bal. Vijf minuten later probeerde Antony het maar eens met zijn voet, maar zijn afstandsschot miste het vuur om Odisseas Vlachodimos in de problemen te brengen. Vuur zat even daarna wel in het schot van Ryan Gravenberch. Het talent dribbelde vanaf links naar binnen en haalde hard uit, maar hij schoot over. De laatste kans van de eerste helft was voor Berghuis. Hij kreeg de bal in de zestien voor zijn rechter, maar hij twijfelde en liet het moment voorbijgaan. Zodoende bleef de brilstand in de eerste helft op het scorebord.

De eerste poging na rust kwam eveneens van Ajax. Tadic kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied in het bezit en na een scherpe draai besloot hij uit te halen. Zijn schot was hard, maar miste – zoals vrijwel elke poging tot dat moment – de juiste richting. Even hierna kreeg Haller een kans, maar hij kreeg de bal net achter zich en dus ging zijn kopbal – alweer – niet op doel. Aan de andere kant stichtte Jan Vertonghen serieus gevaar met een kopbal, maar zijn poging zat tussen een schot op doel en een pass in. Na ruim een uur waagde Antony een kopbal, maar weer verdween een poging over het doel in plaats van tussen de palen.

In de fase hierna bleef Ajax de ploeg met het initiatief, maar tot uitgespeelde kansen kwam het maar niet. Een kleine twintig minuten voor tijd ontstond er een zeer gevaarlijk moment, toen Haller de bal in de zestien kreeg, zich sterk maakte en Antony bediende. Hij kwam echter in een te kleine ruimte terecht om de trekker over te halen. Een kwartier voor tijd ging het mis voor Ajax. Álvarez maakte een vermeende overtreding nabij de zijlijn, waarna Benfica de bal voor het doel slingerde. André Onana kwam uit, maar dook onder de bal door. Darwin Nunez stond er om te profiteren en raak te koppen voor de 0-1.

Hierna stond de wedstrijd voor Benfica in het teken van tegenhouden en ging Ajax op jacht naar de gelijkmaker. Erik ten Hag bracht Brian Brobbey en Davy Klaassen in de laatste tien minuten van de wedstrijd in de hoop een doelpunt te forceren. Tegelijkertijd brachten de spelers van Benfica hun acteerlessen in uitvoering, maar de scheidsrechter zat er vrij kort op. Haller kende in het slot nog momenten van gevaar, maar schoten op doel leverde dit niet op.

Het spel lag in de laatste tien minuten meer stil dan dat er aanvalsspel op de mat werd gelegd en dat was in het nadeel van Ajax. Brobbey leek in de laatste secondes nog dé kans op de 1-1 te krijgen, maar hij werd – twijfelachtig - teruggefloten voor buitenspel. Zodoende kwam Ajax niet tot scoren en verloor het in eigen huis met 0-1 van Benfica. De ploeg van Ten Hag strandde in de achtste finales van de Champions League.