Ajax blijft ongeslagen in Eredivisie na ruime zege op Heracles

door Gino Haverkamp 367

Ajax blijft ongeslagen in de Eredivisie. De veertiende competitiewedstrijd van dit seizoen werd namelijk afgesloten met een zege. Ditmaal werd Heracles Almelo in de eigen Johan Cruijff ArenA met 4-1 opzijgezet. Quincy Promes was de grote man aan de kant van Ajax, dat niet altijd even overtuigend was. Hij scoorde twee keer.

Trainer Erik ten Hag verkoos Perr Schuurs boven Edson Álvarez als vervanger voor de geblesseerde Joël Veltman in de Ajax-defensie. De oefenmeester zag dat Heracles Almelo zich gedurende de eerste 25 minuten goed staande hield tegen Ajax. Het gaf niet veel weg, terwijl een Heraclied geregeld voor gevaar wist te zorgen voor het doel van André Onana.

Na 25 minuten moest Heracles-doelman Jannick Blaswich dan toch vissen. Een prachtige voorzet van Ziyech, door het midden gegeven, wordt erin gekopt door de inlopende Quincy Promes: 1-0. De treffer leek een exacte kopie van de goal van diezelfde Promes uit tegen Chelsea, eerder deze maand.

Na de openingstreffer kabbelde het maar wat voort in de Johan Cruijff ArenA. Ajax breidde rustig aan wat aanvallen, kwam via Ziyech en Promes nog dicht tot een treffer, maar meer gevaar dan dat kon het niet stichten. Ajax ging dan ook met een 1-0 voorsprong de rust in.

Na de rust was de missie van Ajax duidelijk: zo snel mogelijk de 2-0 maken. Na wat kansjes viel die in de 56e minuut. Een prachtige steekbal door de lucht van Blind werd de bal in één keer op de voet genomen door Zakaria Labyad, die daarmee zijn eerste goal van dit seizoen erin schoof.

Amper vijf minuten later scoort Ajax weer. Wederom geeft Ziyech de bal voor, waarna de inlopende Promes scoort. Een vrijwel exacte kopie van de 1-0, maar in plaats van koppen schiet de zomeraankoop de bal in het net. Het betekende Promes’ tiende Eredivisiegoal van deze jaargang, waardoor hij voorlopig gedeeld topscorer is samen met PSV’er Donyell Malen.

Smet op de avond was de ogenschijnlijke blessure van Noussair Mazraoui, die in minuut 65 plots er bij ging zitten. De Ajacied haakte eerder deze week ook geblesseerd af tijdens een interland van Marokko en ook nu lijken die diezelfde klachten hem parten te spelen. Sergiño Dest verving hem.

De Amerikaan groeide in de slotfase van de wedstrijd uit tot één van de hoofdrolspelers. Na wat gepingel van Promes in de vijandelijke zestien, kreeg de jongeling in de 87e minuut de bal aan de rand van het strafschoppengebied aangespeeld. Dest aarzelde geen moment en schoot de bal, die onderweg nog door invaller Klaas-Jan Huntelaar van richting werd veranderd, in het Heracles-doel. De goal kwam echter niet op zijn naam, want de invloed van Huntelaar op de treffer werd cruciaal geacht. De ervaren spits kreeg dan ook het doelpunt op zijn naam.

Drie minuten later ging weer alle aandacht uit naar Dest. Op de middellijn werd hij afgetroefd door Heracles-spits Cyriel Dessers, die zo in zijn eentje op doelman Onana af kon gaan. Dat deed hij met succes, want met een prima schot wist hij de Ajax-keeper te passeren: 4-1.

Meer dan een eretreffer kon de bezoekende club echter niet maken. Na vier minuten blessuretijd vond scheidsrechter Dennis Higler het genoeg. Ajax heeft haar twaalfde Eredivisie-zege van het seizoen gepakt en gaat weer fier aan kop in de competitie. Woensdag wacht het Champions League-treffen met Lille OSC.

Opstelling Ajax:

Onana; Mazraoui (Dest 66'), Schuurs, Blind, Tagliafico; Martínez, Van de Beek, Ziyech (Marin 81); Promes, Labyad (Huntelaar 74'); Tadić.

Wissels Ajax:

Varela, Kotarski, Dest, Álvarez, Eiting, Marin, De Jong, Lang, Huntelaar.

Opstelling Heracles Almelo:

Blaswich; Breukers, Pröpper, Knoester, Czyborra; Merkel, Klomourtzoglu, Jakubiak (Osman 56'); Van der Water (Bijleveld 69'), Dos Santos (Mauro Junior '60); Dessers.

Wissels Heracles Almelo:

Brouwer, Bucker, Van den Buijs, Cijntje, Bijleveld, Mauro Junior, Osman, Schoofs, Rossmann, Konings, Hardeveld.

1-0 Promes (26')
2-0 Labyad (56')
3-0 Promes (60')
4-0 Huntelaar (87')
4-1 Dessers (91')

- Denk jij dat Ajax met 4-0 wint van Heracles? Zet in en krijg 8,30 keer je inzet terug!
- Ajax moet het tegen Heracles Almelo doen zonder Joël Veltman. De verdediger kampt met een spierblessure. Ook David Neres is nog altijd afwezig. Noussair Mazraoui, die in de interlandperiode bij Marokko nog geblesseerd uitviel, is wel fit.