Van Gaal: 'Zoveel balverlies, dat red je tegen de toplanden niet'

door Brent Tomassen 23

Louis van Gaal verwacht dat tegenstanders zich in de knock-outfase van het WK zich niet meer zullen aanpassen aan het Nederlands elftal, maar ziet daar ook de voordelen van in. 'Ik verwacht niet dat Argentinië, Frankrijk of Spanje zich gaat aanpassen aan Nederland. Dus dan hebben we ook weer een grote kans.'

'Ik was heel kritisch in de rust', opent Van Gaal op de persconferentie na afloop van Nederland-Verenigde Staten (3-1). 'Ondanks dat we 2-0 voor stonden. Het waren fantastische doelpunten en niet alleen in de schoonheid, maar het waren echte teamgoals. Maar we hebben in de eerste helft zoveel onnodig balverlies geleden, dat kan niet op een WK. Als je tegen de toplanden gaat spelen, red je dat niet. Dat hebben ze in de tweede helft veel beter gedaan, vind ik. Ook al hebben ze minder doelpunten gemaakt.'

De bondscoach verwacht dat de tegenstanders in de rest van het toernooi zich minder zullen gaan aanpassen aan Oranje dan de tegenstanders in de groepsfase deden, wat ervoor zorgde dat het Nederlands elftal moeizaam tot kansen kwam. 'Ik verwacht niet dat Argentinië, Frankrijk of Spanje zich gaat aanpassen aan Nederland. Dus dan hebben we ook weer een grote kans.'

Nederland heeft nog altijd een ongeslagen status tijdens het WK in Qatar en Van Gaal heeft daar wel een verklaring voor. 'Dat komt denk ik door de selectie die wij hebben samengesteld. We hadden geen selectie met 26 wedstrijdfitte spelers. Dus daar moest ik wel rekening mee houden, want het maakt wel een groot verschil of Memphis meedoet of niet.'