Van Bladeren: 'Achteraf had ik misschien eerder weg moeten gaan bij Ajax'

door Melle Goekoop 7

Bron Omroep West

Van Bladeren: 'Achteraf had ik misschien eerder weg moeten gaan bij Ajax'

door Melle Goekoop 7

Bron Omroep West

Laatst geüpdatet

Stan van Bladeren werd vroeger vaak vergeleken met Edwin van der Sar. De doelman speelde in de jeugd bij dezelfde amateurclub, VV Foreholte, en toen hij op veertienjarige leeftijd naar Ajax vertrok was vergelijking compleet. Vooralsnog is de carrière van Van Bladeren anders verlopen dan die van Van der Sar, want hij is op dit moment tweede doelman bij Silkeborg IF, de oude club van Kasper Dolberg, in Denemarken.

In gesprek met Omroep West vertelt de vierentwintigjarige doelman over zijn tijd bij Ajax. Op zijn veertiende vonden zijn ouders hem rijp om de stap te maken naar het profvoetbal. 'En het is wel grappig hoe dat toen gegaan is', begint Van Bladeren. ‘Ik speelde bij Oscar Arroyo in het team, de zoon van Fred Arroyo die scout is bij Ajax. Tegen Oscar heb ik toen verteld dat mijn ouders er nu wel open voor stonden. Hij heeft het toen weer tegen zijn vader verteld en zo is het gaan lopen'.

Uiteindelijk maakte hij niet zijn debuut in het eerste van Ajax, maar behoorde hij wel eenmalig tot de wedstrijdselectie voor de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen in het seizoen 2018/2019. De eerste keeper André Onana was toen grieperig voor de wedstrijd. Van Bladeren deed op dat moment mee aan de warming-up met de niet fitte Onana, Kostas Lamprou en jeugdkeeper Issam El Maach. Normaliter zou hij als vierde keeper plaats hebben genomen op de tribune, maar vlak voor de aftrap veranderde dat ineens.

‘Na de warming-up liep Onana naar binnen om zich klaar te maken, tenminste dat dacht ik. In de kleedkamer trok ik mijn kleren weer aan, maakte me eigenlijk klaar om op de tribune te gaan zitten. Keeperstrainer Carlo L’Ami kwam naar me toe: "Wat ben je aan het doen? André is ziek, dus je zit op de bank zo." In de ArenA op de bank, dat is wel iets anders dan De Toekomst. Ontzettend gaaf natuurlijk.' Het duel met sc Heerenveen eindigde uiteindelijk in een 4-4 gelijkspel.

Periode na Ajax

Na dat seizoen wilde de doelman een transfer maken in de hoop op meer speelminuten. Die leek er te komen in de vorm van Helmond Sport, maar hij kwam niet door de medische keuring heen en bleef daardoor nog een jaar bij Jong Ajax, zonder een wedstrijd te spelen. ‘Voor Jong Ajax werd ik ook te oud en er moest natuurlijk ook worden doorgeschoven qua keepers', blikt hij terug. 'Achteraf had ik misschien eerder weg moeten gaan bij Ajax, maar dat was een keuze waar ik toen volledig achterstond.’

Tegenwoordig staat hij onder contract Silkenborg IF, waar hij ook weinig minuten maakt. Het ultieme doel is om terug te keren naar Nederland en dan in het bijzonder naar de Eredivsie. ‘Een mooie Eredivisieclub is wel het doel. Hoeft niet binnen één of twee jaar, maar in de toekomst lijkt me dat wel wat. Kijk naar Peter Leeuwenburgh, mijn oud-teamgenoot bij Ajax. Hij speelde een paar jaar in Zuid-Afrika en is nu eerste keeper bij FC Groningen. Een hele knappe prestatie. Zo’n traject zou natuurlijk fantastisch zijn', aldus Van Bladeren.

Bestel het nieuwe Ajax-thuisshirt mét het oude logo nu!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties