sc Heerenveen - Ajax in cijfers: Álvarez de baas van het middenveld | Ajax Showtime

sc Heerenveen - Ajax in cijfers: Álvarez de baas van het middenveld

door Jesse ter Haar 57

sc Heerenveen - Ajax in cijfers: Álvarez de baas van het middenveld

door Jesse ter Haar 57

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Woensdagavond bereikte Ajax ten koste van sc Heerenveen de finale van de TOTO KNVB Beker en dat ging op overtuigende wijze.

De Amsterdammers waren tegen de Friezen al direct de bovenliggende partij. Kijkend naar het balbezit, was dat voor rust zelfs nog iets meer het geval dan erna. Voor de thee had Ajax immers 63 procent balbezit, wat na rust licht daalde tot 61 procent. Hiermee kwam het op een gemiddelde van 62 procent balbezit. In balbezit bleek de ploeg secuur, maar nog niet uiterst secuur. Na een dag van mindere passing tegen PSV (76 procent) steeg de passingnauwkeurigheid tegen sc Heerenveen weer iets naar 82 procent.

In het genoemde balbezit wist Ajax volgens de statistieken vier grote kansen te creëren. De ploeg van Erik ten Hag bleek vrij effectief, want er werd maar één kans om zeep geholpen. Bij de rest van de kansen lieten de Ajacieden het netje bollen. In totaal wist Ajax woensdagavond veertienmaal te schieten en dat werd redelijk verdeeld over pogingen van binnen (acht) en buiten (zes) het strafschopgebied. De doelman van sc Heerenveen, Erwin Mulder, trad twee keer handelend op.

Álvarez ruimt alles op het middenveld op

Kijken we naar de individuele prestaties van de Ajacieden, dan valt de defensieve arbeid van Edson Álvarez direct op. De Mexicaan vormde samen met Ryan Gravenberch het controlerende blok op het middenveld en veroverde bal na bal. Hij eindigde op maar liefst acht intercepties, greep daarnaast vijf keer in met een tackle en was eenmaal goed voor het opruimen van de bal in een enigszins penibele situatie. Verder won de sterke Mexicaan negen van de veertien duels die hij aanging en was hij met een passingnauwkeurigheid van 91 procent uiterst zuinig op het Amsterdamse balbezit.

Timber meer dan alleen verdediger

Verder valt ook de rol van Jurriën Timber op. De jonge verdediger dook, zo blijkt uit zijn heatmap, werkelijk overal op het veld op. Dat is logisch gezien het feit dat hij na rust plots als linksback speelde, maar ook in de ruimtes op het middenveld was hij aanwezig. In zijn verschillende rollen won hij drie van zijn vijf duels, welke allemaal over de grond werden uitgevochten. Verder toonde hij zich meer dan alleen een verdediger met twee gegeven key passes en in balbezit was hij met een passingnauwkeurigheid van 86 procent behoorlijk betrouwbaar. Als back ging hij ook nog eens vier dribbels aan, waarbij hij er twee keer als winnaar met de bal aan de voet uit wist te komen. Timber leverde een complete prestatie.

Antony passt bijzonder onnauwkeurig

Tot slot kijken we naar de man van de assist op de 0-1. Met een korte voetbeweging tegen de bal wist hij Davy Klaassen in staat te stellen om met een kopbal de score te openen, maar ook leverde hij de bal woensdag erg vaak in. Met een passingnauwkeurigheid van 66 procent scoort hij erg ver onder het gemiddelde. Ook had hij de bal vrij vaak aan de voet, maar een echte passeeractie middels een dribbel ging hij maar één keer aan. Wel was die ook meteen succesvol. Aan wilskracht was er zoals zo vaak geen gebrek bij de Braziliaan. Hij vocht vier van zijn zeven duels succesvol uit en hielp zijn team daarmee.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties