Overmars vertrekt bij Ajax: wie moet de directeur opvolgen?

door Bart Veenstra 382

Bron Ajax Showtime

Overmars vertrekt bij Ajax: wie moet de directeur opvolgen?

door Bart Veenstra 382

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax kan na het plotselinge vertrek van Marc Overmars op zoek naar een nieuwe directeur voetbalzaken. Overmars heeft zich schuldig gemaakt aan het over een langere periode versturen van 'grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's'. Om die reden is Overmars nu vertrokken bij Ajax en dat betekent dat de Amsterdamse club op zoek moet naar een opvolger.

Overmars werkte sinds 2012 als directeur voor Ajax. In die periode was hij de verantwoordelijke voor het technische beleid van de club. Met Overmars aan het roer maakte Ajax ruim 300 miljoen euro winst op de transfermarkt en vond de club aansluiting met de subtop van Europa. Onlangs verlengde Overmars zijn contract bij Ajax nog tot medio 2026, maar aan de samenwerking tussen de technische baas en Ajax komt nu een vervroegd einde.

Wie moet Overmars nu opvolgen? Het is één van de belangrijke vragen in de affaire rondom Overmars. De Telegraaf schrijft dat Ajax al een noodplan heeft bedacht. Algemeen directeur Edwin van der Sar neemt de taken van Overmars voorlopig over, waardoor commercieel Menno Geelen enkele functies van Van der Sar voor zijn rekening neemt. Ajax heeft hier nog geen officiële uitspraken over gedaan.

Het speculeren over een opvolger van Overmars is volop gaande en daarom zet Ajax Showtime enkele opties onder elkaar:

Gerry Hamstra

Gerry Hamstra geldt als één van de mogelijke opvolgers van Overmars. De Groninger werkt al sinds april 2021 als technisch manager bij Ajax. In die functie gaf hij ondersteuning aan Overmars. Daarbij was Hamstra vooral belangrijk met het contracteren van de talenten vanuit de jeugdopleiding en het verlengen van de contracten van spelers van Jong Ajax. Bovendien focust Hamstra zich ook op de scouting binnen Ajax. In het verleden werkte Hamstra in technische functies bij clubs als sc Heerenveen, Vitesse, FC Emmen en FC Groningen.

Henk Veldmate

Hoofdscout Henk Veldmate geldt ook als optie voor de vervanging van Overmars. Veldmate werkt sinds januari 2016 bij Ajax en hij heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2024. Eerder was Veldmate technisch manager bij FC Groningen.

Marcel Brands

Een ander veel gehoorde naam is die van Marcel Brands. De Bosschenaar werkte in het verleden met succes bij clubs als RKC Waalwijk, AZ en PSV. Brands werkte tussen 2018 en 2021 als technisch directeur bij Everton. Ondanks de vele (en dure) aankopen wist Everton onder zijn leiding de weg omhoog niet geheel te vinden. Brands zelf gaf na zijn vertrek aan dat er een 'duidelijk verschil' in de visie en richting van de club met het oog op de toekomst was. Op dit moment is Brands clubloos.

Max Huiberts

Max Huiberts is al enige jaren technisch directeur van AZ. De beleidsbepaler van de Alkmaarse club staat er bij veel Ajax-fans om bekend geen spelers van AZ naar Ajax te laten gaan. In de laatste jaren wist Huiberts meerdere spelers van AZ voor mooie bedragen te verkopen aan clubs uit het buitenland. Na een matige start van het seizoen heeft AZ de laatste tijd de weg omhoog gevonden.

Danny Blind

Danny Blind was in het verleden al een technisch directeur bij Ajax, terwijl hij in de afgelopen jaren de technische commissaris was binnen de RvC van Ajax. Vanwege zijn assistentschap bij het Nederlands elftal kan hij zijn rol als RvC-lid bij Ajax niet vervullen. De bedoeling is dat Blind na het WK in Qatar terugkeert in de RvC van Ajax, maar mogelijk is ook hij een optie als opvolger van Overmars.

Edwin van der Sar

Edwin van der Sar zou al gelden als noodoptie en mogelijk kan de algemeen directeur de rol van Overmars geheel tot zich nemen. Van der Sar heeft vanwege zijn werk bij Ajax en zijn ervaring als speler van Ajax, Manchester United en Juventus een groot netwerk opgebouwd in de voetbalwereld. Van der Sar werd in het verleden al eens gelinkt aan Manchester United, waar hij director of football zou kunnen worden. 'Een andere rol, maar ik weet natuurlijk wel iets van voetbal', zei hij toen.

Patrick Kluivert

Hij zou in 2016 aan de slag gaan bij Ajax als trainer van de A1, maar daar kwam het niet van. Kluivert kon bij Paris Saint-Germain aan de slag als directeur voetbalzaken en greep die kans. Een jaar later vertrok hij alweer uit Franse hoofdstad. Later was Kluivert nog hoofd jeugdopleiding bij FC Barcelona.

Wim Jonk

Wim Jonk was in het verleden verantwoordelijk voor de jeugdopleiding van Ajax. In nauwe samenwerking met Johan Cruijff werden destijds veel veranderingen doorgevoerd in de jeugdopleiding en daar plukt Ajax nog altijd de vruchten van. Nadat hij botste met de clubleiding vertrok Jonk bij Ajax. Jonk is nu succesvol als trainer van FC Volendam en bij die club wordt het Plan Cruijff voortgezet.

Frank Arnesen

Frank Arnesen werkt sinds twee als technisch directeur van Feyenoord. De Deen heeft Feyenoord er met enkele versterkingen weer bovenop geholpen. De Rotterdammers maken nog altijd kans op de landstitel, terwijl een plek in de voorronde van de Champions League realistisch genoemd mag worden. Arnesen werkte in het verleden eerder als technisch directeur bij PSV, Tottenham Hotspur, Chelsea, Hamburger SV en RSC Anderlecht. Zijn contract bij Feyenoord loopt na dit seizoen af. Arnesen speelde bovendien tussen 1975 en 1981 bij Ajax.

Jordi Cruijff

Een veel gehoorde naam is die van Jordi Cruijff. De zoon van Ajax' clubicoon Johan Cruijff heeft een verleden als technisch directeur bij Maccabi Tel Aviv. Bij de topclub uit Israël was hij vijf jaar lang verantwoordelijk voor het technische beleid. Sinds afgelopen zomer is Cruijff technisch adviseur bij FC Barcelona, waar Mateu Alemany de technisch directeur is.

Jordy Zuidam

Jordy Zuidam is al enige jaren actief als technisch directeur bij FC Utrecht. De voormalig voetballer kent Ajax-trainer Erik ten Hag goed en mogelijk zou Ten Hag behouden kunnen worden als een vertrouweling van de trainer wordt binnengehaald.

Overige opties

Uiteraard is de lijst met mogelijke opvolgers van Overmars nog veel langer te maken. Denk bijvoorbeeld aan Peter Bosz. De oefenmeester van Olympique Lyon was eerder werkzaam bij Ajax als trainer, terwijl hij in het verleden technisch directeur bij Feyenoord was. Ook Louis van Gaal kan genoemd worden. De bondscoach was in het verleden al eens technisch directeur van Ajax.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Poll: Wie moet de opvolger worden van Overmars bij Ajax?
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties