Oud KNVB-directeur: 'De vijver aan technisch directeuren is veel te klein'

door Gino Haverkamp 63

Bron Algemeen Dagblad

Oud KNVB-directeur: 'De vijver aan technisch directeuren is veel te klein'

door Gino Haverkamp 63

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Ajax is zoekende naar een definitieve technisch directeur en dat die zoektocht lang duurt is volgens Eric Gudde niet gek. Niet alleen de Amsterdammers zoeken iemand voor een dergelijke functie. Ook concurrenten PSV en Feyenoord hebben die vacature openstaan.

'De vijver aan technisch directeuren is veel te klein, die conclusie kun je wel trekken', stelt Eric Gudde, voormalig directeur voetbal van de KNVB, in gesprek met het Algemeen Dagblad. 'Er zijn voorbeelden van oud-voetballers die hun voetbalshirt uittrekken en een paar maanden later succesvolle technisch directeuren blijken. Maar er zijn er ook veel, te veel, die het niet redden. Dat merk je aan het huidige aanbod. Dat is zonneklaar.'

Bij de KNVB lijkt deze ontwikkeling bekend. De voetbalbond is bezig met het opstarten van een zogeheten 'buddy-traject', waarbij ervaren directeuren startende technisch en algemeen directeuren aan de hand nemen en hen de fijne kneepjes van het vak gaan leren. Gudde pleit echter voor een verdergaand plan: een officiële opleiding. 'Om het aanbod van technisch directeuren te vergroten, zou je als KNVB een opleiding moeten aanbieden waar kandidaten met een breed scala aan achtergronden terecht kunnen', legt hij uit.

Pool met directeuren moet groter worden volgens Gudde

In het Verenigd Koninkrijk bestaat er al een dergelijke opleiding, waarbij al actieve directeuren en potentiële directeuren een bepaald traject volgen. Die cursus wordt breed ingezet, zo vertelt Gudde. 'Denk ook aan de sportwetenschapper met een voetbalachtergrond, denk aan de econoom met affiniteit met de sport. Denk aan mensen die ervaring hebben op het gebied van scouting. Een serieuze opleiding vergroot de kansen om als directeur succesvol te zijn in de bedrijfstak. En op die manier wordt de vijver van geschikte kandidaten vanzelf een heel stuk groter.'

Door het vertrek van Marc Overmars bij Ajax, begin dit jaar, heeft de regerend landskampioen geen officiële technisch directeur. Voor nu buigen Gerry Hamstra en assistent Klaas-Jan Huntelaar zich over contractuele zaken bij de club, terwijl Edwin van der Sar daarbij ook een ondersteunende rol heeft. De club wil echter graag een vaste 'td' aanstellen.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.