Nigeria wint in slotfase met Bassey als invaller; Kudus valt in bij gelijkspelend Ghana

door Timo Suur 10

Calvin Bassey heeft met Nigeria in de slotfase weten te winnen van Sierra Leone in de kwalificatie voor de Afrika Cup. Kelechi Iheanacho scoorde in de 95ste minuut de bevrijdende 3-2 binnen. Bassey stond op dat moment twee minuten in het veld. Daarnaast kwam ook Mohammed Kudus in actie in de kwalificatie voor de Afrika Cup. Hij speelde met Ghana doelpuntloos gelijk tegen Madagaskar en mocht na tachtig minuten invallen bij de Ghanezen.

Nigeria staat er door deze overwinning in de slotfase goed voor in de groep en is al zeker van de Afrika Cup. De eerste twee van elke poule plaatsen zich voor de Afrika Cup en het land van Bassey vindt zichzelf op dit moment terug op de eerste plek met zeven punten voorsprong op de nummer drie Sierra Leone met nog één wedstrijd te gaan. Er zijn dus belangrijke zaken gedaan door de late goal van Iheanacho. Bassey moest het doen met een plek op de reservebank, maar de verdediger van Ajax mocht in de 93ste minuut alsnog invallen. In een gelijkopgaande wedstrijd zorgde Iheanacho in de slotfase voor de beslissing.

Daarnaast kwam ook Kudus met Ghana in actie in de kwalificatie voor de Afrika Cup. Hij moest het ook doen met een rol als invaller in de wedstrijd tegen Madagaskar. Koploper Ghana had het lastig met de hekkensluiter en wist het net niet te vinden en dus eindigde de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel. Kudus mocht in de tachtigste minuut invallen om te kijken of hij het verschil kon maken, maar zijn invalbeurt mocht niet baten. Ghana is nog altijd koploper in de groep met negen punten, maar men voelt de hete adem in de nek van Angola (acht punten) en de Centraal-Afrikaanse Republiek (zeven punten).

Resterende wedstrijden in de kwalificatie voor Nigeria en Ghana

Voor Nigeria wacht er op 4 september nog een wedstrijd tegen de hekkensluiter in de groep: Sao Tome and Principe, maar deze wedstrijd doet er voor Nigeria niet meer toe. Ze zijn namelijk door de overwinning op Sierra Leone al zeker van deelname aan de Afrika Cup. Ghana moet daarentegen op 4 september nog hard aan de bak om de Afrika Cup veilig te stellen. Er staat nog een wedstrijd tegen de Centraal-Afrikaanse Republiek op de planning en dit duel gaat beslissend zijn in hun groep. Als Ghana die wedstrijd verliest, zijn de Ghanezen afhankelijk van de uitslag bij de wedstrijd tussen Angola en Madagaskar.

Ajax speelt voor het eerst sinds de jaren tachtig in een wit uittenue! Bestel nu het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2023/24!