Nederland kende ondanks nederlaag Feyenoord een uitmuntend coëfficiëntenseizoen

door Jesse ter Haar 168

Bron Voetbal International

Nederland kende ondanks nederlaag Feyenoord een uitmuntend coëfficiëntenseizoen

door Jesse ter Haar 168

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Het Nederlands voetbal heeft een bijzonder succesvol seizoen achter de rug, zo zocht men uit bij Voetbal International. Feyenoord ging woensdagavond tegen AS Roma onderuit in de finale van de Conference League, maar toch deden de Nederlandse clubs uitstekende zaken op Europees niveau.

Voor het spelen van de wedstrijden in de Champions League, Europa League en Conference League zijn er door de clubs punten te verdienen voor de coëfficiëntenlijst. Nederland behaalde tijdens het seizoen 2021/2022 een aantal van 19,200 punten. Nooit eerder beleefde het Nederlands voetbal een seizoen waarin het zo veel punten bij elkaar wist te spelen.

Het zorgt ervoor dat slechts vijf landen het beter doen in de cyclus lopend vanaf 2018 tot 2023. Ten opzichte van een cyclus eerder beleefde Nederland een grote inhaalslag ten opzichte van Portugal. De Nederlandse ploegen staan nu 2,684 punten voor op de collega's uit Zuid-Europa. Daarnaast is de nummer vijf, Frankrijk, in het vizier. De voorsprong op Nederland bedraagt nog 2,181 punten.

Het is voor Nederland van groot belang om plek zes in handen te houden. Wanneer het land daar na vorig seizoen nog altijd staat, brengt dat goed nieuws. De nummer zes van de coëfficiëntenlijst mag in het seizoen 2024/2025 namelijk twee deelnemers leveren voor de groepsfase van de Champions League. Er lonken dan ook nog eens kansen voor een derde club, die het dan wel eerst moet laten zien in de voorrondes.

De bijdrage van Ajax

Ajax droeg vooral aan het begin van het seizoen een groot steentje bij aan het Europese succes van Nederland. De Amsterdammers deden mee aan de groepsfase van de Champions League en sloten die fase foutloos af. In dubbele confrontaties met Sporting Portugal, Borussia Dortmund en Besiktas behaalde Ajax de volle score. In de achtste finales tegen Benfica hield het vervolgens op. Uit werd er nog met 2-2 gelijkgespeeld, maar in de Johan Cruijff ArenA bleek Benfica met 0-1 te sterk. Voor het nieuwe seizoen geldt dat Ajax een serieuze kans maakt op pot 1.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties