NB: 'Álvarez en Martínez een centraal duo waarop je kunt voortborduren'

door BadembaBarrie 63

NB: 'Álvarez en Martínez een centraal duo waarop je kunt voortborduren'

door BadembaBarrie 63

Laatst geüpdatet

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Solide Ajax zet Groningen zonder al te veel problemen opzij. Ditmaal met redacteur Thijs Zwagerman. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee!

Stelling: Ajax’ tegengoals van de afgelopen wedstrijden leggen het verschil tussen een wereldkeeper en een niveautje daaronder bloot.

'Ja, ik denk dat je dat wel kunt zeggen, zeker als je naar vandaag kijkt. Er was al een moment in de eerste helft bij die redding op de kopbal van dichtbij van El Hankouri. Ik hoorde de commentator en zag mensen praten over een geweldige redding van Stekelenburg, maar als hij die voorzet gewoon al had gepakt, had El Hankouri niet eens kunnen koppen.

'Bij die vrije trap waar de 3-1 uit valt, zie je dat hij eerste een paar meter komt en vervolgens achteruit loopt. Dan geef je zoveel ruimte weg dat je eigenlijk nooit meer bij die kopbal kan komen. Het is dan niet gezegd dat als hij verder uit zijn goal was gekomen, hij hem honderd procent had gevangen of weg had kunnen boksen. Maar je verkleint dan wel je goal en daarmee je kans om die kopbal te kunnen redden.

'Ik vind Stekelenburg bij dat soort hoge ballen vanaf de flanken te onzeker, terwijl dat juist altijd één van de sterke punten van Onana is; die heerst daar juist. Ik vind Stekelenburg in de één op één wel goed – vandaag had hij ook een paar prima reddingen – en ook zijn uitrappen zijn prima, maar inderdaad het verschil tussen een goede keeper en een wereldkeeper wordt vooral met die hoge ballen vanaf de flank duidelijk.'

Wie was jouw Man of the Match tegen FC Groningen?

'Ik twijfelde tijdens de wedstrijd tussen Tadic en Álvarez. Van Álvarez vond ik het interessant om te zien dat hij eens een keer centraal achterin speelde en dat goed invulde, maar ik kies toch voor Tadic. Hij maakt met die penalty alsnog zijn goal, geeft een assist en had er daar eigenlijk nog wel een paar van kunnen hebben. Hij was de vormgever van het aanvalsspel vandaag en sowieso is hij de laatste tijd eigenlijk weer heerlijk in vorm. Bijna alle dreiging kwam bij hem vandaan, dus ik vond hem de beste vandaag.'

Erik ten Hag wijzigde zijn basisopstelling zeker voor zijn doen flink. Kon je leven met de gemaakte keuzes of had je zelf andere spelers neergezet?

'Ik kon het wel begrijpen. En zeker omdat hij inderdaad normaal niet zóveel wijzigt, zeker niet op zoveel plekken, is het ook wel leuk om te zien. Het middenveld stond met Kudus, Gravenberch en Klaassen op dezelfde manier zoals dat aan het begin van het seizoen het geval was, alleen stond toen Klaassen in de controle en Kudus op tien, wat nu omgedraaid was. De uitleg die Ten Hag van te voren gaf, dat je tegen het compacte Groningen creativiteit nodig hebt, kon ik wel begrijpen. Daarbij was er natuurlijk ook de afwezigheid van Blind.

'Wat ik bovendien mooi vond, is hoe Ten Hag met Álvarez omging. Als je zegt ik wil creativiteit op het middenveld, is het natuurlijk makkelijk om hem te slachtofferen en Perr Schuurs centraal achterin neer te zetten. Zoiets zou ook meer in de lijn Erik ten Hag liggen, maar nu kiest hij ‘gewoon’ voor Álvarez, die die speeltijd echt verdient en ook overtuigender speelt dan Schuurs. Ik denk dat Álvarez in de combinatie met Martínez ook wel een centraal duo is waar je op voort kunt borduren, al heb je daar met Blind en Timber natuurlijk nog meer goede opties. Maar ik begreep alle wijzigingen van vandaag wel en het pakte ook goed uit, denk ik.'

Een wijziging die je niet noemt is David Neres, die bij vlagen weer mooie dingen liet zien op de rechterflank, terwijl Antony de laatste weken juist wat minder in vorm lijkt. Wie geniet jouw voorkeur op rechts en waarom?

'De reden dat ik Neres niet noem is dat ik het eigenlijk geen hele opvallende wijziging vind. Het ligt zó dicht bij elkaar dat het mij echt een beetje om het even is wie er speelt. Antony speelt de laatste tijd inderdaad iets minder, maar heeft nog altijd rendement en Neres speelt ook wisselvallig. Vandaag vond ik hem goed, maar om daar nu een keuze in te maken, is lastig. Op links is Tadic onomstreden en Haller in de spits eigenlijk ook, maar in de Europa League zou je bijvoorbeeld met Tadic in de spits kunnen gaan staan en dan kan je Neres en Antony allebei opstellen.

'Ik denk dat je normaal gesproken kan zeggen dat Neres iets verder is; hij is iets ouder en als hij straks weer volledig in zijn ritme zit – ik denk dat hij nu bijna helemaal op zijn oude niveau zit – dan kan je zeggen dat Neres net iets betrouwbaarder is. Hij heeft dan denk ik net iets meer rendement en dreiging, waar Antony dat soms wel heeft en soms ook totaal niet. Anderzijds is Antony qua verdedigende betrouwbaarheid weer wat beter. Hij is iemand die fel omschakelt en daarin ook veel meters maakt. Als Neres helemaal fit is, denk ik dat hij nét een streepje voor heeft op Antony, maar het is me – wat ik al zei – eigenlijk om het even.'

In Daley Blind miste Ajax vandaag een belangrijke schakel in de opbouw. Hoe vond je dat zijn ontbreken op werd gevangen?

'Ik vond dat wel goed gaan. Tegen zo’n tegenstander als Groningen die op zo’n compacte manier speelt, mis je een Blind en zijn oplossingen van achteruit wel. Maar ik vind dat Martínez nu hij weer meer speelt die dominante rol die hij vorig jaar op het middenveld ook al had weer oppakt. Met crosspasses van achteruit en passes tussen de linies, iets wat ik Álvarez vandaag ook opvallend goed vond doen. Zijn keuzes aan de bal zijn normaal wel iets minder, maar ik vond hem daar vandaag ook goed in spelen. Daarvoor was er met Kudus en Gravenberch veel beweeglijkheid, zeker met Kudus die wordt ingespeeld en daarbij gelijk het risico neemt om door te draaien en de combinaties aan te gaan. Met de combinatie van de passes van Martínez, de dynamiek van Kudus en de prima passes van Álvarez en de mensen daaromheen, vang je het gemis van de passes van Blind prima op een ander manier op.'

Edson Álvarez toonde vandaag aan ook prima als centrale verdediger uit de voeten te kunnen. Waar zie jij hem het liefste?

'Toen de geruchten over transfer naar Valencia opkwamen, schreef ik al een stuk waarin ik zei dat hij nooit echt een kans heeft gehad als centrale verdediger. Terwijl ik hem de keren dat hij daar heeft gespeeld, zoals vandaag en zoals zijn invalbeurt tegen FC Midtjylland, daar wel een goede, degelijke indruk vind maken. Ik denk bovendien dat je in het gros van de Eredivisiewedstrijden op het middenveld geen behoefte aan hem hebt.

'In de grote wedstrijden, zoals tegen PSV en Europees, vind ik het heerlijk om met hem op het middenveld te spelen. Als je daar dan bijvoorbeeld Martínez en Timber achter hebt staan, centraal achterin, met Mazraoui idealiter als rechtsback, is het denk ik goed om met Álvarez balans op het middenveld aan te brengen en extra defensieve zekerheid in te bouwen. Maar in de Eredivisie zou ik hem eerder als centrale verdediger opstellen en dan zou ik op het middenveld met Gravenberch en Kudus spelen.

'Ik denk dat je die balans op je middenveld veel minder nodig hebt in de Eredivisie en dat je veel meer baat hebt bij creativiteit en voetballend vermogen. Dus in de Eredivisie zou zijn beste positie in 95% van de wedstrijden die van centrale verdediger zijn. Ik denk dat hij daar Europees ook uit de voeten kan en dat het eigenlijk ook wel zijn beste positie is, maar ik begrijp wel dat hij daar in het spel van Ajax belangrijk kan zijn op het middenveld door extra balans aan te brengen.'

Het was vandaag niet de wedstrijd van Sébastien Haller, die desondanks wel scoorde. Waar zag jij hem met name mee worstelen?

'Heel erg met de hele directe mandekking van Te Wierik en Itakura. Zij leken het als doel te hebben gesteld om Haller zo’n beetje onder het gras te werken. Dat is natuurlijk hun goedrecht en dat is denk ik ook wel de enige manier waarop je hem kan verdedigen, door hem kort op de huid te zitten en hem geen ruimte te geven. Ik denk wel dat Higler (de scheidsrechter, red.) Haller wel iets meer in bescherming had kunnen nemen door iets sneller te fluiten. Hij liet nu vrij veel van dat soort duels doorgaan, terwijl er bij Haller vanaf het eerste moment dat hij werd aangespeeld meteen een arm om hem heen hing, er aan zijn shirt werd getrokken en hij op zijn benen werd getrapt. Daar had best vaker een overtreding voor gegeven mogen worden.

'Anderzijds is het ook niet goed dat je Haller zichtbaar uit de wedstrijd gespeeld zag worden; hij raakte gefrustreerd en je zag wegwerpgebaren, terwijl hij normaal eigenlijk heel rustig blijft. Het is wel iets waar hij mee om moet leren gaan, zeker in de Eredivisie. Groningen doet dit nu dan extreem, maar andere clubs zullen dit ook gezien hebben, dus het zal iets zijn wat vaker tegen hem zal gebeuren. Hij kan daar zelf iets aan doen door even net iets sneller te handelen, bijvoorbeeld door een bal snel te kaatsen of kort aan te nemen en dan weer te spelen. Daardoor kan je net uit de duels blijven, want nu waren de aannames net niet goed en de kaatsen net achter de man. Dat was gewoon ongelukkig en dat heeft deels ook te maken met frustratie, doordat hij de hele tijd getackeld werd en hard aangepakt werd. Je zag dat hij door die frustratie zichzelf eigenlijk uit de wedstrijd speelde en dat zag je ook aan die laatste kans die hij mist: dat is niet des Hallers.'

Ervan uitgaande dat Daley Blind en Brian Brobbey weer fit zijn, hoe zou jij donderdag tegen BSC Young Boys starten?

'Stekelenburg; Timber, Álvarez, Martínez, Tagliafico; Gravenberch, Blind; Neres, Klaassen, Tadic; Brobbey

'Voor Blind zal je natuurlijk sowieso plek moeten maken en het lijkt me dat dat dan ten koste gaat van Kudus. Dan zou je met dezelfde verdediging blijven spelen en dan zet je Blind op de plek van Kudus. Je zag vandaag wel dat Kudus en Gravenberch samen nog te ligt is voor op Europees niveau, dus dan zou je met Blind op het middenveld een extra balansbewaker hebben. Brobbey heeft het in zijn invalbeurten tegen Lille erg goed gedaan en je ziet ook dat Ajax beter speelt met een echte spits als aanspeelpunt, in plaats van Tadic die daar iets beweeglijker is.

'Nu is Brobbey de laatste weken natuurlijk ook niet fit, dus het zou ook kunnen dat je ‘gewoon’ met Tadic in de spits begint, met Neres en Antony op de vleugels en dat Brobbey als invaller nog iets zou kunnen doen. Maar als Brobbey honderd procent fit is, dan zou ik met hem starten, omdat je ook zag dat Ajax tegen Lille met hem als invaller het beste heeft gespeeld. Zowel in de ArenA, toen hij een aantal kansen creëerde, als uit in Lille. Het lijkt er op dat Ajax het best gedijt met zo’n type in de spits. Dus als het kan, zou ik met Brobbey starten en dan met Neres op rechts en Tadic op links.'

Bademba Barrie (E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com; Twitter: @Bademba_AFCA)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.