Doelpunt Schuurs niet genoeg voor eerste EK-zege Jong Oranje

door Thijs Zwagerman 163

Jong Oranje is woensdagavond op teleurstellende wijze begonnen aan het EK. Tegen Jong Roemenië kwam de ploeg van trainer Erwin van der Looij niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Ajacied Perr Schuurs trof doel namens Nederland.

Na een openingsfase zonder grote kansen brak Schuurs de ban. Uit een goed aangesneden hoekschop van Justin Kluivert kopte de Ajax-verdediger uitstekend raak. Lang kon Jong Oranje echter niet van deze voorsprong genieten, want zo’n vijf minuten later verschalkte Roemeen Andrei Ciobanu doelman Kjell Scherpen met een formidabele vrije trap.

Vervolgens ontstond er een wedstrijdbeeld waarbij Jong Oranje bijna voortdurend balbezit had, zonder dat het daadwerkelijk gevaarlijk kon worden. Jong Roemenië hield de ruimtes klein en zakte compact in op de eigen speelhelft en Nederland wist daar voetballend maar moeizaam doorheen te komen.

Na een dreigend afstandsschot van aanvoerder Teun Koopmeiners, was het aan Scherpen te wijten dat Jong Oranje na ruim een uur spelen niet op achterstand kwam. Kort na het schot van Koopmeiners redde Scherpen namelijk knap van dichtbij op een zeer gevaarlijke kopbal. De Ajacied hield zijn ploeg zodoende op de been.

Met de voor Jong Oranje debuterende Brian Brobbey als vervanger van Noa Lang ging Nederland in de laatste tien minuten nog op jacht naar de overwinning. Maar in plaats van in aanvallend opzicht gevaarlijk te worden, was het andermaal aan Scherpen te danken dat Jong Oranje in de blessuretijd niet tegen een nederlaag aanliep. De Ajax-keeper redde vlak voor tijd namelijk knap op een hard schot. Het eerste groepsduel op het EK eindigde zodoende in 1-1.