Jong Oranje overtuigt eindelijk en plaatst zich voor kwartfinales EK

door Jesse ter Haar 148

Jong Oranje heeft zich dinsdagavond weten te plaatsen voor de kwartfinales van het EK. Tijdens het toernooi wist de ploeg van Erwin van de Looi nog niet te winnen, maar tegen Jong Hongarije was het meteen goed raak: 6-1.

Jong Oranje ging voor rust al op jacht naar het openingsdoelpunt, maar het duurde even voordat deze daadwerkelijk viel. Na goed combinatiespel over links was het Dani de Wit die vijf minuten voor rust de 1-0 maakte. Hij werd weggestuurd door uitblinker Cody Gakpo en schoof rustig raak. Vrijwel meteen na rust was het opnieuw raak. Gakpo zette een dribbel in binnen het strafschopgebied van Jong Hongarije en werd gevloerd. Myron Boadu eiste de penalty op en schoot door het midden raak.

Ruim tien minuten hierna was het opnieuw raak. Het was Gakpo die de bal tussen de linies kon ontvangen en vervolgens een snelle combinatie met Boadu opzocht. Hij kreeg de bal terug van de spits, handelde snel en schoot hard en laag raak voor de 3-0. Hierna vond Jong Hongarije de aansluitingstreffer. De ploeg kreeg een penalty na hands van Sven Botman en captain Bendeguz Bolla wist daar wel raak mee. Vijf minuten later was de marge van drie weer hersteld. Gakpo dook vrij op in de zestien, ontving de bal van Deyovaisio Zeefuik en schoof bekeken raak.

Lang leek het bij een 4-1 overwinning te blijven, maar niets bleek minder waar. Drie minuten voor tijd was het oud-Ajacied Sven Botman die uit een corner raak wist te koppen en voor de 5-1 wist te zorgen. De eindstand leek daarmee bepaald, maar ook dat bleek niet de waarheid. Net voor tijd werd Brian Brobbey de diepte ingestuurd door De Wit, waarna de aanvaller zijn directe tegenstander sterk van zich afhield. Hij verschafte zich hiermee de tijd en ruimte om raak te schuiven. Daarmee was de eindstand wél bereikt: 6-1.