Ajax O16 gaat ondanks kleine opleving onderuit in mini-Klassieker

door Jesse ter Haar 71

Ajax Onder 16 heeft zich dinsdag laten verrassen in de Mini Klassieker. De Amsterdammers namen het op tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord en gingen met 1-3 onderuit. Ajax O16 kwam op een 0-3 achterstand en richtte zich nog enigszins op, maar wist het niet meer om te draaien.

FT | Ajax O16 - Feyenoord O16 (1-3)

De wedstrijd kwam wat moeizaam op gang. In de openingsfase waren er enkele pijntjes bij beide ploegen en dus duurde het tot de negende minuut alvorens er een kans te noteren was. Aaron Bouwman dribbelde goed in en stuurde vervolgens Emre Ünüvar diep, die uiteindelijk nipt over het doel schoot. Enkele minuten later liet ook Feyenoord van zich horen. Uit een inworp werden de Rotterdammers gevaarlijk, maar het uiteindelijke schot ging ruim over het doel van Ajax-goalie Aymean el Hani. Kort daarna leek Feyenoord alsnog op voorsprong te komen, ware het niet dat de doelpuntenmaker scoorde vanuit buitenspelpositie.

Ajax herpakte zich hierna niet en kwam alsnog op achterstand. Na een voorzet stonden er twee spelers van Feyenoord vrij voor het doel van Ajax, waarna de bal met een boog over El Hani werd gewerkt. Vrijwel meteen hierna reageerde de Amsterdammers door gevaarlijk te worden via Ünüvar, maar de aanvaller schoot net naast. Het bleek geen startschot van een goede fase van Ajax, want een minuut later moest El Hani alweer in actie komen. Hij redde knap op een kopbal in de korte hoek. Ruim tien minuten voor rust kreeg Ajax alsnog zijn tweede tegendoelpunt te verwerken. De bal verdween via de binnenkant van de paal in het doel voor de 0-2, wat ook de ruststand was.

Na de rust ging het snel in Amsterdam. Binnen vier minuten zette Feyenoord de marge op drie door een aanval over links om te zetten in een doelpunt en enkele minuten later wist Ajax de 1-3 te maken. Invaller Rick Luijer wist met een goede actie én voorzet Ünüvar in staat te stellen om te scoren. De spits handelde snel en schoot de bal hard en hoog tegen de touwen. In de 55ste minuut leek daar ook de tweede Amsterdamse treffer aan toegevoegd. Janairo Concincion schoot op de keeper, waarna Ünüvar een kans kreeg in de rebound. Zijn poging verdween via de keeper echter net naast.

Ajax nam het heft wel in handen door de bal langer in het bezit te houden en daaruit gevaarlijk te worden. De tegenstander loerde daarbij vooral op de counter en tien minuten voor tijd zorgde dat bijna voor de 1-4. Ajax slaagde er niet echt in serieuze kansen te creëren, maar de tegenstander deed dat in de omschakeling wel. Oog in oog met El Hani werd echter de lat geraakt. In het restant van de wedstrijd probeerde Ajax het nog wel, maar bleven de echte kansen uit. Zodoende won Feyenoord de mini-Klassieker met 1-3.

Opstelling Ajax O16:

El Hani; Beekman (Riedewald 73'), Bouwman, Onstein (Concincion 51'), Pereira da Gama; De Koning (Lobman 41'), Steur, Acheampong (Luijer 45'); Oldenstam, Ünüvar, Concincion (Puljhun 41').

Wissels Ajax O16:

Riedewald, Puljhun, Luijer, Scorsolini, Van der Velde, Lobman.

0-1 Feyenoord (21')
0-2 Ayoub Ouarghi (29')
0-3 Feyenoord (44')
1-3 Emre Ünüvar (47')

- Ajax staat na zeven wedstrijden op plek vijf. Tot nu toe werden tien punten verzameld. Feyenoord heeft na acht gespeelde wedstrijd veertien punten weten te pakken.

FT | ADO Den Haag O15 - Ajax O15 (2-1)