Ajax heeft amper iets aan verlenging Onana tot 2023 | Ajax Showtime

Ajax heeft amper iets aan verlenging Onana tot 2023

door BartVeenstra 61

Bron Ajax Showtime

Ajax heeft amper iets aan verlenging Onana tot 2023

door BartVeenstra 61

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax wil volkomen logisch het contract van André Onana verlengen tot de zomer van 2024. De Amsterdamse club heeft er namelijk amper iets aan als het contract van de geschorste doelman tot de zomer van 2023 wordt verlengd.

Hoe is de situatie op dit moment? Nou, Onana is vanwege een dopingovertreding op dit moment geschorst tot februari 2022 en zijn contract loopt tot de zomer van datzelfde jaar. Ajax en Onana gaan eind mei naar het CAS - het Hof van Arbitrage voor Sport - met de hoop de dopingschorsing te verkorten. De kans dat de schorsing wordt ingekort, lijkt volgens experts echter klein, zo viel onlangs al te lezen in Het Parool.

Ajax wil het contract van Onana graag verlengen, maar dan wel tot de zomer van 2024. Het kamp-Onana wil echter niet verder gaan dan een contract tot de zomer van 2023. Zijn zaakwaarnemer Albert Botines kan zeggen dat beide partijen nog in onderhandeling zijn, maar Ajax heeft de onderhandelingen gewoon gestopt. Volgens directeur voetbalzaken Marc Overmars is er bovendien de kans dat de keeper in 2022 transfervrij vertrekt.

Is dat zonde? Ja. Waarom? Omdat de waarde van Onana eerder nog werd ingeschat op zo'n dertig tot veertig miljoen euro. Aan de andere kant: er kleven veel nadelen aan het verlengen van het contract van Onana tot 2023. Allereerst brengt een contractverlenging van een speler extra kosten met zich mee. Het salaris gaat vermoedelijk omhoog en een speler krijgt bovendien vaak een bonus bij een contractverlenging.

Bovendien: als Onana tot de zomer van 2023 verlengt, zal Ajax hem in de zomer van 2022 willen verkopen om op die manier een transfersom aan hem over te houden. Maar: wat is het nut daarvan? Onana zou in dat geval alleen tussen februari en half mei 2022 nog drieënhalve maand kunnen keepen voor Ajax en je kunt je afvragen wat hij dan nog waard is.

Focus op de toekomst

De vraag is: gaat Ajax zijn beleid daarop uitstippelen? Als Onana over een jaar vertrekt en hij tot die tijd amper meer in actie komt voor de club, zal Ajax verder gaan kijken. De club zal in de zomer vermoedelijk een nieuwe keeper halen of het geeft de kans aan de talentvolle Kjell Scherpen. Als die nieuwe keeper of Scherpen het goed doet, waarom zou je die keeper er in februari uithalen voor Onana die eigenlijk geen toekomst meer heeft bij Ajax?

De kans is groot dat Onana in de zomer van 2022 bij Ajax vertrekt, al is het de vraag of hij dat transfervrij doet of dat hij verkocht wordt. Mocht hij verkocht worden, is het wel de vraag voor hoeveel dat nog is. Zijn marktwaarde zal flink gekelderd zijn. De goalie heeft in dat geval amper tot geen wedstrijden gespeeld in de laatste anderhalf jaar en bovendien schrikt een dopingschorsing mogelijk clubs af. Het is dan ook de vraag of een contractverlenging tot 2023 en een verkoop in 2022 financieel opweegt tegen een transfervrij vertrek in diezelfde zomer.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Verwacht jij dat Ajax met 2-0 wint van FC Utrecht? Zet dan in en krijg 8,00 keer je inzet terug!

Formule 1-fan? Download dan de gloednieuwe F1 Maximaal-app. (ANDROID-iOS)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties