Ajax ambassadeur van eerste 'Nouri-AED': 'Belangrijk dat op veel plaatsen AED's aanwezig zijn'

door NielsOpdam 10

Bron AT5

Ajax ambassadeur van eerste 'Nouri-AED': 'Belangrijk dat op veel plaatsen AED's aanwezig zijn'

door NielsOpdam 10

Bron AT5

Laatst geüpdatet

Edwin van der Sar heeft woensdag de eerste 'Nouri-AED' onthuld, zo schrijft AT5. De Nouri Foundation plaatst, in samenwerking met de Hartstichting, verspreid door het hele land 34 AED's. Op het A. Nouriplein in Amsterdam Nieuw-West werd de eerste Nouri-AED onthuld door Van der Sar en de wethouder van sport, Sofyan Mbarki.

In 2017 kreeg Abdelhak Nouri tijdens een oefenwedstrijd van Ajax een hartstilstand. De Ajacied heeft daar zwaar hersenletsel aan overgehouden. Een AED had hem mogelijk kunnen helpen. Het plaatsen van 34 AED's is het eerste project van de Nouri Foundation. 'Deze en alle andere Nouri-AED's dragen we op aan de wijken', vertelt de broer van Abdelhak, Abderrahim Nouri, aan AT5. 'De missie van de Nouri Foundation is om mensen en jongeren die aan de zijlijn staan, door welke beperking dan ook, mee te laten doen in een veilige omgeving.'

Als de Nouri Foundation een AED plaatst, dan betrekt het de betaald voetbalorganisatie uit de gemeente of omgeving waarin het apparaat geplaatst wordt. Zo heeft elke AED een eigen voetbalorganisatie als 'ambassadeur'. Ajax is de ambassadeur van de eerste AED op het Nouriplein. 'Het is heel belangrijk dat op veel plaatsen AED's aanwezig zijn en dat mensen weten hoe ze ermee om moeten gaan', vertelt Van der Sar. 'Wij vinden het eervol dat wij ambassadeur zijn van de eerste Nouri-AED en dat het Ajax-logo erop staat.'

'Blij en trots dat Nouri Foundation zich wil inzetten voor het "hartveiliger" maken van Nederland'

De Nouri Foundation leidt met de Hartstichting jongerenwerkers en buurtsportcoaches op zodat zij weten hoe ze een AED moeten gebruiken. Daarnaast worden er ook reanimatiecursussen gegeven. 'We zijn blij en trots dat de Nouri Foundation zich met ons wil inzetten voor het "hartveiliger" maken van Nederland. Dit initiatief gaat veel verder dan alleen het plaatsen van AED's: het zorgt voor verbinding in de wijk en meer bewustzijn over je hartgezondheid', vertelt Hans Snijder, de directeur van de Hartstichting.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.