Ajax' Kweekvijver: Who the fuck is Eto'o!?

door BvdPloeg 20

Ajax' Kweekvijver: Who the fuck is Eto'o!?

door BvdPloeg 20

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Wat had Ajax het er druk mee afgelopen zomer. Want omdat Kolbeinn Sigthórsson niet voldeed en Arek Milik en Richairo Zivkovic niet direct klaar waren voor een basisplaats haalde Marc Overmars alles uit de kast voor een nieuwe nummer 9. Hij kwam met Samuel Eto’o op de proppen, maar toen de Kameroener Amsterdam een weekje of drie aan het lijntje had gehouden, kwam zijn langverwachte bak met geld uit Engeland. Ajax bleef beteuterd achter, Sigthórssons contract werd alsnog verlengd, er was simpelweg niets beters. Maar alsjeblieft Marc, alsjeblieft fans, heb nog even geduld. Want Milik raakt op stoom, Zivkovic komt eraan en ik had het hier eerder al eens over Adham 'Suárez' El Idrissi. Dinsdagavond deed een nog jongere en misschien nog wel betere nummer 9 bovendien mijn hart sneller kloppen. Donyell Malen, de Eto’o van B1.

Malen is een 15-jarig broekie, geboren op 19 januari 1999 in Wieringen (Noord-Holland). Toen Eto’o in 2004 aan zijn succesvolle periode bij FC Barcelona begon, was Donyell (alias 'Don') vijf jaar oud. Een jaar later ging een toen zesjarige Malen voor het eerst voetballen bij Hollandia uit Hoorn, daarvoor speelde hij bij VV Succes. Zijn talent werd al snel ontdekt want na drie seizoenen in Hoorn stond Ajax op de stoep. Of Donyell het een goed idee vond om in Amsterdam te komen voetballen? De stap was snel gezet, niemand die toen kon vermoeden dat er dik vijf jaar later een echt groeibriljantje is ontwikkeld op De Toekomst. Een spits die er als eerstejaars B-junior al negen maakte in een elf wedstrijden.

Waarschijnlijk kent hij Eto’o wel, maar Malen is net als zijn leeftijdsgenoten ogenschijnlijk meer van de generatie Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Niets mis mee natuurlijk, maar de vergelijking met de bijna-aanwinst van Ajax afgelopen zomer is best treffend. Malen is namelijk net als de Afrikaan een ongelofelijk complete aanvaller. Waar de één goed kan koppen of een goede actie heeft of goed kan scoren óf goed kan meevoetballen, daar kan Malen dat op zo’n jonge leeftijd al allemaal. Ajax’ Kweekvijvers gaan niet over één nacht ijs, Malen laat het al weken zien. Bijna halverwege het seizoen is het totale pakketje van de spits van Ajax B1 een lust voor het oog.

Andere vergelijking met Eto'o? Wondergoals. Eto'o is een atleet. Bij Barça en Internazionale maakte hij soms wonderlijke doelpunten vanuit de heup of bijvoorbeeld uit een omhaal. Malen werd in 2011 in één klap bekend door zijn doelpunt in de finale van het Wessels Tournament in Zieuwent. Op aangeven van een ander groot talent, Justin Kluivert, maakte Malen de enige en beslissende treffer met, inderdaad, een fantastische omhaal. Niet gek voor een jongetje uit Wieringen. Uitzinnig van vreugde na die prachtige goal, de beker niet veel later in het bezit; nog zo'n overeenkomst met de temperamentvolle en prijzenwinnende Eto'o.

Hij is nog jong, er kan nog zoveel gebeuren, maar tegelijkertijd is Malen enorm met zichzelf bezig. Vorig seizoen in het sterren- en kampioensteam van Ajax C1 maakte hij misschien veel doelpunten, maar er waren toch wel een paar spelers die wekelijks meer uitblonken dan hij. Waar iedere speler op deze leeftijd sprongetjes maakt, is Malen als een komeet vooruit geschoten. Hij is tegen jongens die plots twee of drie jaar ouder zijn in staat om zich staande te houden en tegelijk zijn elftal bij de hand te nemen. In een moeilijke fase begin dit seizoen was het Malen die met knappe en belangrijke doelpunten zorgde voor de punten. Nu de machine begint te draaien zullen dat er alleen maar meer worden.

Dinsdagavond op De Toekomst leek niets een productieve avond in de weg te staan. Ajax B1 was veel beter dan de bezoekers uit Volendam. Kansen waren er ook zat, gescoord werd er echter alleen aan de overkant. Je hebt van die frustrerende avonden, dit was er eentje van. Maar Malen kon desondanks terugkijken op een prima optreden. Hij was bijna altijd aanspeelbaar en vooral zijn technische basis is van een hoog niveau. Ajax heeft spitsen in alle soorten en maten, maar eentje met een versnelling, een actie én overzicht zijn dan weer spaarzaam. Zowel voor als na rust waren er enkele verrukkelijke voetbewegingen waarmee Malen zichzelf knap vrij speelde en zichzelf of anderen in staat stelde te scoren.

Het is het enige puntje van kritiek op het seizoen van Malen. Want hoewel hij al negen keer scoorde, ook dinsdag had hij zichzelf best één of twee keer mogen belonen. De positionering en/of de vooracties waren perfect, de afronding was dinsdag wat wild. Ook eerder dit seizoen werden er al wel wat mogelijkheden verprutst, een dingetje waar overigens heel B1 wat last van lijkt te hebben. Koel zijn voor de goal, vaak is hij het, die laatste tien procent wordt de uitdaging. Malen gaat als een raket en hoewel hij momenteel in alle leeftijdscategorieën boven zich prima voorgangers heeft, maakt hij op deze manier snel naam. Misschien is hij wel de volgende in de rij na Milik, Zivkovic, El Idrissi of anderen die eraan komen. Misschien zeggen we over een jaartje of drie, vier of vijf wel: Who the fuck is Eto'o!? (foto: Jeffrey van Bakel)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'

De Ajax Gift Card: een leuk kado voor de feestdagen.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.