'Ajax beter af zonder respectloze Eto'o'

door Sam van Raalte 31

'Ajax beter af zonder respectloze Eto'o'

door Sam van Raalte 31

Laatst geüpdatet

Samuel Eto'o ondertekende gisteren (dinsdag) een contract voor twee jaar bij Everton en daarmee kwam er eindelijk duidelijkheid over de toekomst van de 33-jarige spits. Ajax was een paar weken in de race voor de Kameroener en gold als een serieuze kandidaat, maar mag zich gelukkig prijzen dat de vedette niet is gekomen.

Marc Overmars en Michael Kinsbergen zaten woensdag 6 augustus in Parijs met Eto'o aan tafel om te praten over een transfer. De directeuren van Ajax hielden een goed gevoel over aan het gesprek, deden een mooie aanbieding en lieten het daar bij, wetende dat er met hen nog tal van clubs interesse hadden in de transfervrije international. Dankzij een artikel van The Sun over het gesprek tussen Ajax en Eto'o, barstte er in Nederland echter een hype los.

Management

Die week kwam Ajax Showtime in contact met de zaakwaarnemer van Eto'o, een Italiaan genaamd Claudio Vigorelli. Normaal gesproken loopt het contact van Ajax Showtime direct met een zaakwaarnemer, zoals bijvoorbeeld met Sören Lerby, Winny Haatrecht en Sjaak Swart. Bij Vigorelli moest dat echter allemaal via zijn persoonlijke assistente, Valentina Frasnedi. Zij gaf af en toe informatie over de situatie of een korte quote van Vigorelli die op Ajax Showtime geplaatst mocht worden.

Sommige bezoekers van deze site verbaasden zich er over dat Ajax Showtime in contact kwam met het management van Eto'o. Laat ik voorop stellen dat Eto'o geen god is, zijn zaakwaarnemer zeker niet en de persoonlijke assistente daarvan al helemaal niet. Daarnaast heeft Ajax Showtime maandelijks ruim 500.000 unieke bezoekers. Ter vergelijking: dat is meer dan de papieren oplage van De Telegraaf (480.000) en een veelvoud van het aantal VI-abonnees. Voor bronnen is deze site dus een goed medium om een groot publiek te bereiken.

Uitstel en afstel

Goed, dankzij Vigorelli en Frasnedi konden we op Ajax Showtime een aantal keer melden dat Eto'o zijn beslissing voor zich uit zou schuiven op dagen waarop hij Overmars aanvankelijk had beloofd duidelijkheid te verschaffen. Dat gebeurde tot drie keer toe (11 augustus, 13 augustus en 19 augustus), waarna Overmars een ultimatum stelde. Woensdag 20 augustus moest Eto'o uiterlijk om 18:00 uur uitsluitsel geven.

Ten tijden van het verstrijken van die deadline waren Eto'o en zijn management wederom totaal niet met Ajax bezig. De aanvaller hoopte destijds naar Liverpool te kunnen. Ajax, dat volgens het management van Eto'o bij de top drie van beste aanbiedingen zat, trok zijn aanbieding woensdagavond in. Begin deze week koos Liverpool voor Mario Balotelli als nieuwe spits, waardoor alleen Everton als serieuze kandidaat overbleef voor Eto'o.

Respectloos

Al met al mag Ajax zich gelukkig prijzen dat Eto'o niet naar Amsterdam is gekomen. De spits nam niet de moeite om op de uitnodiging voor Ajax - Vitesse in te gaan, hield zich vervolgens niet aan deadlines die hij zichzelf ten overstaan van Ajax had opgelegd en had tot slot lak aan de deadline die Overmars had gesteld. Met zo'n respectloze houding had hij nooit een goed voorbeeld kunnen zijn voor de talenten van Ajax.

Eto'o is in alles een tegenpool van het type Christian Poulsen of Marko Pantelic dat Ajax nu nodig heeft in zijn spelersgroep. De laatste spits die Ajax bij onderhandelingen zo aan het lijntje wist te houden, was Mounir El Hamdaoui. We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.