Nederland verliest strafschoppenreeks van Argentinië na meeslepend duel en is uitgeschakeld op het WK

door Jesse ter Haar 3923

Bron AS

Nederland verliest strafschoppenreeks van Argentinië na meeslepend duel en is uitgeschakeld op het WK

door Jesse ter Haar 3923

Bron AS

Laatst geüpdatet

Nederland is vrijdagavond uitgeschakeld op het WK. Het land kwam op 0-2 achterstand tegen Argentinië, maar sleepte er door een 2-2 gelijkspel toch nog een verlenging uit. Hierin werd niet gescoord, waardoor er een strafschoppenreeks aan te pas kwam. Nederland miste de eerste twee penalty’s en dat werd de ploeg fataal. Argentinië won de reeks met 2-4.

De openingsfase van de wedstrijd stond vooral in het teken van aftasten. Geen van beide ploegen nam direct het initiatief en er werd gezocht naar de ruimtes. Wel lieten de Argentijnen zich direct gelden in de duels. Al in de openingsfase kregen de Nederlanders enkele beuken en tikken te verwerken. Wat verder opviel, was dat Nederland de bal maar moeilijk in de ploeg kon houden. Te vaak werd het balbezit alweer in een vroeg stadium verloren. Het eerste gevaarlijke moment van Nederland ontstond na ruim een kwartier. Steven Bergwijn koos voor een loopactie in de diepte, maar de pass die hij kreeg was net te hard om de bal te kunnen bereiken.

Het eerste moment van Lionel Messi kwam pas in de 22ste minuut. Vanaf de rechterkant kreeg hij even de vrijheid en al snel besloot hij tot schieten. Hij raakte de bal echter niet zuiver en schoot vrij hoog over. Enkele minuten daarna kreeg Oranje een kansje. Bergwijn ging aan het combineren met Memphis Depay en haalde uit nadat hij hem snel terugkreeg, maar hij raakte de bal niet lekker en zag hem voorlangs gaan. Het was het meest in het oog springende moment in een tot dat moment stroperig duel. Het werd een schaakwedstrijd met weinig ruimte voor beide landen.

Argentinië schoot in de 33ste minuut voor het eerst tussen de palen. Rodrigo de Paul kreeg een schotkans vanaf een meter of twee buiten de zestien van Nederland, maar hij raakte hem niet vol en dus kon Andries Noppert oprapen. Niet veel later moest de keeper van sc Heerenveen alsnog vissen. Messi – tot op dat moment vrij goed afgestopt – kwam aan de bal en had een lepe pass in huis op Nahuel Molina. De wingback van de Argentijnen kwam binnendoor bij Daley Blind en was de Oranje-defensie kwijt. Oog in oog met Noppert tikte hij de bal langs de uitkomende keeper. Messi probeerde het even later ook zelf. In een fel duel met Nathan Aké draaide hij snel weg, maar zijn schot met rechts was een prooi voor Noppert. In het restant van de eerste helft kreeg Nederland nog enkele vrije trappen op relatief gevaarlijke plekken, maar echt gevaar wist het land niet meer te stichten.

Na rust greep Van Gaal in door Steven Berghuis en Teun Koopmeiners het veld in te brengen. Bergwijn en Marten de Roon bleven om die reden achter in de kleedkamer. Nederland werd brutaler en was plots de ploeg met overduidelijk het meeste balbezit. Toch was het Argentinië dat een klein kwartier na rust voor het eerst in de tweede helft gevaarlijk werd. De Zuid-Amerikanen schakelden snel om na balverlies van Nederland en zo kreeg De Paul de ruimte om de bal te ontvangen en op Noppert af te gaan. Zijn controle was echter niet in orde en dus kwam Nederland met de schrik vrij. Aan de andere kant schoot het aan de kant van Oranje niet echt op. De wil was er wel, maar verder dan dat kwam de ploeg niet.

Een minuut of 25 voor tijd besloot Van Gaal tot plan B. Hij bracht Luuk de Jong erin in de plaats van Blind en schakelde naar een 4-3-3-systeem. Waar dit tot Nederlands succes moest leiden, kwam dit er niet. Het was immers Argentinië dat zo’n kwartier voor tijd een penalty kreeg te nemen. Denzel Dumfries haalde zijn directe tegenstander neer, waarna Messi achter de bal plaats mocht nemen. De superster faalde niet en liet Noppert kansloos: 0-2. Het leidde ertoe dat Nederland het met Luuk de Jong en Wout Weghorst samen in de punt ging proberen. Opportunistisch voetbal was het devies, maar erg veel kwam daar niet uit voort. Tien minuten voor tijd kwam Nederland uit het niets dan toch nog terug in de wedstrijd. Berghuis, die energiek inviel, bracht de bal vanaf rechts voor het doel. Een andere invaller, Weghorst, dook vrij op en verlengde de bal met zijn hoofd knap naar de verre hoek voor de aansluitingstreffer.

Hierna had Nederland maar één plan: de bal richting De Jong en Weghorst brengen. Al snel na de goal van Weghorst werd Berghuis gevaarlijk, maar hij schoot de bal hard in het zijnet. Vlak voor tijd werd de boel opgeschud door een opstootje aan de zijkant. Na een harde tackle van Argentinië kwam de bank van Nederland het veld in om onrust te stoken. De twee Argentijnen die in de buurt stonden, gingen tegen de grond, maar een doelpunt leverde het niet op voor het Nederlands elftal. Punten voor het vloeren van een tegenstander worden immers bij een andere sport uitgedeeld. In het absolute slot – inclusief tien minuten extra tijd – bleef Nederland naar Weghorst en De Jong zoeken, maar de spitsen werden niet meer bereikt, totdat Nederland een laatste vrije trap kreeg. Door een handigheid van Koopmeiners werd Weghorst bereikt, die met zijn tweede doelpunt voor een explosie van Nederlands geluk zorgde.

Waar Nederland de officiële speeltijd eindigde met balbezit, liet het dit vanaf het begin van de verlenging weer aan Argentinië. Dit leidde echter niet kansen voor de opponent van Oranje en dus tikte de tijd voorbij zonder echt noemenswaardige momenten. De eerste echte kans van de verlenging kwam er in de 114ste minuut van de wedstrijd. Invaller Lautaro Martinez kon vrij uithalen in de zestien van Nederland, maar hij trof Virgil van Dijk – die in de baan van het schot stond. Het was het startschot voor een Argentijns offensief, want in de minuten hierna werd Argentinië meermaals gevaarlijk. De bal wilde er voor de opponent van Oranje echter net niet in. Vlak voor tijd was het er via opnieuw Lautaro Martinez nog wel dichtbij. Hij schoot uit de draai met links, maar Noppert kon pareren en de 2-3 voorkomen. Vrijwel meteen hierna trof Argentinië – tot grote opluchting van Noppert - via Enzo Fernandez ook nog de paal. De scheidsrechter maakte hierna een eind aan honderdtwintig minuten voetbal.

Hierna was het tijd voor de strafschoppen. Nederland begon en Van Dijk nam zijn verantwoordelijkheid als aanvoerder. Vol zelfverzekerdheid liep hij – zoals verdediger Ron Vlaar dat acht jaar geleden tegen Argentinië deed – naar de stip toe, maar hij miste. De tweede strafschop werd eveneens gemist. Het was Berghuis die de bal niet achter de keeper van de Argentijnen kreeg. Toen de vierde penalty van Argentinië naast het doel verdween, was er nog even hoop. Die hoop was echter weer vervlogen toen Lautaro Martinez de laatste en beslissende strafschop tegen het net schoot. Zodoende is Nederland uitgeschakeld op het WK en neemt Argentinië het in de halve finale op tegen Kroatië.

Opstelling Nederland:

Noppert; Timber, Van Dijk, Aké; Dumfries, De Roon (Koopmeiners 46'), De Jong, Blind (L. de Jong 64'); Gakpo (Lang 113'); Bergwijn (Berghuis 46'), Memphis.

Wissels Nederland:

Berghuis, Bijlow, L. de Jong, De Ligt, De Vrij, Frimpong, Janssen, Klaassen, Koopmeiners, Lang, Malacia, Pasveer, Simons, Taylor, Weghorst.

Opstelling Argentinië:

E. Martinez; Romero (Pezzella 78'), Otamendi, Li. Martinez (Di María 112'); Molina (Montiel 106'), De Paul (Paredes 67'), Fernandez, Mac Allister, Acuña (Tagliafico 78'); Messi, Alvarez (La. Martinez 82').

Wissels Argentinië:

Almada, Armani, Correa, Di María, Dybala, Foyth, La. Martinez, Montiel, Palacios, Gomez, Paredes, Pezzella, Rodriguez, Rulli, Tagliafico.

Doelpunten:

0-1 Nahuel Molina (35')
0-2 Lionel Messi (73')
1-2 Wout Weghorst (83')
2-2 Wout Weghorst (90+11')

Strafschoppen:

0-1 Lionel Messi
0-2 Leandro Paredes
1-2 Teun Koopmeiners
1-3 Gonzalo Montiel
2-3 Wout Weghorst
2-4 Lautaro Martinez

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.