Nederland begint WK met zwaarbevochten zege op Senegal

door Jesse ter Haar 2159

Nederland heeft maandagavond een moeizame zege weten te boeken op Senegal. Het Nederlands elftal had het lang moeilijk om door de defensieve organisatie van de tegenstander heen te voetballen, maar aan het einde van de wedstrijd slaagde het er via Cody Gakpo en Davy Klaassen toch in: 0-2.

Na een rustig begin was de eerste kans voor Nederland. Gakpo werd vrijgespeeld in de zestien van Senegal, maar hij verkoos een pass op Steven Bergwijn boven een schot op doel. De uitvoering liet te wensen over. Enkele minuten later liet ook de tegenstander van zich horen. Senegal kende een fase met veel balbezit en dat leidde tot een gevaarlijk schot van afstand. De poging was gevaarlijk, maar kon Andries Noppert niet in gevaar brengen. Nederland combineerde niet overtuigend, maar na ruim een kwartier kreeg Daley Blind toch een kopkans. Gakpo zette de bal goed voor, maar Blind mikte naast.

Het bleef echter nog even wachten op de eerste échte kans van de wedstrijd. Het was Frenkie de Jong die hem uiteindelijk voor zijn rekening kreeg. Na goed werk van Bergwijn en Steven Berghuis kwam de middenvelder vrij in het strafschopgebied, maar hij dribbelde te lang en verloor op die manier de bal. Na het om zeep helpen van die kans werd het een vrij vlakke wedstrijd. Nederland zocht naar de ruimte, maar had moeite met het vinden van de weg naar voren. Voor rust ontstond er eigenlijk nog maar één gevaarlijk moment. Berghuis mocht een poging wagen na klaarleggen van Vincent Janssen, maar hij schoot de bal vanuit de stuit over het doel. Zodoende zochten beide landen de kleedkamers met de brilstand op.

Na de rust bleef het spelbeeld vrijwel hetzelfde. Nederland zocht, maar vond de opening in de eerste fase van de tweede helft nog niet. Toch kreeg Oranje via Virgil van Dijk een behoorlijke kans. Gakpo bracht een corner goed voor het doel, waarna de captain boven alles en iedereen uit torende en kon koppen, maar hij had het vizier niet op scherp staan en kreeg de bal niet tussen de palen. Na ruim een uur mocht Memphis Depay invallen. Hij verving Vincent Janssen. De eerste kans na zijn invalbeurt was echter voor Senegal. Boulaye Dia schoot de bal hard richting de korte hoek, maar doelman Andries Noppert redde uitstekend.

Later in de tweede helft moest Noppert andermaal zijn kwaliteiten tonen. Idrissi Gana Gueye kon van binnen de zestien uithalen en deed dat vurig, maar de bal bleef binnen het bereik van Noppert, die de bal goed wegwerkte. Iets meer dan tien minuten voor tijd greep Louis van Gaal nog in door Klaassen en Teun Koopmeiners binnen de lijnen te brengen. Het zorgde ervoor dat Gakpo naar de spitspositie verhuisde en dat pakte goed uit. Zo’n vijf minuten voor tijd kon De Jong de bal voor het doel brengen, waar Gakpo plots opdook en de keeper te slim af was. Met een handige kopbal scoorde hij dan toch de openingstreffer van de wedstrijd.

Niet lang na de goal van de aanvaller moest Noppert in actie komen. Een schot van afstand was hard op weg naar de korte hoek, maar met zijn lange armen kon de keeper van sc Heerenveen er nog bij. Het Nederlands elftal moest standhouden in de slotfase, maar kende daar eigenlijk niet veel moeite mee. Van Gaal bracht Marten de Roon nog in tijdens de acht minuten durende blessuretijd en stevende met zijn ploeg op de eerste drie punten op het WK af. De punten kwamen er en een tweede doelpunt zelfs ook nog. Het was Klaassen die in rebound kon binnenwerken, nadat Memphis de goalie eerder tot een redding dwong. Zodoende is Oranje het WK succesvol begonnen.