Mbappé toont zijn klasse en schiet Frankrijk voorbij Nederland

door Jesse ter Haar 1675

Nederland is vrijdagavond met 1-2 onderuit gegaan tegen Frankrijk. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman was over de gehele wedstrijd gezien zeker niet de ploeg met de minste kansen, maar het werd de avond van Kylian Mbappé. De superster van de Fransen wist tot tweemaal toe te scoren. Namens Ajax maakte Steven Bergwijn als invaller minuten.

Al snel kreeg Oranje een harde dreun te verwerken. De ploeg van Koeman had het in de eerste minuten prima voor elkaar, maar kwam in de zevende minuut toch op achterstand. Mbappé komt gemakkelijk voor Lutsharel Geertruida komen bij een voorzet, waarna ook goalie Bart Verbruggen de 0-1 niet meer wist te voorkomen. Hierna gebeurde er lange tijd weinig noemenswaardigs. Nederland stond relatief laag opgesteld en Frankrijk kon de bal rustig rond laten gaan. In de tegenstoot was Oranje daarentegen niet secuur genoeg. Net binnen het halfuur kreeg Nederland haar eerste echte kans. Denzel Dumfries kwam door en legde de bal goed terug, maar Joey Veerman schoot een haast niet te missen kans toch ruim over het doel.

Vrijwel meteen werd Oranje nogmaals gevaarlijk, ditmaal via Xavi Simons. Hij kwam naar binnen vanaf links en kon schieten, maar hij raakte uit balans en schoot via een tegenstander naast. Nederland kwam beter in de wedstrijd, al ontstond er zeker nog geen kansenregen. Wel controleerde de ploeg van Koeman de wedstrijd en dat leidde zo’n tien minuten voor tijd tot een kans voor Simons. Hij kon schieten vanaf de rand van het strafschopgebied en raakt de bal lang niet slecht, maar Mike Maignan kon redden namens Frankrijk. Voor rust zag Koeman vervolgens Wout Weghorst wegvallen. Hij raakte geblesseerd en moest zijn plek afstaan aan Donyell Malen. Voor rust waagde Quilindschy Hartman nog een poging, maar ook hij kreeg de bal niet voorbij Maignan. Zodoende stond het bij rust 0-1.

Aan het begin van de tweede helft werd Mats Wieffer, die Marten de Roon verving, in de ploeg gebracht. De eerste kans na rust was voor Nederland, dat via Malen gevaarlijk werd. Na een goede aanval werd de aanvaller vrijgespeeld, maar hij kon uit de draai niet hard genoeg schieten om te scoren. Waar het Nederland dus niet lukte, etaleerde Mbappé acht minuten na rust zijn klasse maar weer eens. Na een snelle combinatie plaatste hij de bal feilloos en prachtig achter Verbruggen voor de 0-2. Kort hierna leek Nederland even op 1-2 te komen, toen Malen de bal na een voorzet van Aké binnen kon werken. De verdediger ontving de bal echter in buitenspelpositie en dus ging het doelpunt niet door.

Het vervolg van de wedstrijd verliep zonder al te veel te noteren kansen. Wel mocht Jeremie Frimpong als vervanger van Dumfries zijn debuut maken. Even later mocht Micky van de Ven datzelfde doen, terwijl in de persoon van Bergwijn de eerste en enige Ajacied minuten mocht maken tijdens het duel. Kort na de dubbele wissel liet Malen zich zien door zich goed vrij te spelen en uit te halen, maar zijn poging draaide van het doel af. Even later was het alsnog raak voor de 1-2. Hartman combineerde met invaller Bergwijn, die de bal goed meegaf aan de Feyenoord-back. De linksback verraste vervolgens Maignan met een bekeken poging in de korte hoek.

Vrij snel na de aansluitingstreffer was het Mbappé die Frankrijk alweer bijna op 1-3 wist te zetten, maar de lat voorkwam een marge van twee. Kort hierna kreeg ook Randal Kolo Muani een kans om te scoren, maar hij stuitte op Verbruggen. Hierna was het Nederland weer dat op jacht ging naar meer. Binnen de negentig minuten lukte dat niet, maar de ploeg kreeg nog vijf minuten aan extra speeltijd. Vrijwel meteen tijdens die vijf minuten kwam Bergwijn bijna tot scoren. Nu was het Hartman die aangaf en de Ajacied kwam een teen te kort om de bal binnen te glijden. Zodoende kwam Nederland niet verder dan de aansluitingstreffer en won Frankrijk dus: 1-2.