Jong Ajax maakt het zichzelf onnodig lastig, maar wint wel van VVV

door BadembaBarrie 171

Jong Ajax heeft vrijdagavond onnodig moeizaam van VVV-Venlo gewonnen. In De Koel waren de Amsterdamse beloften grotendeels heer en meester, maar bleven ze VVV de mogelijkheid bieden om terug in de wedstrijd te komen, onder andere via een onnodige rode kaart voor Devyne Rensch. Desondanks trok de ploeg van John Heitinga de verdiende overwinning over de streep: 1-3.

Jong Ajax kende een bijna ideale start van het duel. Het had vanaf minuut één de controle, viel geduldig aan en zag de eerste kans er gelijk in vliegen. Viktor Jensen stuurde met een fraaie beweging Kenneth Taylor weg, die oog in oog met doelman Lukas Zima rustig bleef en de bal in het doel schoof. Er waren net drie minuten gespeeld.

Zes minuten later leek het zelfs 2-0 te worden. Na een balverovering van Youri Regeer op het middenveld, combineerden Naci Ünüvar en Taylor zich samen fraai naar een kans voor laatstgenoemde. Die stuitte ditmaal wel op Zima, maar kreeg de bal in de rebound via Jensen alsnog achter de doelman. De grensrechter oordeelde echter dat het buitenspel was voor de nummer tien en dus ging het feest niet door.

Jong Ajax was echter heer en meester in de openingsfase en combineerde er lustig op los op het Venlose gras. Het duurde even voor dat tot grote kansen leidde, maar na twintig minuten had Danilo de bezoekers op 0-2 moeten zetten. De spits kon alleen achter een lange bal aan en tikte deze vervolgens fraai over Zima heen. In de afronding was hij echter, deels opgejaagd door een aanstormende verdediger, te onrustig, waardoor hij ondanks de verslagen keeper naast schoot. Even later kopte hij een indraaiende hoekschop van Taylor uit vrije positie net voorlangs.

De eerste uitgespeelde Venlose kans viel pas in de 28e minuut te noteren, toen Yahcuroo Roemer van rechts strak en laag voorgaf op Sven Braken. De spits miste de bal echter, die hij anders voor het intikken had gehad. Even leidde het tot een wat levendiger VVV en er ontstonde enkele dreigende situaties, zonder dat dat echte kansen opleverde. Die kreeg Jong Ajax nog wel op slag van rust. Regeer stoomde met de bal de Venlose zestien in en leek alleen door te kunnen naar Zima. Hij besloot echter tot een pass op Danilo, die uit de draai van dichtbij op de lat knalde. In de rebound zag Ünüvar zijn harde poging knap gered worden door de Venlose goalie. Zo hield Jong Ajax enigszins wonderbaarlijk slechts een 0-1 voorsprong over aan de eerste 45 minuten.

Kort na rust kreeg het daarvoor de deksel op de neus. Een voorzet van Roemer werd door Boer ingekopt en door Mitchell van Rooijen in de kluts binnen gewerkt voor 1-1. Het leidde een fase in waarin VVV bovendien de overhand nam in de wedstrijd. Het kreeg nog twee aardige mogelijkheden op de voorsprong, via Roemer. Eenmaal leek hij door te kunnen naar Gorter, maar tikte hij de bal te ver voor zich uit, waardoor Nordin Musampa nog kon ingrijpen. Kort daarna speelde hij Anass Salah-Eddine uit en moest Gorter duiken om Roemers kruising tussen een voorzet en een schot uit de verre hoek te houden.

Kort na het uur kwam Jong Ajax, enigszins uit het niets, toch opnieuw op voorsprong. Taylor bediende Ünüvar die links in de zestien ruimte had. De linksbuiten kapte naar binnen en krulde de bal fraai achter Zima in de verre hoek. Na het doelpunt kreeg Jong Ajax weer meer grip op het duel en tien minuten na de 1-2 kreeg het een penalty, toen Pachonik Regeer onderuit haalde. Danilo ging achter de bal staan en schoot hem via de binnenkant van de linkerpaal binnen.

Daarmee leek het duel gespeeld, maar VVV vond de inspiratie om toch nog op jacht te gaan naar de aansluitingstreffer. Die leek het vrijwel direct te krijgen toen Braken boven alles en iedereen uittorende en de bal richting de linkerhoek kopte. Gorter wist hem er echter op fraaie wijze uit te houden. Vijf minuten later kwam de doelman opnieuw als winnaar uit de tweestrijd, al was deze kopbal beduidend minder lastig te keren. Aan de overzijde had Jensen het duel vervolgens moeten beslissen toen hij de bal uit de combinatie via Devyne Rensch op de strafschopstip voor de voeten kreeg. De Deen gleed echter uit en dus eindigde de vrije schietkans met niets meer dan een rollertje naast.

Jong Ajax leek het duel rustig uit te gaan spelen, maar dat veranderde plots in de 85e minuu toen Rensch op domme wijze rood pakte. Invaller Max de Waal leek Ünüvar weg te sturen en Jong Ajax leek zo naar 1-4 te kunnen counteren. Rensch trok ver van de bal zijn tegenstander echter onderuit, kreeg daar geel voor en tikte vervolgens de bal weg toen de scheidsrechter nog bezig was met de administratie. Het leverde hem tweemaal geel op en dus mocht hij inrukken.

Het leidde een Venloos slotoffensief in dat bijna direct de 2-3 opleverde toen een omhaal van Braken uit een vrije trap maar net naast vloog. VVV hield de druk er vervolgens nog wel op, maar wist niet écht gevaarlijk meer te worden en dus won Jong Ajax uiteindelijk verdiend met 1-3.