Geelen stelt evenredigere verdeling tv-gelden voor

door BartVeenstra 40

Bron NRC

Geelen stelt evenredigere verdeling tv-gelden voor

door BartVeenstra 40

Bron NRC

Laatst geüpdatet

Commercieel directeur Menno Geelen opteert voor een evenredigere verdeling van het tv-geld in Nederland, zo vertelt hij in een interview met het NRC. Dit zou dan moeten gebeuren in ruil voor meer vrijheid voor clubs om internationaal te mogen groeien. 'Wij zitten daarin gevangen. Wij willen internationaal door, we worden nu gestopt', zegt Geelen.

De Nederlandse Eredivisie is in steeds minder landen zichtbaar en dat is nadelig voor alle clubs. Vooral voor clubs als Ajax die internationaal willen groeien. In de landen waar de Eredivisie wel te zien is, is dat op hele kleine platformen en zenders. In het NRC wordt als voorbeeld gegeven dat de Eredivisie in China alleen te zien is op een klein betting-platform. Waar er in China zo'n miljard mensen wonen, is het bereik via een dergelijk platform slechts 200.000.

Zodoende opteert men bij Ajax nu voor een ander beleid met het oog op het buitenland. Op dit moment wordt er in de ogen van de Amsterdamse clubleiding namelijk te veel naar de korte termijn gekeken. De Eredivisie is in steeds minder landen zichtbaar en in de landen waar de competitie nog wel te zien is, is dat op kleine zenders of platformen. Gevolg: hoe minder zichtbaarheid, hoe minder bekendheid en minder interesse. En dat is weer minder interessant voor sponsoren.

In het interview met het NRC geeft Geelen dan ook aan dat men in de Eredivisie moet kijken naar de lange termijn. Daarvoor moet gekozen worden voor naamsbekendheid en bereik in plaats van geld op de korte termijn. Ajax is zodoende nu bereid om op nationaal niveau tv-geld in te leveren, zodat de clubs uit de middenmoot en het rechterrijtje zekerheid hebben en meer geld ontvangen. Het is dan aan Ajax om te laten zien dat een duurzame oplossing beter is voor de lange termijn in plaats van kiezen voor geld op de korte termijn met een steeds lager bereik van de Eredivisie als gevolg.

Wanneer Ajax nationaal tv-geld inlevert, zal de club daarvoor in ruil meer vrijheden willen op de buitenlandse 'target-markten'. De rechten worden niet direct aan de hoogste bieder verkocht. Er zal een zorgvuldige afweging gemaakt worden per markt, waarbij rekening wordt gehouden met de wensen van de clubs. De overtuiging van Ajax is dat de Eredivisie daarmee internationaal kan groeien, waar uiteindelijk het hele Nederlandse voetbal zal van profiteren.

Op dit moment krijgt Ajax zo'n 12,5 procent (negen miljoen euro) van de totale tv-gelden, tegen 2,6 procent (twee miljoen euro) voor RKC Waalwijk. Die club staat laatste op de 'mediaranking' die bepaalt hoeveel clubs krijgen. In zijn eigen voorstel gaat Ajax naar 10 procent en daarmee levert de club miljoenen in. Het is het Ajax waard, als de club daarvoor meer zeggenschap en vrijheid krijgt de internationale markt op te gaan met de tv-rechten. 'Wij denken dat de clubs in staat moeten zijn dit goed te maken. Sterker nog: te verbeteren. Het ondernemingsrisico ligt dan bij de topclubs. De middenmoot en het rechterrijtje krijgen de zekerheid van meer geld.'

Verwacht jij dat Haller 2 of meer goals scoort tegen Sparta? Zet dan in en krijg 4,20 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties