Stats: Joël Veltman of Kenny Tete?

door NielsE 66

Stats: Joël Veltman of Kenny Tete?

door NielsE 66

Laatst geüpdatet

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we hoe de verhoudingen tussen Joël Veltman en Kenny Tete op de rechterflank liggen.

Gebruikers van de Ajax Showtime-app lezen het artikel hier!

Kenny Tete beleefde tijdens het seizoen 2015/’16 zijn definitieve doorbraak in het eerste van Ajax. Onder de hoede van coach Frank de Boer imponeerde het defensieve talent op de rechterflank. Tete staat vooral bekend om zijn perfecte tackles en defensieve kwaliteiten, maar de kwaliteiten op voetballend gebied lijken wat achter te blijven. Zodoende verloor de Oranje-international onder het regime van Peter Bosz zijn plekje rechts achterin aan Joël Veltman, die meer voetballende kwaliteiten worden toegedicht.

Ondanks dat Veltman de rechtsbackpositie inmiddels vrij stevig in handen lijkt te hebben, is de mandekker nog niet onomstreden bij het Amsterdamse publiek. De vraag is of dit terecht is. Ajax Showtime zocht door middel van statistieken de verschillen tussen de twee uit.

De statistieken van Kenny Tete zijn die van het seizoen 2015/’16 tot heden, de cijfers van Joël Veltman betreffen de duels vanaf 20 augustus 2016 tot nu. De stats zijn berekend per 90 minuten waar van toepassing.

Dicht bij elkaar:
De twee rechtsbacks lijken, als we naar de statistieken kijken, op opvallend veel punten niet voor elkaar onder te doen. De concurrenten creëren evenveel kansen per negentig minuten, onderscheppen ongeveer evenveel ballen, maken evenveel overtredingen, de passnauwkeurigheid is hetzelfde en de twee hebben wat betreft tackles eenzelfde succespercentage.

Verschillen zien we pas bij bijvoorbeeld het aantal passes. Hier verstuurt Veltman er toch significant meer van dan dat zijn concurrent Tete doet. Tevens dribbelt Veltman iets vaker met succes het middenveld in dan Tete, maar dit is amper een significant verschil te noemen. Hiernaast verzorgt de vaste rechtsback van Bosz iets meer voorzetten, maar dit verschil wordt alweer teniet gedaan door het feit dat zijn succespercentage op dit gebied weer iets lager ligt.

Het pure verdedigende aspect:
Het wordt pas echt interessant op het gebied van duels en tackles, toch het stokpaardje van Tete. De verwachting hier is dat de bankzitter van Ajax als winnaar uit de bus komt. Niets blijkt minder waar. Veltman zet vaker een tackle in en heeft, zoals eerder gesteld, eenzelfde succespercentage als dat Tete heeft. Ook troeft Veltman zijn concurrent af op het gebied van duels en hier is het verschil het grootst. De 23-jarige verdediger gaat er significant meer per negentig minuten aan dan Tete en wint procentueel gezien ook nog meer duels. Conclusie is dus dat Veltmam op dit gebied zijn concurrent aftroeft en dat is op z’n minst opvallend te noemen.

Vervolgens kijken we nog even naar de touchmaps van de beide heren. Uiteraard betreft dit een momentopname (Tete thuis tegen Roda JC, Veltman thuis tegen FC Groningen) dus kunnen we er geen hele diepgaande conclusies aan verbinden. Wat wel duidelijk zichtbaar is, is dat Veltman een stuk meer betrokken is bij het spel van de Amsterdammers. Hiertegenover staat dan weer dat Tete in verhouding wat actiever lijkt op de helft van de tegenstander. Echter heeft dit dan weer te maken met de pressing die wordt gegeven door de tegenstander.

Conclusie:
De kijk van mij en menigeen op de strijd voor de rechtsbackpositie is na het zien van deze cijfers toch drastisch veranderd. Waar Tete Veltman toch duidelijk leek af te troeven op verdedigend gebied, blijkt de realiteit compleet anders. De verschillen op voetballend gebied zijn dan weer niet enorm te noemen. Veltman is iets meer aan de bal, en dribbelt wat vaker succesvol het middenveld in, maar het gaat te ver om deze verschillen als ‘enorm groot’ te bestempelen. weer een verrassing, aangezien de vaste rechtsback van Ajax vooral op dit gebied de concurrentiestrijd gewonnen leek te hebben. Concluderen kunnen we dat de beide backs elkaar niet enorm veel ontlopen, maar dat de keuze van Bosz, als we puur kijken naar de prestaties in het verleden, te rechtvaardigen is.

Door: Niels Engelman (@nielsengelman | n.engelman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'stats':
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.