Winnend Ajax heeft ook moeite met Sparta Rotterdam

| door Gino Haverkamp

Ajax heeft op enigszins moeizame wijze gewonnen van Sparta Rotterdam. Door fouten van Edson Álvarez en Andre Onana kwam de thuisploeg in de eerste helft op achterstand, maar in het tweede bedrijf sloeg het terug en wist het via Davy Klaassen en Dusan Tadic voorbij de Rotterdammers te komen: 2-1. Eerder dit seizoen had Ajax ook moeite met andere kleinere tegenstanders, zoals RKC Waalwijk en SC Cambuur (twee keer 3-2 zege).

Hoewel Ajax gedurende het eerste half uur veruit de betere ploeg was, creëerde het te weinig om echt aanspraak te maken op een doelpunt. De Ajacieden zochten wel voortdurend de weg naar voren en kwamen tot enkele kleine kansen, maar een echte uitgespeelde mogelijkheid kwam er maar niet van. Tegelijkertijd wist Sparta Rotterdam erg weinig er tegen in te brengen, daar het vooral op de counter loerde.

Rond het halfuurpunt ging alles mis voor Ajax. Zo raakte Nicolás Tagliafico, die juist voor het eerst in een maand weer eens in de basis mocht beginnen, geblesseerd aan de enkel. De pijn was dusdanig hevig dat Kenneth Taylor hem moest vervangen.

Niet veel later kwam Sparta Rotterdam op voorsprong via oud-Ajacied De Kamps. Hij kreeg de bal van een ploeggenoot, die op zijn beurt het leer via-via weer kreeg van André Onana. De Ajax-doelman nam een zeer matige doeltrap, die prompt in vijandelijke voeten terechtkwam. Zijn fout werd direct afgestraft.

Daarna probeerde Ajax het wel, maar was het simpelweg niet bij machte om Sparta Rotterdam zijn wil op te leggen. Daardoor vielen concrete kansen uit en doken beide ploegen onder een aan Ajax gericht fluitconcert de kleedkamers in.

Ajax in veel leukere tweede helft voorbij Sparta

Of Ajax zich wat heeft aangetrokken van het fluitconcert of niet; het knalde als een raket uit de kleedkamers. Eerst schoot Tadic nog in het zijnet, maar in de vijftigste minuut bracht Klaassen zijn ploeg op gelijke hoogte. Tadic kwam erdoor en legde de bal terug op Klaassen, waarna de middenvelder dus tekende voor de 1-1.

Rond minuut 60 kwam het definitieve kantelpunt, toen Adil Auassar als onderdeel van de muur bij een vrije trap hands maakte. Arbiter Pol van Boekel was onverbiddelijk een wees direct naar de penaltystip. De VAR greep niet in en zodoende kon Tadic zijn ploeg op voorsprong zetten, wat hij ook deed. Binnen een kwartier na rust stelde Ajax voorlopig orde op zaken.

In de 71e minuut scoorde Ajax weer. Ditmaal via Sébastien Haller, die een doordachte bal van Klaassen zo aannam en afrondde. Echter: hij stond op dat moment buitenspel en dus werd de treffer afgekeurd.

Ajax kwam daarna tot wat kleinere kansen en hield de controle over de wedstrijd, waardoor Sparta er niet echt meer aan kwam. Ook het slotoffensief van de Rotterdammers leverde niets op, noemenswaardige kansen bleven uit. Ajax zelf zocht ook nog geregeld de weg naar voren, maar kwam op zijn beurt ook niet tot levensgrote mogelijkheden. Op die manier kabbelde de wedstrijd in de absolute slotfase wat voort.

Daarmee komt Ajax in de eigen Johan Cruijff ArenA goed weg. Het speelde een slappe eerste helft, maar herpakte zich goed na de rust. Daardoor blijven de Amsterdammers koploper en blijft het gat met nummer 2 PSV, dat morgen speelt, minstens vier punten.

Onana; Timber, Schuurs, Blind, Tagliafico (Taylor 30'); Álvarez, Gravenberch, Klaassen (Kudus 89'); Berghuis, Tadic; Haller (Brobbey 80').

Stekelenburg, Gorter, Van Gelderen, Llansana, Taylor, Kudus, Daramy, Brobbey, Danilo.

Opstelling Sparta Rotterdam:

Okoye; Abels, Van Mullem, Vriends, Pinto; Jans, De Kamps (Namli 76'), Auassar (Thy 62'), Verschueren (Beugelsdijk 62'); Engels (Dalmau 76'), Van Crooij (Mijnans 46').

Wissels Sparta Rotterdam:

Mousaras, Durmisi, Heylen, Meijers, Beugelsdijk, Mijnans, Namli, Dalmau, Coremans, Thy, Van Leer.

1-0 Joeri de Kamps (33')
1-1 Davy Klaassen (50')
2-1 Dusan Tadic (62')

- Ajax moet Antony de hele maand april missen vanwege een enkelblessure.
- In aanloop naar de wedstrijd sprak Ajax Showtime met Lerin Duarte en Nick Viergever.
- Wil je wedden op de wedstrijd? Lees hier wat de mogelijkheden zijn!

Scoort Ajax in beide helften tegen Sparta? . Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.