BoJA: Jong Ajax-titel opent diverse deuren

door SJvanveen 8

BoJA: Jong Ajax-titel opent diverse deuren

door SJvanveen 8

Laatst geüpdatet

Het is inmiddels al weken geleden dat Jong Ajax de historische landstitel op zijn naam schreef in de Jupiler League. Voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands betaald voetbal won een belofteteam de hoofdprijs op het tweede niveau. Met de de zomerstop in aantocht worden de twee zijdes van het unicum duidelijk.

Hoe mooi het winnen van de schaal ook was, het is interessant om te kijken hoeveel Ajax er op de lange termijn aan heeft. De prachtige prijs kwam voort uit consistentie van een krachtige eenheid en goed teamgevoel, maar uiteindelijk draait het om wat Michael Reiziger en Erik ten Hag kort na alle hosanna al zeiden: Jong Ajax is en blijft een opleidingselftal; een team dat als ideale tussenstap geldt voor talenten die de overstap willen maken van het vlaggenschip (A1) naar het eerste elftal.

BoJA: Jong Ajax-titel opent diverse deuren

In het nabije verleden hebben talloze positieve voorbeelden de revue gepasseerd; Justin Kluivert, Donny van de Beek en Frenkie de Jong zetten via het tweede de stap naar Ajax 1 en meer recentelijk deden Noussair Mazraoui en Jurgen Ekkelenkamp (na slechts één optreden in Jong Ajax) hetzelfde. Hoeveel er nog volgen uit het elftal dat in een dramatisch Ajax-seizoen nog een kleine lach op gezichten van Ajacieden toverden, is ongewis. Veel contracten zijn of worden niet verlengd, al hebben een handvol spelers uitzicht op speeltijd in het eerste elftal.

Dani de Wit, Stan van Bladeren, Ché Nunnely, Navajo Bakboord en Azor Matusiwa behoorden tot nog toe tot de gelukkigen die een nieuwe verbintenis mochten ondertekenen. Laatstgenoemde heeft na een fantastisch seizoen reeds zijn debuut gemaakt in het slotduel bij Excelsior. Als veredelde Nederlandse N’Golo Kanté – hoe zijn bijnaam luidt – was Matusiwa in een mak duel een flink lichtpunt. Na een knappe ontwikkeling toonde de pitbull op het middenveld ook in de Eredivisie zonder én met bal zijn man te kunnen staan.

Andere kant van de medaille
Zian Flemming liet in tegenstelling tot Matusiwa perfect de andere kant van de medaille zien. De middenvelder, die afgelopen seizoen debuteerde in het betaalde voetbal en zo nu en dan de aanvoerdersband droeg en zes keer scoorde in de Jupiler League, zocht zijn heil na tien jaar Ajax in Zwolle. De middenvelder annex aanvaller annex verdediger tekende een meerjarig contract bij PEC en gaf daarmee een signaal af naar inmiddels ex-teamgenoten die een soortgelijke transfer moeten gaan maken.

Jong Ajax gebruikte liefst 44 spelers vorig seizoen en daartussen zaten spelers die vast bij de A-selectie zitten, bij Ajax blijven, al zijn vertrokken en gaan vertrekken. Tot die laatste categorie spelers behoren ogenschijnlijk een groot aantal; Norbert Alblas gaf al aan te vertrekken en voor medekeeper Peter Leeuwenburgh geldt naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde. De situatie van Robin Schouten, Mees de Wit en Reda Boultam is tot nog toe onduidelijk. Vince Gino Dekker gaat naar AZ, Terry Lartey Sanniez verlaat Ajax na tien jaar en Darren Sidoel voerde tot dusver stroeve onderhandelingen met de club. Het was de reden dat hij in de laatste fase van het seizoen nauwelijks minuten maakte. Tot slot vertelde aanvoerder Leon Bergsma al graag de stap te maken naar een Eredivisionist, ook al licht Ajax de optie in zijn contract.

Zo worden de twee zijdes van de Jong Ajax-titel langzaamaan duidelijk. Aan de ene kant is een historische prijs prachtig, maar voor het gros van de spelers dat aandeel had in het succes is de prijs vooral een opstap naar speelminuten buiten Ajax. Aan de andere kant heeft Jong Ajax een podium geboden voor spelers, die jaren geleden niet in de boeken stonden als potentiële debutanten in Ajax 1. Het gaat uiteindelijk allemaal om die paar talenten die doorbreken, zich laten zien op het hoogste niveau en uiteindelijk voor veel geld worden verkocht. Uit een lichting die geschiedenis schreef, gaan er veel weg, maar blijven er ogenschijnlijk ook een handvol over. Wie had dat voor dit seizoen verwacht?

Matusiwa zette onverwachts grote stappen, Dennis Johnsen, Dani de Wit en Teun Bijleveld zijn mee naar Dubai op trainingskamp en Danilho Doekhi ontwikkelde zich stormachtig. Kaj Sierhuis stond al eens klaar om te debuteren en wie weet wat er met hem gaat gebeuren als de concurrentiestrijd met gekochte spitsen in zijn voordeel uitpakt. Noussair Mazraoui is daarnaast het perfecte voorbeeld. Het manusje van alles is hét exponent van spelers die Jong Ajax moet afleveren; iemand die beter wordt bij de beloften, goed genoeg wordt bevonden voor het eerste elftal en uiteindelijk er staat als het gevraagd wordt. Hoeveel eenzelfde traject als de oogappel van Ten Hag volgen, wordt de komende jaren of misschien al maanden duidelijk. Feit is wel dat er meer Ajax-toekomst zit in dit Jong Ajax dan op voorhand was gedacht. Met dank aan een successeizoen in de Jupiler League.

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 4
#1 - Kansen voor Mazraoui en Bergsma?
#2 - Fritten, Belgische logica en voetbal
#3 - Het Verhaal Achter: Zian Flemming
#4 - Angstaanjagende avond in Helmond
#5 - Ajax moet herboren Sidoel koesteren
#6 - Reiziger is duidelijk en onnavolgbaar
#7 - Temper de hype Dennis Johnsen
#8 - Van Bladeren en zijn Ajax-droom
#9 - 'Laatrijper' Mazraoui eindelijk beloond
#10 - Het tegenwicht van Stop de Beloften
#11 - Bijleveld, technicus van Jong Ajax
#12 - De 'moeilijke situatie' van Kaj Sierhuis
#13 - De lieveling van Michael Reiziger
#14 - De revival van Doekhi en Nunnely
#15 - Kampioen met z'n allen voor één

Seizoen 3

Heb je al een kado voor Moederdag? Koop een Ajax-kookboek voor je ma.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.