BoJA: Cerny, denk terug aan Celtic Park

door SJvanveen 10

BoJA: Cerny, denk terug aan Celtic Park

door SJvanveen 10

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van de Amsterdamse club dat uitkomt in de Jupiler League.

’90 minuten lang, voor onze club uit Amsterdam, gekkenhuis op de tribune, niemand die ons stoppen kan’, riep Vaclav Cerny met ziel en zaligheid op de schouders van Ajax-supporters na zijn eerste goal in Ajax 1. Op een sportief zinloze, maar o zo mooie donderdagavond op Celtic Park, Glasgow, leek de voetbalwereld aan de voeten van de Tsjechische buitenspeler te liggen.

Cerny viel in met branie, had diepgang, ging tijdens een counter helemaal zelf, scoorde, waarna hij naar de dug-out rende en zijn teamgenoten in de armen sprong. Schitterende beelden van een toen achttienjarige Tsjech, die een paar maanden later de andere (minder fijne) wetten van het voetbal leerde kennen. In Doetinchem dé kans op 0-2 missen voor open goal, uiteindelijk gelijkspelen en de titel verliezen. Hoewel het een falende teamprestatie was, woog de verloren titel extra zwaar voor Vaclav. Dat moét wel.

Cerny en Klaassen bedanken het uitvak na Celtic-Ajax 26 november 2015

Uploaded by Maarten AFCA on 2015-11-27.

Het jonge ventje, want dat was en is het, moest algauw de gevolgen van zijn misser ondervinden. Zijn voordeur was beklad en er lag een brief op zijn deurmat met de tekst: ‘Dit zullen we nog lang onthouden.’ Als buitenlander van achttien jaar in een heel ander land bedreigd worden door supporters van je eigen club, dat komt even binnen. Ook als je niet buitenlands bent overigens. Cerny verhuisde en ging, na een mentaal lastige periode, met volle zin en moed van start tijdens de voorbereiding op de huidige voetbaljaargang 2016/17. Een nieuwe trainer, iedereen begint op nul, concurrenten die de club (dreigen) te verlaten; win, win, win voor Cerny, maar niets bleek minder waar. De jeugdinternational van zijn land begon op papier als eerste rechtsbuiten, maar pijntjes en later blessures gooiden snel roet in het eten. Je niet kunnen bewijzen, niet je lievelingshobby op topniveau kunnen uitoefenen, minder dan een jaar na het grootste debacle in je carrière tot dan toe, ook die komt binnen.

El Ghazi speelde zich terug in de kijker en ook Traoré werd gehaald. Cerny moest fit worden en minuten maken in Jong Ajax. Ondanks een hoog rendement in de eerste seizoenshelft, was de ‘oude’ Cerny niet zichtbaar. De nog altijd eerstejaars senior was meermaals té zelfzuchtig en liep ietwat arrogant op het veld, zo leek het. Daarnaast speelde Cerny helemaal niet zo goed. In ieder geval niet goed genoeg voor een basisplek in Ajax 1. Invalbeurtjes volgden wel, bijvoorbeeld thuis tegen PSV, waar Cerny heel vroeg inviel, maar zich in de tweede helft moest laten vervangen; rugblessure, zo bleek. Het supertalent, want dat is het nog steeds, revalideerde en zag in de tussentijd met Justin Kluivert de volgende Ajax-speler doorkomen op zijn positie. De zoon van excelleerde bij zijn debuut tegen PEC en is sinds zijn eerste minuten een oogappeltje van Bosz. Kluivert junior zit steevast bij de selectie en is tweede rechtsbuiten geworden achter Traoré na het vertrek van El Ghazi naar Lille. David Neres kwam in de winterstop (ook) naar Amsterdam, waardoor er voor twee flankposities nu vijf uitstekende buitenspelers bij Ajax rondlopen.

Hoewel Ajax dit seizoen twaalf wissels in de Eredivisie mag hebben, zit sinds de doorbraak van Kluivert en de aankoop van Neres, Cerny niet meer bij de selectie. Traoré en Younes staan basis, Kluivert en/of Neres vallen in en dus wil Cerny weg, zo stond onlangs in De Telegraaf. Tijdens zijn moeilijkste periode in Amsterdam – sportief gaat het minder goed dan voorheen, blessures houden zijn ontwikkeling deels tegen en zijn beste maatje Gudelj vertrok naar China – dreigt Cerny volgens de betrouwbare Ajax-krant de handdoek in de ring te willen gooien. Ik zeg een ding: alsjeblieft niet. Cerny is sinds zijn komst naar Ajax hét talent, hij werd en wordt niet voor niets in een adem genoemd met Van de Beek en Nouri, er werd niet voor niets een foto gemaakt van hemzelf, Nouri, Van de Beek en Lartey Sanniez en Cerny was en is de toekomst van Ajax. De grote belofte zit nu even in een sportief dal, stond onlangs zelfs niet op de cover van Voetbal International die over ‘De Toekomst van Ajax’ ging, maar juist nu geldt een devies: werk hard en grijp je kans wanneer die komt.

Dat is voor iedereen zo, maar voor Cerny helemaal. Hij is gezegend met talent en grootse kwaliteiten. Dat hebben we allemaal gezien tijdens zijn debuutseizoen en in wedstrijden op De Toekomst. Voor de nabije toekomst is het zaak om zelf weer gemotiveerd te raken, fit te blijven over een langere periode, om elke dag beter te worden, te presteren in voorlopig Jong Ajax, goed te spelen, zijn rendement (weer) op te krikken net als begin dit seizoen en simpelweg een kans af te dwingen. Gebeurt het niet dit seizoen, dan volgend jaar, als iedereen weer op nul begint en Traoré (waarschijnlijk) niet meer bij Ajax speelt. Bosz is niet blind, ook de coach heeft een foto van het Tsjechisch Talent van het Jaar op de muur hangen in zijn kantoor en Cerny heeft nog steeds de wereld aan zijn voeten liggen. De flankspeler is pas negentien, NEGENTIEN. Predik geduld, zowel de fans als Cerny zelf, steek hem een hart onder de riem, wacht, hoe moeilijk het ook is op je kans, en wordt publiekslieveling. Net als die ene avond op Celtic Park.

VACLAV CERNY ✭ AJAX ✭ THE NEXT TOMAS ROSICKY ✭ Skills & Goals ✭ 2016-2017 ✭

Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | sjorsvanveen@live.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 3:
#1 - Veel is anders met Marcel Keizer
#2 - Jaren van de waarheid voor Bay
#3 - Het wordt smullen op vrijdagavond
#4 - De Ligt staat snel in de ArenA
#5 - Excellerend trio snel in Ajax 1
#6 - Supporters verwend op De Toekomst
#7 - Jaïro en Lasse, Frenkie komt eraan
#8 - Cruijff-revolutie zichtbaar voor publiek
#9 - El Ghazi, hervind plezier bij Jong Ajax
#10 - Clement perfect voorbeeld voor Mazraoui
#11 - 3 manieren om uitsyndroom te doorbreken
#12 - Jong Ajax verheft passmaps tot kunst
#13 - Kansen voor 'nieuwe' Savastano
#14 - Ruim 3 goals gemiddeld op De Toekomst
#15 - Oss-uit valt iedereen aan te raden
#16 - Walian boegbeeld Indonesische voetbaltoekomst

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.