Deze Jong Ajax-spelers lopen uit hun contract

FinnDekker, 11-03-2020 om 12:05, 31668 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Terwijl Jong Ajax is begonnen aan de vierde en laatste periode van de Keuken Kampioen Divisie, kan er al langzaam gekeken worden naar volgend seizoen. Door het doorschuiven van een aantal spelers naar het eerste is er reeds ruimte ontstaan voor de nieuwe garde. Een aantal andere jongens moesten daardoor opnieuw pas op de plaats maken en mogen dus hoogstwaarschijnlijk gaan uitkijken naar een nieuwe club. 

Waar Jong Ajax begin dit seizoen nog aantrad met spelers als Ryan Gravenberch en Carel Eiting, die nu beiden vooral hun minuten maken in het eerste, daar zijn jongens als Youri Regeer en Naci Ünüvar nu aan de beurt. De lege plekken zijn zodoende niet opgevuld door de wisselspelers van de eerste seizoenshelft, maar door jongere jongens uit de jeugdopleiding. Er wordt dus flink doorgeselecteerd. 

Twee doelmannen in een uitzichtloze situatie 

Ajax zet voor de toekomst wat betreft de positie onder de lat vol in op Dominik Kotarski en Kjell Scherpen. Dit resulteerde voor Issam El Maach en Stan van Bladeren in een seizoen zonder al te veel optredens. El Maach zat wat dat betreft nog in een iets betere positie. De twintigjarige zit nog vaak op de bank bij de beloften en mocht twee keer opdraven in de Youth League. Van Bladeren, daarentegen, zag afgelopen zomer een transfer naar Helmond Sport door een blessure in het water vallen en traint sindsdien alleen nog maar op De Toekomst. 

Met de concurrentie van de Kotarski en Scherpen en de ontwikkeling van zowel Daan Reiziger als Calvin Raatsie uit de Onder 19 lijken de twee niet meer in de plannen voor te komen. Kennelijk is er ondanks talloze puike optredens van de twee goalies in de bovenbouw van de jeugdopleiding meer vertrouwen in andere keepers. Aankomende zomer lopen El Maach en Van Bladeren uit hun contract en dus lijkt een afscheid deze zomer aanstaande. 

Zuid-Afrikanen konden nooit echt aarden

Hetzelfde geldt voor Leo Thethani en Dean Solomons, die eveneens tot deze zomer onder contract staan. In september van 2017 tekenden de Zuid-Afrikanen een driejarig contract in het bijzijn van Marc Overmars. De buitenspeler en de verdediger moesten de volgende vruchten worden van Ajax Cape Town na eerdere successen als Steven Pienaar en Thulani Serero. Dat werd het echter allesbehalve. 

Potten breken konden ze nooit, ook niet in de Onder 19. Solomons bekleedde nog regelmatig de positie van rechter centrale verdediger. De rechtspoot begon dit seizoen zelfs even als basisspeler bij Jong Ajax, totdat Jurriën Timber van de backpositie naar het centrum verschoof. Thethani werd op zijn beurt amper opgesteld vanaf de aftrap. Hoewel blessures hen niet hielpen was het gebrek aan kwaliteit de voornaamste reden van de geringe speeltijd. Beiden hebben overigens nog een optie voor nog een extra jaar, maar de kans is groot dat de twee na drie geruisloze jaren door de achterdeur vertrekken.

Allebei de backs lopen uit hun contract

Ook de beide backs van Jong Ajax hebben volgens hun verbintenis nog maar een paar maanden te gaan in Amsterdam. Liam van Gelderen en Juan Castillo liggen allebei vast tot medio 2020. In tegenstelling tot bovengenoemden is de kans echter aanzienlijk dat met hen wél verlengd zal worden. Castillo heeft een optie tot koop in zijn huurovereenkomst staan. De gehuurde linkspoot van Chelsea sprak uit zijn toekomst in Amsterdam te zien liggen. Met het mogelijke vertrek van Nicolás Tagliafico valt daarbij de vaste linksback van het eerste straks weg. Wel heeft Castillo met Anass Salah-Eddine een grote concurrent te duchten.

Van Gelderen kent minder concurrentie op zijn positie. Alleen Jasper ter Heide speelt sporadisch op rechtsback. In de Onder 19 staat de gehuurde Filip Frei op die plek. En het is nog maar de vraag of de Zwitser volgend seizoen ook in het wit-rood-wit speelt. Kortom, het ligt minder in de lijn der verwachting dat Ajax ook afscheid gaat nemen van Castillo én Van Gelderen. Maar voordat de witte vlag is gehesen, blijft dat uiteraard een optie.

Debutanten zonder contract

Tevens zijn er talenten die reeds debuteerden, maar dit deden zonder contract op zak. Hier gaat het om Damjan Dostanić, Nordin Musampa en Terrence Douglas. Zij zijn momenteel tweedejaars A. Max de Waal en Joshua Pynadath debuteerden eveneens onder Mitchell van der Gaag en hebben ook nog geen contract, maar zij zijn wel nog eerstejaars A. Een vertrek van deze jongens is echter geen noodzaak. Zeker gezien de start van de Onder 21 competitie in het seizoen 2020-2021.

Tot slot is er nog een ander groepje het vermelden waard. Niet omdat ze uit hun contract lopen, maar omdat deze talenten dit seizoen achttien worden (of al zijn geworden) en dus in aanmerking komen voor een langere verbintenis. Dit geldt voor Anass Salah-Eddine, Jaymillio Pinas, Nerayshio Kasanwirjo, Kenneth Taylor, Sontje Hansen, Jurriën Timber, Quinten Timber en Brian Brobbey. Deze acht liggen allen tot medio 2021 vast. Iets wat Ajax in de meeste gevallen, al dan niet alle gevallen, graag zo snel mogelijk opkrikt. 

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Lees meer edities van Blik op Jong Ajax:

#1 - Zo gaat Jong Ajax het nieuwe seizoen in
#2 - Profiel Van der Gaag: Ajax-talent krijgt de kans
#3 - Is Castillo de toekomst van Ajax op links?
#4 - De doorbraak van Gravenberch is aanstaande
#5 - Jensen, de tweebenige Deense hoop van Ajax
#6 - Zo stoomde Cape Town Traoré klaar voor Ajax
#7 - Verdiende kansen moeten nu geboden worden
#8 - Jong Ajax aast met nieuwe gezichten op koppositie
#9 - Dit maakt Méndez een dodelijke tien in de dop

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DaarHoordenZijEngelenZingen
Samenvatting:

Contracten die in 2020 aflopen: El Maach, vaan Bladeren, Thethani, Solomons, van Gelderen, Castillo.

Verder nog wat spelers die op dit moment geen contract hebben.
1 0
Babayaka
Zit weinig soeps in jong ajax.
1 -1
Mokumnorth
Zondag waarschijnlijk wedstrijd zonder publiek
0 0
mistermiyagi
Ajax cape Town moet op een hoger podium acteren.
2de divisie?

Ajax cape Town moet bij de top 5 beste clubs van Afrika gaan behoren, alle Afrikaanse top talenten moeten hier gaan spelen.
Eerst zorgen voor het niveau omhoog te krikken.
1 0
Antafca
zijn terug gezet he volgens mij omdat ze een speler opgesteld hebben die ze niet op mochten stellen ofzo. En volgens mij staan ze nu weer 1e in de 2e divisie
0 0
oxxer
Na eerdere successen met met Pienaar en Serero?
Ondanks nu Traoré waar je van moet afwachten of hij echt doorbreekt vanaf 1999 , 1 goede speler en 1 redelijke speler. Gewoon kappen met dat Ajax CT en ga een samenwerking aan in Brazilië.
2 0
Ferd
ACT kost niets, levert ieder jaar zelfs een klein beetje op dus waarom zou je het afstoten?
0 -1
Libero
Het kostte vorig seizoen 4 ton, maar wel bij hoge uitzondering.
Toch is het wmb zonde van de tijd en energie die erin gestoken wordt, met alle tegenwerkingen van de laatste tijd des te meer.
Kan je idd, zoals dordtt zegt, richting West-Afrika gaan.
1 0
Ferd
Je moet ACT gewoon goed gebruiken, scout door heel Afrika en stal talenten bij ACT. Zuid Afrika is een stuk moderner dan de andere landen die je noemt, onderschat dat ook niet
0 0
ajaxdordtt
Denk ook dat je beter in Ghana, Nigeria
, Kameroen, Ivoorkust ofzo kunt zitten dan in Zuid-Afrika, qua talenten.
1 0
Flipper33
Inderdaad vooral Nigeria en Kameroen en Ghana
1 0
MosesD
Eens.
1 0
Libero
Juist.
1 0
ajaxdordtt
Zou het ontzettend zonde vinden als ze Pynadath laten gaan.
2 -1
DulceDesde
zeker heeft als Heitinga hem eens goed gebruikt potentie
0 0
DrFootball
Naar mijn mening komt er niemand in aanmerking voor een contract. Castillo is dan nog het dichtste in de buurt, maar die valt verdedigend toch wel door de mand. En dat is in mijn ogen toch wel een belangrijk onderdeel voor een vleugelverdediger. Daarbij is hij 'al' 20 jaar, dus zou je wat verder moeten zijn dan andere jongens in Jong Ajax. Dat is hij in mijn ogen niet. Echter ik werk niet elke dag met hem op de training, dus mogelijk zit ik er compleet naast. We zullen het voor 1 april wel weten, want dan moet volgens mij formeel het contract worden opgezegd door Ajax.
1 -1
Westerpark1982
Ik heb het idee Juan Castillo niet in het 1e mag spelen. Want dan moet Ajax veel meer betalen om die optie te lichten gok ik. Anders had hij al lang een keertje bij het 1e gezeten.
0 0
DeWijsneus
Wolter kom er maar in met je analyse!
1 -2
ram
Eigenlijk zou ik gewoon iedereen laten gaan, behalve Castillo. Alles is intern op te vangen met betere/jongere talenten.
1 -1
Voetbalpraat
Juan Castillo een van de spelers die klaar is voor een paar minuten/invalbeurt bij 1, na mijn mening. Goede snelle technischeback met een goed loopvermogen!!
Liam mag van mij ook worden verlengd.
0 -1
Minsc
Van Gelderen komt zwaar te kort voor Ajax 1, werd vorige week tegen Volendam weer eens pijnlijk duidelijk.
0 0
RayJordaan
Castillo blinkt tenminste uit in één aspect, Van Gelderen is een beetje 'n grijze muis.
0 0
trodat4030
V Gelderen is in mijn ogen ook gewoon geen back. Is een CV die beteren op zijn positie ziet spelen en daarom maar op de flank terecht is gekomen. Vind hem net zo min een back als Riedewald bijvoorbeeld, beiden hebben moeite met het opkomen, dat gaat allemaal vrij geforceerd, bedacht in plaats van een natuurlijke drang. Denk dat hij beter een stapje lager bij een middenmoter voor de CV positie kan knokken, bij Ajax zal hij als back nimmer het 1e halen vermoed ik.
2 0
MPAjax
weer een speler die op de verkeerde positie word verguist idd, een echte central verdediger nu als back
0 0
Knalpot
mwah een paar jaar geleden vond ik hem echt sterk centraal wellicht door zn fysieke voorsprong nu lijkt het meer niveau Doekhie.
0 0
PierreHeno
Uk denk dat noch Scherpen noch Kotarski goed genoeg zijn om komend seizoen al 2e keeper te kunnen zijn met de ambities die Ajax zegt te hebben structureel aan te haken bij de beste 16 clubs van Europa. Dan moeten er nog wel een paar tandjes bijgeschakeld worden wat keepers en spelers betreft ...èn de technische staf niet te vergeten.
0 0
Flipper33
Dat aanhaken kunnen we wel vergeten als vd zomer spelers vertrekken zie dat allemaal maar eens op te vangen de jeugd is leuk maar daar win je niks mee
0 0
jaripettersson
Dat willen aanhaken bij de top 16 is een domme, zinloze exercitie.
2 -8
DrFootball
De ambitie mag je zeker hebben. Je moet je alleen afvragen of het gezien de enorme achterstand in vooral de TV inkomsten het ook realistisch is.
0 0
Libero
Ajax moet het vooral hebben van verkoop van spelers en inkomsten uit CL; daar kom je een aardig eind mee zolang we geen Rocchi's en met beelden sjoemelende VAR's tegenkomen.
1 0
ajaxdordtt
Top 16 wordt lastig, top 32 moet goed kunnen.
0 0
wladimir
In principe moet Ajax ieder jaar kampioen kunnen worden in de Eredivisie en KKD de komende tien jaar. De afgelopen 10 jaar zijn we immers 5 keer tweede geworden en 5 keer eerste. Het is Ajax de afgelopen 10 jaar slechts drie keer gelukt om via het kwalificatietoernooi de Champions League te bereiken. Financieel staat Ajax er veel beter voor dan 10 jaar terug.

De prestaties van andere Nederlandse club in Europa zijn belabberd. AZ heeft een kwartfinale EL gehaald en PSV laatste 16 CL. Ajax heeft de andere clubs in Europa nodig.

Ajax neemt Jong Ajax niet serieus genoeg. Er is pas een kampioenschap behaald vooralsnog. Dit seizoen blijkt dat Gravenberch, Ekkelenkamp en Traoré iets te vroeg zijn gebracht, maar wel beter zijn dan Alvarez, Martinez en Marin die voor veel geld zijn gekomen.

Het succes van vorig seizoen heeft ook voor problemen gezorgd. Hopelijk hebben Overmars en van der Sar hiervan geleerd. Al met al zijn er voldoende aanknopingspunten om te geloven in een succesvolle Europese toekomst voor Ajax. Het feit dat Ajax minder TV inkomesten ontvangt is niet zo'n groot probleem. Eerder een kans.
0 0
DrFootball
Als je weet dat de Eredivisie nog 5 jaar opgesloten zit in het huidige contract en dat de tv inkomsten de komende jaren niet echt stijgen. Zelfs de Belgen ontvangen vanaf volgend seizoen al veel meer ontvangen en wordt het verschil alleen maar groter. Een top 32 plaats zal dan misschien zelfs nog lastig zijn. Je zal nl jaarlijks spelers goed moet verkopen, elk seizoen CL halen om bij te blijven. Ondanks dat de commerciële afdeling van Ajax uitstekend werk levert, blijft dit een druppel op een gloeiende plaat. En geld = goede spelers. Echter hebben wij met de handicap te maken dat de Eredivisie niet een heel uitdagende competitie is.
0 0
Libero
Ook na het Fox-contract zal de ED niet heel veel internationale kijkers trekken; dan zullen er toch echt minstens een paar vedetten moeten spelen en dan heb ik het niet over Nederlanders die hier komen afbouwen.
0 0
ajaxdordtt
Ja eens. Maar goed verkopen kun je aan Overmars wel overlaten. Plus dat je eigenlijk alleen de beste van NL hoeft te zijn (en mogelijk zelfs 2e) om CL te spelen.
1 0
wladimir
In principe zou Ajax voldoende U23 spelers onder contract moeten hebben om kampioen te worden in de KKD. Je zou zeggen dat een aantal spelers dan moeiteloos zouden kunnen instromen in de Eredivisie. Ajax wil alleen meedoen in de Champions League.
0 0