Jong Ajax geeft voorsprong weg en verliest van Willem II

| door NielsOpdam

Jong Ajax heeft maandagavond met 1-2 verloren van Willem II. Sontje Hansen scoorde het enige doelpunt namens de ploeg van John Heitinga. Jeremy Bokila en Lucas Woudenberg waren verantwoordelijk voor de twee Tilburgse goals. Door de nederlaag tegen Willem II blijft Jong Ajax op de dertiende plaats staan in de Keuken Kampioen Divisie.

Doordat het eerste elftal van Ajax dinsdagavond in Glasgow tegen Rangers FC speelt, moest Jong Ajax het maandag zonder Lorenzo Lucca en Francisco Conceição doen. Youri Regeer en Kian Fitz-Jim zijn niet afgereisd naar Schotland en speelden daarom met Jong Ajax tegen Willem II. In de eerste minuten van de wedstrijd nam het elftal van Heitinga het initiatief. De Amsterdammers kregen ook wat kleine mogelijkheden, maar van echte grote kansen was nog geen sprake.

In de eerste twintig minuten had Jong Ajax veel balbezit, maar de ploeg creëerde geen kansen tegen Willem II. Ook de Tilburgers kwamen niet tot kansen en er gebeurde dan ook weinig in de openingsfase. In het eerste kwartier ging Hansen wel nog twee keer naar de grond binnen het zestienmetergebied van Willem II. Toch kreeg de aanvaller van Jong Ajax geen penalty mee van scheidsrechter Martijn Vos.

Na 21 minuten kwam Jong Ajax wel op voorsprong op Sportpark de Toekomst. Kristian Hlynsson speelde de bal naar Hansen, die daarna goed binnenschoot. Volgens de spelers van Willem II maakte Hansen hands voordat hij schoot, maar de scheidsrechter keurde het Amsterdamse doelpunt goed. Er was geen VAR en zo kwam Jong Ajax op een 0-1 voorsprong.

Een opmerkelijk moment kwam vanuit het Willem II-kamp. Trainer Kevin Hofland was niet blij met de achterstand en greep na 28 minuten in. Hij wisselde spits Jizz Hornkamp en bracht Bokila. Hornkamp was niet blij met de wissel en liep boos richting de kleedkamer. In de eerste minuten na de wissel was er weinig verschil te zien in het wedstrijdbeeld. Jong Ajax bleef het meeste balbezit houden en kreeg weer een mogelijkheid. Fitz-Jim speelde een mooie dieptepass op Hansen. De aanvaller legde de bal af op Christian Rasmussen, maar de Deen schoot tegen een verdediger van Willem II.

Vlak voor rust kreeg invaller Bokila wel een grote kans namens Willem II. Leroy Owusu gaf de bal voor op Bokila, maar zijn schot werd gestopt door keeper Tom de Graaff. Drie minuten na rust was het wél raak voor Willem II. Bokila zette Donny Warmerdam en Mateja Milovanovic opzij en schoot de gelijkmaker binnen namens de bezoekers. In de tweede helft kreeg Jong Ajax ook nog kansen, bijvoorbeeld via Regeer. De Ajacied ontving de bal van Hlynsson, maar zijn schot werd gestopt door oud-Ajacied Kostas Lamprou.

Willem II kreeg na zeventig minuten de – tot dan toe - grootste kans van de tweede helft. Owusu gaf de bal opnieuw voor, waarna Bokila vrij kon koppen, maar zijn kopbal ging over het doel. Een kwartier voor tijd kwamen de Tilburgers wel op een 1-2 voorsprong in Amsterdam. Linksachter Lucas Woudenberg liep weg uit de rug van Ajax-spits Rasmussen en wipte de bal over doelman De Graaff. In de slotfase kon Jong Ajax de achterstand niet meer wegpoetsen en daardoor verliezen de Amsterdammers met 1-2 van Willem II.

De Graaff; Aertssen, Warmerdam, Milovanovic (70' Banel); Pierie; Regeer (87' Giovanni), Hlynsson, Fitz-Jim; Hansen (87' Kjaer), Rasmussen, Misehouy (76' Jermoumi).

Kremers, Jermoumi, Delgado, Giovanni, Banel, Kjaer.