Ajax O18 wint mini-Klassieker zeer overtuigend, O17 haalt uit met zevenklapper

| door Thijs Zwagerman

Dit was het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd van zaterdag 3 december. Op bezoek bij PSV ging Ajax O16 onnodig onderuit, maar Ajax O17 en O18 wisten op De Toekomst wel te winnen. De O17 haalde uit tegen Hollandia en de O18 trok de mini-Klassieker overtuigend naar zich toe. Lees hieronder alle wedstrijdverslagen.

FT | PSV O16 - Ajax O16 (2-1)

Na een openingsfase waarin het op en neer ging, kreeg PSV in de negende minuut de eerste kans van de wedstrijd, maar doelman Valentijn Van der Velde voorkwam een doelpunt. Vijf minuten later kwam dan de eerste kans voor Ajax. Luuk Beekman kreeg een kopkans vanuit een goede hoekschop, maar zijn kopbal ging langs het doel. Twee minuten later kreeg Ajax opnieuw een kans. Sanyika Puljhun schoot vanaf de rand van het strafschopgebied op doel. Door de stuiter die in het schot zat, was het een lastige redding voor de doelman.

In de 21e minuut kwam PSV op voorsprong. Van der Velde wist in eerste instantie het schot van een PSV-aanvaller te keren, maar de rebound werd alsnog benut door de Eindhovenaren. Hierna volgde een periode waarin Ajax de bovenliggende partij was, maar in de 36e minuut kwam PSV uit het niets op een 2-0 voorsprong. Een aanvaller van PSV kwam oog in oog te staan met de doelman van de Amsterdammers en schoof de bal onder hem door.

Nauwelijks twee minuten later deed Ajax toch iets terug. Rechtsback Beekman kwam uitstekend op en zocht de kaats op met Lyfe Oldenstam. Eerstgenoemde kreeg de bal terug en wist overtuigend de aansluitingstreffer binnen te schieten. Zodoende ging Ajax met een nipte achterstand de kleedkamer in.

De tweede helft begon rustig. Het spel speelde zich veelal af op de helft van PSV, maar grote kansen kwam er nog niet. Na tien minuten kwamen er langzaam wat schoten van Ajax en de gelijkmaker hing dan ook in de lucht. In de 67e minuut probeerde aanvoerder Mylo van der Lans het met een schot van afstand. Zijn schot ging mooi richting de linkerbovenhoek, maar de doelman van PSV wist op spectaculaire wijze redding te brengen.

Ruim tien minuten voor tijd was Ajax nog heel dichtbij de gelijkmaker via invaller Luca Scorsolini. Zijn volley leek via de onderkant van de lat binnen te vallen, maar de bal kwam op de doellijn terecht. In de blessuretijd van de wedstrijd kreeg Ajax nog twee enorme kansen, maar tot een gelijkmaker kwam het niet. Zo verliest Ajax dus onnodig met 2-1 van PSV.

Opstelling PSV O16

Nog niet bekend.

Wissels PSV O16

Opstelling Ajax O16

Van de Velde; Beekman (Lobman 68'), Bouwman, Onstein, Amour (Scorsolini 68'); De Koning, Van der Lans (78' Beekman, opnieuw ingebracht), Oldenstam; Puljhun (Riedewald 68'), Polonius, Concincion (Pereira da Gama 41').

FT | Ajax O17 - Hollandia O17 (7-0)

Ajax kreeg al vroeg in de wedstrijd een grote kans. In de zevende minuut veroverde Don O’niel de bal hoog op het veld. Hij zette Shedrach Ebite vrij voor de doelman, maar Ebite schoot recht op de doelman af. Drie minuten later volgde er een trieste aftocht voor Ewout Moester. Hij raakte geblesseerd en werd vervangen door Daniel Jordan.

Na een saaie openingsfase kwam Ajax in de twintigste minuut op voorsprong. O’niel begon na een hakje van Rayane Bounida aan een sterke dribbel over de linkerflank. Op de achterlijn gaf hij de bal voor op Ebite, laatstgenoemde wist de bal vervolgens simpel in een leeg doel te schieten. Een paar minuten later was Bounida dicht bij de 2-0, maar zijn schot van afstand ging nipt over het doel heen.

In de 26e minuut was het wel raak voor Ajax. Na een voorzet van O’niel strandde een stijlvolle volley van Ebite in schoonheid. De afgeslagen bal belandde voor de voeten van Joey de Ruijter. Hij aarzelde niet en drukte met een droge knal de 2-0 in de linkeronderhoek. Vijf minuten later was het andermaal raak voor de Amsterdammers. Een voorzet van Bounida bood Jordan een schietkans, maar zijn schot werd geblokt. Tijn Peters controleerde de bal vervolgens op de borst en volleerder via de binnenkant van de paal de derde Ajax-treffer binnen. Zo ging Ajax met een comfortabele 3-0 voorsprong de rust in.

Na de rust ging Ajax rustig door met doelpunten maken. In de 49e minuut was het alweer raak. Dies Janse stuurde Peters diep. De middenvelder versnelde en leverde een goede voorzet af. Invaller Zakaria Ouazane schoot vervolgens de 4-0 binnen.

Hierna bleef het een tijdje rustig, maar in de slotfase ging Ajax nog even door met doelpunten maken. In de 70e minuut was het Avery Appiah die zijn doelpunt mee pikte. De aanvoerder rondde koelbloedig af na een pass van Jan Faberski: 5-0. Negen minuten later was het Faberski zelf die de 6-0 maakte. Hij verdiende zelf een vrije trap en krulde deze vervolgens vanaf zo’n 20 meter op prachtige wijze in het doel.

Vijf minuten voor tijd zorgde Ouazane voor het Amsterdamse slotoffensief. Na een korte corner trok hij naar binnen en maakte hij zijn tweede doelpunt van de middag. Zodoende won Ajax ruim van Hollandia.

Opstelling Ajax O17

Schreuder; Sambo, Van der Graaf (Ugwu 63'), Janse (Jetten 63'), De Ruijter; Appiah (O'niel 76'), Moester (Jordan 10'), Peters; O'niel (Ouazane 46'), Ebite, Bounida (Faberski 63').

Wissels Ajax O17

Entius, Jetten, Ouazane, Ugwu, Faberski, Jordan.

Opstelling Hollandia O17

Munnik; Van het Kaar, Klinkhamer, De Wit, Sinkeldam; Jadoenath, Reijne, Numan, Vaars Bento, Koopen, Schouwenaar.

Wissels Hollandia O17

Posthumus, Janzen, Van der San, Van Veen, Brandsma, Tetteroo.

FT | Ajax O18 - Feyenoord O18 (5-0)

Na een moeizame openingsfase trok Ajax O18 de mini-Klassieker alsnog snel naar zich toe. Rida Chahid stuurde Skye Vink in de diepte weg, maar de uitstromende Feyenoord-doelman kan voorkomen dat Vink wist te scoren. In de nastoot kwam de bal echter voor de voeten van Yoram Boerhout terecht en toen was er voor Feyenoord geen houden meer aan. De spits plaatste de bal van grote afstand in het lege doel en zette Ajax al na zes minuten op voorsprong.

Vanaf dat moment bleef Ajax de betere partij, maar tot grote kansen leidde dit veldoverwicht in de eerste helft niet. Boerhout en Neal Viereck waren nog dreigend uit hoekschoppen en een knappe individuele actie van Raphaël Sarfo leverde een prima schot van de rechtsback op, maar verder wist Ajax geen gevaar te stichten. Feyenoord kreeg zijn grootste kans kort voor de rust uit een vrije trap. Charlie Setford, die zijn rentree maakte na maandenlang blessureleed, wist zich hierbij echter te onderscheiden met een fraaie redding. De Ajax-doelman tikte de vrije trap knap onder de lat vandaan.

Ajax ging zodoende met een voorsprong de rust in, maar kreeg toch nog een flinke teleurstelling te verwerken. Aan het einde van de eerste helft viel Skye Vink ogenschijnlijk zwaar geblesseerd uit. De Ajacied moest per brancard van het veld en werd vervangen door Rico Speksnijder.

Na de rust bleef Ajax de betere partij. Via Stanis Idumbo Muzambo kregen de Amsterdammers twee goede kansen om de voorsprong uit te breiden, maar uiteindelijk gebeurde dit via Raphaël Sarfo. David Kalokoh maakte de bal knap vrij op de linkerflank en gaf voor op Sarfo, waarna de opgekomen rechtsback eenvoudig de 2-0 kon binnentikken. Een fractie later leek Ajax de wedstrijd ook direct te beslissen. In plaats van afmaker was Sarfo ditmaal de aangever. Zijn voorzet met veel gevoel kon bij de tweede paal worden afgerond door de sterk spelende Idumbo Muzambo.

Ook na dit derde doelpunt bleef Ajax gretig en ging het op zoek naar meer. Met name Idumbo Muzambo zocht zijn weg naar het doel, maar uiteindelijk was het een invaller die in de slotfase nog een duit in het zakje deed. In de omschakeling reageerde Ajax razendsnel. Mohamed Hamouchi werd de diepte ingestuurd door Idumbo Muzambo en rondde het vervolgens goed uit. Hamouchi omspeelde de doelman en schoot de bal hard in het lege doel. In de slotfase bleef het daar niet bij, want in de blessuretijd maakte Hamouchi ook nog zijn tweede doelpunt. Na een fraai boogballetje van Rico Speksnijder bepaalde Hamouchi de eindstand op 5-0. Het werd zodoende zowel qua spel als uitslag een zeer overtuigende zege van Ajax op Feyenoord.