Ajax tegen amateurclubs: Amsterdammers ongeslagen in 27 bekerduels

| door Terrence Riepma

Ajax neemt het woensdagavond in de tweede ronde van de KNVB Beker op tegen BVV Barendrecht. Voor de Amsterdammers is de amateurclub een nieuwe tegenstander, maar het is zeker niet de eerste keer dat een amateurclub tegen Ajax heeft geloot. Ajax Showtime zet de beste wedstrijden tegen amateurclubs op een rijtje.

Om maar met de deur in huis te vallen: Ajax verloor geen enkele van de 27 keer dat ze het opnamen tegen een amateurclub. De laatste keer dat Ajax het tegen een amateurclub opnam, was tegen SV Spakenburg, op 22 januari 2020. Tijdens die wedstrijd wist Ajax met maar liefst 7-0 te winnen in een geheel uitverkochte Johan Cruijff ArenA. Siem de Jong maakte als basisspeler een perfecte hattrick – met rechts, links en het hoofd – tijdens de eerste helft, terwijl Lassina Traoré twee maal op het scorebord kwam. Dusan Tadić was tevens goed voor een treffer, naast een debutant waar we zo op terugkomen.

Ajax trad met een ietwat gewijzigde opstelling aan. Bruno Varela was bijvoorbeeld de vervanger van André Onana, terwijl ook De Jong dus een basisplek kreeg van Erik ten Hag. Carel Eiting en Razvan Marin vormden het controlerende duo op het middenveld. Als wisselspelers kregen ook Jurgen Ekkelenkamp en Naci Ünüvar hun kans. Voor laatstgenoemde was het zijn debuut in het eerste van Ajax.

Hij verving de man van drie doelpunten, De Jong, in de 75e minuut. Elf minuten later scoorde Ünüvar, geheel volgens traditie, tijdens zijn debuut. De middenvelder annex aanvaller versierde een strafschop, nadat hij mede-invaller Klaas-Jan Huntelaar eerst nog even vragend aankeek of hij de penalty mocht nemen. Ünüvar werd met zijn 16 jaar en 233 dagen de op-twee-na jongste debutant in het Ajax-shirt. Een memorabele avond voor de inmiddels Jong Ajax-speler.

Watergraafsmeer en Kozakken Boys maken het Ajax lastig

Door de jaren heen heeft Ajax het niet al te moeilijk gehad met amateurclubs in de KNVB Beker, maar dat geldt niet voor de volgende twee wedstrijden. Als eerste het duel met Watergraafsmeer in 1959, waarin maar nipt werd gewonnen van de stadsgenoot van Ajax. De wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning, dankzij doelpunten van Sjaak Swart en Johan Engelsma. In de slotfase maakte Watergraafsmeer nog de aansluitingstreffer, maar de twee doelpunten van Swart en Engelsma bleken genoeg om verder te bekeren.

In september 2007 stond dezelfde eindstand op het bord en wel na verlenging. Op Sportpark De Zwaaier in Werkendam maakt Kozakken Boys het Ajax zeer lastig. Ajax trad aan met een deels gewijzigde basisopstelling, al stonden spelers als Luis Suárez en Jan Vertonghen wel in de basis. John Heitinga maakte middels een strafschop de openingstreffer in minuut 26, maar de voorsprong werd teniet gedaan door een late gelijkmaker: Willem Looijen haalde uit na een voorzet vanaf rechts om de 1-1 te maken en zo werd het even later tijd voor verlenging.

Dennis Rommedahl besliste de wedstrijd uiteindelijk in de 104e minuut. De Deense aanvaller kapte in vanaf de rechterflank, haalde uit met links en zag hoe zijn bal via de voet van een tegenstander nog van richting werd veranderd. De bal lanceerde als het ware de lucht en in viel achter de doelman in het goal: 1-2 voor Ajax. Daar kwam de ploeg van toenmalig trainer Henk ten Cate zéér goed weg, gezien Kozakken Boys die dag eigenlijk niets onderdeed voor Ajax.

Ajax haalt uit met dubbele cijfers

Maar zo lastig als tegen Kozakken Boys had Ajax het eigenlijk nauwelijks tegen amateurclubs. Er werd vaker wel met grote cijfers gewonnen dan niet. De grootste overwinning was nog niet zo heel lang geleden, in 2009. Toen werd WHC Wezep in de achtste finales van de KNVB Beker verslagen met maar liefst 1-14. Ondanks de koude decemberavond was Luis Suárez op zijn scherpst: de Uruguayaan was goed voor zes doelpunten.

Gaan we terug naar 1961, dan zien we eveneens een uitermate ruime zege van de Amsterdamse topclub. Rapiditas werd met 10-0 vernederd. Co Prins maakte een hattrick, terwijl Henk Groot en Piet Keizer beiden goed waren voor twee treffers. Tot twee keer toe werd er door Ajax met 9-0 gewonnen: eerst op 28 oktober 1998 tegen UDI’19. Arno Splinter, Wamberto en Benedict ‘Benni’ McCarthy scoorden allen drie maal die avond. In 2014 werd er met 0-9 gewonnen, in dit geval tegen JOS Watergraafsmeer. In het Olympisch Stadion ging Arek Milik toentertijd helemaal los en maakte hij zelf zes van de negen doelpunten en gaf hij ook nog de assist bij de 0-5 van Jaïro Riedewald.

BVV Barendracht staat dus, als we de geschiedenis mogen geloven, voor de uiterst zware uitdaging om Ajax na 27 gewonnen duels te verslaan als amateurclub. De Amsterdammers zullen zich daarentegen willen herpakken na de 1-2 nederlaag tegen AZ van afgelopen zondag. Het doel voor de ploeg van trainer Ten Hag en regerend bekerwinnaar is simpel: verder bekeren. Aan de hand van de cijfers hoeft dat waarschijnlijk geen groot probleem te worden.

Terrence Riepma (Twitter: @TerrenceRiepma | e-mail: t.riepma@valkeringmedia.nl)