BoJA: Oss-uit valt iedereen aan te raden

door SJvanveen 2

BoJA: Oss-uit valt iedereen aan te raden

door SJvanveen 2

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van de Amsterdamse club dat uitkomt in de Jupiler League.

14.00 uur ’s middags. Auto in en naar Oss. Tweede fysiek bezoekende uitwedstrijd van het seizoen. Almere-uit tijdens het begin van de huidige voetbaljaargang was een succes, al was de stemming jegens Jong Ajax bedrukt. In Oss bleek het tegenovergestelde, want naast het pittoresk en gezellige centrum, is Oss niet PSV, maar Ajax-georiënteerd.

Op de snelweg naar Brabant is het druk. In de provincie met de medium-zachte-G is er veel vrachtverkeer. Ondertussen staat de Nederlandstalige muziek aan op de achtergrond. Vroeg naar Oss, gelegen naast Den Bosch, de stad verkennen, uiteten en naar het stadion. Van tevoren weet je niet wat je kunt verwachten qua meningen wat betreft belofteploegen, maar algauw kwam daar verandering in.

Na gesprekken met een plaatselijke kroegbaas waar een maatje en ik een colaatje nuttigden rond een uur of vijf, zittende aan een bar van het café Stamineeke (we moesten beiden nodig pissen) ging het gesprek enkel en alleen over Ajax. 'Komen jullie uit Amsterdam?', vroeg de kroegbaas en tevens Ajacied. 'Nee, Leiden', zei ik. 'We komen voor FC Oss – Jong Ajax, alle grote namen doen mee.' 'Ach, mooi, man. Wordt een dikke uitslag.' Al snel bleek dat de kroegbaas ras-Ajacied is. 'Ik heb nog net drie kaarten voor Kopenhagen-thuis kunnen krijgen. Mijn eerste wedstrijd was trouwens het debuut van Dennis Bergkamp, in De Meer.' Sinds die ene pot volgt de Ajax-fan uit Oss zijn club met name Europees op de voet. Door het reizen en competitiewedstrijden in het weekend is een seizoenkaart onmogelijk. Desondanks weet hij alles over over de club uit Mokum, prachtig.

Na twee colaatjes was het tijd voor biefstuk, friet en een Spa Rood in restaurant De Nieuwe Wereld. Een gezellig, modern restaurant als perfecte voorbereiding op het dessert in het Frans Heesenstadion; FC Oss – Jong Ajax. Ali Dursun, zaakwaarnemer van (onder meer) Frenkie de Jong, wachtte ons op in het vernieuwde en schitterende complex bij FC Oss. Was het vorig jaar nog een bouwval, aldus Ali, nu is het af, professioneel en een zeker noemenswaardige accommodatie om eens heen te gaan. 'Wat willen jullie drinken boys, of eten?', vraagt Ali bij binnenkomst. 'Alleen twee Spa Rood alstublieft', antwoorden wij. Gesprekken over De Jong, Barcelona, de titelrace en Oss zelf volgen. Later schuiven de grootouders van De Jong zelf aan. De voorbereiding op FC Oss – Jong Ajax kon niet beter.

Genot op het kunstgrasveld
Als we om 19.00 uur terug waren gereden naar Zuid-Holland, was het ook een mooie dag geweest. Maar Jong Ajax moest nog spelen. Tete, Bergsma, Eiting, Van de Beek, Nouri, Cerny, Kluivert en Cassierra, ze deden allemaal mee. De Jong en Sierhuis zaten trouwens nog op de bank. Genot en spelplezier was zichtbaar vanaf de perstribune in Oss. Omringd door kinderen en drieduizend fans uit de stad (en omstreken), excelleerden Nouri, Kluivert, Eiting en Bergsma. Voetballend sterke spelers, die ook (bij vlagen) het publiek uit Oss op de banken kregen.

De toon hiervoor werd gezet bij de 1-0. In een stadion zie je doorgaans meer dan op televisie en als je dan op Nouri let tijdens acties met en zonder bal, dan vallen schitterende dingen op. De 1-0, opgezet door de kleine grote man zelf, een een-twee met Cerny, een stiftje over ex-Ajacied Deckers heen en raak. Simpel en koelbloedig. Maar terug naar vóór de eerste pass naar Cerny. Waar bijna iedere voetballer in penibele situaties in kleine ruimtes met bal over de bal en om zich heen kijkt naar vrije mensen, deed Nouri het tegenovergestelde. Hij keek naar de grond. Naar de bal, naar de voeten van de tegenstanders, waardoor hij de bewegingen van de opponenten door had, op het juiste moment zijn Tsjechische maatje in kon spelen, door kon bewegen en scoren. Die goal was Nouri in optima forma.

Terug naar de tribunes, want op de perstribune gebeurden leuke dingen. Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter. De verantwoordelijke man daarvoor zat naast ons. Gesprekken over werk, Ajax, privileges, vluchten naar Europese wedstrijden en de gruwelijke socialmediacontent van de Amsterdammers werden gevoerd. Net als een praatje met de oom van Bergsma, die trots was en glunderde bij intercepties en goede inspeelpasses van zijn zoon. 'Hij ontwikkelt zich erg goed', sprak het familielid. Met een invalbeurt van Frenkie de Jong als kers op de taart, ging het publiek in Oss niet morren. Het werd met de minuut juist gemoedelijker. Naast ons werd gelachen; 'Jullie hebben een leuke avond, maar wij ook hoor… Deze gassies kunnen ballen.'

Waar je dus bij veel clubs in de Jupiler League negativisme ziet richting belofteteams en dan vooral Ajax, waar talenten snel als Ajax 1-materiaal worden bestempeld en waar spelers snel debuteren en dan weer terugkeren naar wedstrijden op vrijdagavond, was bij Oss juist bewondering te zien. Tijdens de wedstrijd werd er alleen maar gelachen en toen het affiche was afgelopen was Man of The Match Nouri het middelpunt van alle aandacht. Jonge supporters schreeuwden 'Nouri! Nouri! Nouri!', foto’s en handtekeningen werden uitgedeeld. Ouders keken met een leuk gezicht naar hun kinderen, die een collectersitem in handen hadden gekregen. Ja, Oss heeft mij positief verrast. De club heeft een gerenoveerd, (nieuw) en Eredivisie-waardig complex en stadion. Gezelligheid is troef, eensgezindheid ook en bij een leuke pot voetbal wordt er niet gezeken, maar juist met bewondering gekeken. Oss is een tripje dat iedere Ajacied, die interesse heeft in Jong Ajax, of voetbalavonturier moet maken. Aanrader.

Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | sjorsvanveen@live.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 3:
#1 - Veel is anders met Marcel Keizer
#2 - Jaren van de waarheid voor Bay
#3 - Het wordt smullen op vrijdagavond
#4 - De Ligt staat snel in de ArenA
#5 - Excellerend trio snel in Ajax 1
#6 - Supporters verwend op De Toekomst
#7 - Jaïro en Lasse, Frenkie komt eraan
#8 - Cruijff-revolutie zichtbaar voor publiek
#9 - El Ghazi, hervind plezier bij Jong Ajax
#10 - Clement perfect voorbeeld voor Mazraoui
#11 - 3 manieren om uitsyndroom te doorbreken
#12 - Jong Ajax verheft passmaps tot kunst
#13 - Kansen voor 'nieuwe' Savastano
#14 - Ruim 3 goals gemiddeld op De Toekomst

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.