Ajax wint verdiend van FC Utrecht en houdt druk op concurrent PSV

door Cristian de Jong 4295

Ajax heeft zondagmiddag een verdiende 3-1 overwinning weten te boeken op FC Utrecht. Mede door goals van Steven Bergwijn, Brian Brobbey en Davy Klaassen houdt Ajax de druk op concurrent PSV. Voor FC Utrecht was Anastasios Douvikas de doelpuntenmaker.

Direct vanaf de aftrap zette Ajax al flink druk op de bezoeker. Mede door kansen van Brian Brobbey en Dusan Tadic konden de Amsterdammers al snel op een voorsprong komen. Dit gebeurde echter niet. Ook defensief stond Ajax vanaf het begin zijn mannetje Jorrel Hato speelde een geweldige wedstrijd en had een belangrijke rol bij het openingsdoelpunt.

Hato veroverde de bal goed op eigen helft en met een snel tussenstation kwam de bal terecht bij een opstomende Owen Wijndal. De linksback zag Bergwijn vogelvrij staan op het middenveld. De Nederlands international kreeg de bal, dribbelde de zestien binnen, kapte een mannetje uit en drukte fraai af om vervolgens zijn ploeg op voorsprong te zetten.

In het vervolg van de eerste helft bleef Ajax aanvallen. Zo kopte Brobbey nog een bal op de paal en had Bergwijn nog een grote mogelijkheid op zijn tweede treffer van de middag, maar deze bleef uit. Zodoende ging Ajax rusten met een tussenstand van 1-0.

In de tweede helft komt FC Utrecht tegen de verhouding in op gelijke hoogte. Douvikas kreeg de bal in de zestien, maakte zich goed breed, draaide goed weg en schoot de bal vervolgens langs Gerónimo Rulli. Ajax moest dus weer aan de bak. Kans na kans werd gemist, totdat Hato opdook aan de linkerkant. De zeventienjarige verdediger gaf de bal voor. Kudus kon de bal met het hoofd afleggen op Brobbey, die helemaal vrij stond. De spits kon daarna gemakkelijk afronden, waardoor de voorsprong weer in het voordeel van de Amsterdammers was.

In de slotfase werd het spel van Ajax rommelig. FC Utrecht probeerde nog wel een gelijkmaker te forceren, maar kwam niet dichtbij genoeg. In de 93e minuut werd het zelfs nog 3-1. Davy Klaassen kon de bal op de rand van de zestien mooi op de pantoffel nemen. Keeper Barkas kon het derde doelpunt van de Amsterdammers niet voorkomen.

In de 96e minuut floot arbiter Bas Nijhuis voor het laatst en zodoende wint Ajax de wedstrijd met 3-1. Volgende week speelt Ajax het laatste competitieduel van het seizoen. Dan is FC Twente in Enschede de tegenstander.

14.30 uur | Ajax - FC Utrecht

Rulli; Rensch, Timber, Hato, Wijndal (Klaassen 67'); Taylor, Álvarez, Bergwijn; Kudus, Brobbey (Godts 82'), Tadic.

Stekelenburg, Pasveer, Bassey, Klaassen, Lucca, Sánchez, Grillitsch, Baas, Regeer, Godts, Vos, Aertssen.

Opstelling FC Utrecht:

Barkas; Klaiber (Ter Avest, 63'), Van der Hoorn (Kluivert 79'), Viergever, Van der Maarel; Toornstra, Bozdogan, Van de Streek; Boussaid (Jensen, 63'), Douvikas, Booth.

Wissels FC Utrecht:

De Keijzer, Jensen, Kluivert, Labyad, Maeda, Nijhuis, Ramselaar, Shein, St. Jago, Ter Avest.

1-0 Steven Bergwijn (20')

1-1 Anastasios Douvikas (49')
2-1 Brian Brobbey (68')

- Hoe groot zijn de verschillen tussen Europese toernooien voor Ajax op financieel gebied?

Verwacht jij dat Ajax opnieuw met 2-0 wint van FC Utrecht?