Ajax O18 maakt korte metten met ADO Den Haag, Ajax O16 gaat onderuit

door Jesse ter Haar 26

Ajax Onder 18 heeft dinsdagavond overtuigend af weten te rekenen met de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag. Voor rust was het verschil al gemaakt, waarna de talenten na rust uitliepen naar 0-5. Op dezelfde avond beleefde Ajax O16 minder succes door met 1-3 te verliezen van FC Twente/Heracles Academie.

FT | ADO Den Haag O18 - Ajax O18 (0-5)

De openingsfase verliep naar verwachting. Ajax had het grootste gedeelte van het balbezit en ging nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. In de eerste minuten van de wedstrijd kwam het echter niet zover. Toch stond het binnen de eerste tien minuten al 0-1 Een vlotlopende aanval kwam bij Don O’niel terecht, waarna hij in het strafschopgebied geduldig wachtte op de inkomende Gerald Alders. De rechtsback ontving de bal en werkte die via een tegenstander in het doel. Niet veel later ontstond er een kopkans voor Tijn Peters, die de bal via de keeper van ADO Den Haag op zijn hoofd kreeg, maar hij kon de bal niet genoeg richting meegeven en mikte over.

Toch viel in de zeventiende minuut de 0-2 al. Mark Verkuijl maakte gebruik van een afwachtende houding van ADO Den Haag, pikte de bal op en kopte de bal via de binnenkant van de paal binnen. Even later leek ook Skye Vink voor zijn doelpunt te gaan. Hij ging alleen op de keeper af, maar werd op het laatste moment toch gestuit. Het derde doelpunt van Ajax kwam er voor rust alsnog. Diezelfde Vink ontving de bal van Don-Angelo Konadu en schoot de bal beheerst in de verre hoek.

Na de rust kwamen de talenten van Ajax er wat minder frequent doorheen. In de vijftigste minuut kon Vink nogmaals scoren, maar hij krulde de bal net over het doel. Hierna ontstonden er enkele counters en mogelijkheden voor ADO Den Haag, maar eenmaal greep Nick Verschuren overtuigend in, terwijl de tegenstander bij andere gelegenheden het vizier niet op scherp had staan. Hierna was het weer tijd voor Ajax, dat via een kopbal van Vink net niet op 0-4 wist te komen. Even later probeerde Konadu het met zijn voet, maar hij stuitte op de keeper. Vink, die vaak in kansrijke positie kwam in deze wedstrijd, miste de bal even later volledig toen die via een verdediger voor zijn voeten kwam.

Waar de doelpunten na de rust zodoende enige tijd uitblijven, kwamen deze er alsnog. Dies Janse stelde Konadu in staat om te scoren met een fraaie lob, waarna de aanvaller geen moment twijfelde en zuiver raak schoot in de verre hoek. Daarmee was het nog niet gedaan, want het was O’niel die er ook nog een vijfde Amsterdamse treffer aan toe wist te voegen. Via een uittrap van de keeper en een verdediger van ADO Den Haag kwam de bal terecht bij de middenvelder, die ermee aan de haal ging en hem in de verre hoek in het doel werkte. Een heuglijk feitje voor doelman Paul Reverson: hij kreeg de assist op zijn naam bij de vijfde goal van Ajax. Hiermee was het ook meteen gedaan en zodoende won Ajax met 0-5.

Opstelling Ajax O18:

Reverson; Alders (Ugwu 66'), Verschuren, Janse, Jetten (Van de Pavert 66'); Peters (Van der Vaart 66'), O'niel, Verkuijl (Appiah 66'); Faberski (Ebite 75'), Vink, Konadu.

Wissels Ajax O18:

Schreuder, Ugwu, Van de Pavert, Appiah, Van der Vaart, Ebite.

0-1 Eigen doelpunt ADO Den Haag (9')
0-2 Mark Verkuijl (17')
0-3 Skye Vink (41')

0-4 Don-Angelo Konadu (75')
0-5 Don O'Niel (84')

FT | Ajax O16 - FC Twente/Heracles Academie O16 (1-3)

De wedstrijd van Ajax O16 begon met een poging van Pharrell Nash. De aanvaller punterde de bal vanaf zo’n elf meter op doel, maar de goalie wist te redden. Hierna ging het compleet de andere kant op. Een schot vanaf de rand van het strafschopgebied ging via een Ajacied nog net naast, maar hierna toonde FC Twente/Heracles zich effectief. Zowel in de vijftiende als de negentiende minuut was het raak voor de uitploeg van dinsdag. Eerst ging doelman Giuliano Bonevacia in de fout door de bal na een zwak schot onder zich door te laten rollen, waarna Ajax een paar minuten later als geheel niet goed stond en een doelpunt om de oren kreeg uit een hoekschop. Hierna volgde een restant van een eerste helft waarin vrijwel niets gebeurde.

Ook de tweede helft begon met een kans voor de opponent van Ajax. Goalie Bonevacia kon een geplaatste bal echter eenvoudig klemmen. Niet lang daarna kwam Ajax opnieuw goed weg. FC Twente/Heracles kon de bal vanuit een moeilijke hoek op doel schieten en raakte de lat. Vervolgens was het de beurt aan Ajax. Eternal Barron kreeg de bal door Nash in de diepte aangespeeld en kreeg een kans, maar hij raakte het zijnet. Ruim tien minuten voor tijd werd Nnamdi Koka neergehaald in het strafschopgebied en zodoende kreeg Ajax een penalty te nemen. Nash nam de verantwoordelijkheid en schoot de bal hard in de linkeronderhoek.

Vrijwel meteen hierna ontstond de mogelijkheid om ook de gelijkmaker te produceren. Nash stond vrij voor de doelman van de tegenstander en leek de hoek voor het uitzoeken te hebben, maar hij kreeg de bal er toch niet in. In de nastoot kreeg Barron nog een grote kans, maar ook aan hem was de kans niet besteed. Vlak voor tijd kregen de talenten uit Amsterdam de deksel op de neus. Een van richting veranderde vrije trap liet Bonevacia kansloos en bepaalde de eindstand op 1-3.