Ajax O15 loopt tegen vernedering aan tegen PSV, Ajax O17 verliest nipt van FC Utrecht

door Jesse ter Haar 31

Ajax O15 en Onder 17 zijn dinsdagavond tegen nederlagen aan gelopen. Eerstgenoemde ploeg werd zelfs op een regelrechte afstraffing getrakteerd door met 6-0 te verliezen van de leeftijdsgenoten van PSV. Later op avond verloor Ajax O17 in eigen huis met 0-1 van FC Utrecht.

FT | PSV 015  - Ajax O15 (6-0)

Het eerste echt gevaarlijke moment kwam van PSV. Een voorzet viel bijna bij de tweede paal het doel binnen, maar Ajax ontsnapte nog. Het bleef echter de tegenstander uit Eindhoven die gevaar bleef stichten. Aanvankelijk verdwenen de pogingen nog naast het doel, maar na ruim twintig minuten was het dan toch raak. Ajax-keeper Giovanni van der Wijst kon maar half onderscheppen, waarna de bal voor de voeten van een PSV’er viel en het een tel later 1-0 stond. Drie minuten later was het opnieuw raak. Een van richting veranderd schot liet Van der Wijst kansloos en zo stond Ajax O15 binnen no-time met 2-0 achter.

De kansenregen voor PSV was daarmee nog niet voorbij. Enkele keren wist Ajax nog te ontsnappen aan een derde tegengoal, maar vlak voor rust kwam die er alsnog. Op het middenveld wist een speler van PSV vrij te komen, waarna hij van afstand de 3-0 binnenschoot. In de rust greep trainer Frank Korpershoek in door driemaal te wisselen. Het leverde een poging van Jeshurun Simeon op, maar hij kon de keeper niet echt in de problemen brengen. Van der Wijst kwam dat enkele minuten later wel voor de vierde keer in de wedstrijd. Een verwoestend schot in de korte hoek was hem te machtig: 4-0.

Was het daarmee dan gedaan? Nee, want een minuut later viel ook de 5-0. Van der Wijst kwam uit op een lange bal te onderscheppen, maar schiet hem vervolgens tegen een opponent aan. De bal rolde richting het doel en had nog maar een tikje nodig om het net te doen bollen. Tot overmaat van ramp kreeg PSV even later ook nog een strafschop te nemen, maar de bal werd hard op de lat geschoten. De 6-0 kwam er alsnog in de 63ste minuut alsnog, waarna de doelpuntenproductie van PSV stopte. Zodoende ging Ajax O15 hard onderuit in Eindhoven.

Opstelling Ajax O15:

Van der Wijst; Damming (Talai 41'), Veenbergen, Nieboer; Rakdou (Ouazane 60'), Peters, Laghmich (Loots 41'), Newstead (George 60'); Wooter (Simeon 4`1'), Gomes Fereira, Zinhagel.

Wissels Ajax O15:

Olgers, Ouazane, De Koning, Loots, Talai, George, Simeon.

FT | Ajax O17 - Utrecht O17 (0-1)

De wedstrijd van Ajax O17 begon mogelijk nog rampzaliger. Al binnen drie minuten kon een lage voorzet van dichtbij binnen worden gewerkt, waardoor de Amsterdammers meteen in de achtervolging moesten. De eerstvolgende kans echter, was weer voor FC Utrecht. Doelman Aymean El Hani kon echter relatief eenvoudig redden. De eerste kans voor Ajax kwam op naam van Miguel Joao da Silva, die kon koppen na een goede voorzet van Lyfe Oldenstam. De Ajacied kreeg de bal echter niet tussen de palen. Niet lang daarna kreeg Joao da Silva na een combinatie met Haniel Pereira da Gama opnieuw een kans, maar ditmaal miste zijn schot overtuiging om de goalie in de problemen te brengen.

Het bleek de helft van de kansen voor Joao da Silva, want ook de derde kans kwam er. Hij was het eindstation van een vlotlopende aanval, maar opnieuw stond zijn vizier niet op scherp. Hij mikte zo’n twee meter naast. Twee minuten later probeerde ook Lasse Abildgaard het maar eens namens Ajax O17, dat echt begon aan te dringen. De Deen probeerde het van afstand en dwong de keeper van FC Utrecht tot een serieuze redding. Voor rust kregen beide ploegen vervolgens nog een aantal mogelijkheden, maar er veranderde niets meer in de score.

Tien minuten na rust kwam Ajax O17 met de schrik vrij. Een schot van afstand leek een prooi voor El Hani, maar hij liet de bal door zijn handen glippen. De Ajax-keeper kon de bal echter nog net voor de lijn oppakken. Vijf minuten later werd hij opnieuw getest. Hij wist een schot van afstand te keren, maar kende daarmee de nodige moeite. Hierna was het de beurt aan Ajax O17, dat via Abildgaard en Rick Luijer gevaarlijk werd. Eerstgenoemde schoot echter wild en mikte ruim naast het doel, terwijl Luijer na een voorzet van diezelfde Abildgaard de bal op de paal kopte. Zodoende zat het Ajax in die fase ook niet mee. Later kreeg Elias Mechrouh nog een schietkans namens de Amsterdammers en vlak voor tijd ontsnapte FC Utrecht nog aan een eigen doelpunt, maar de bal wilde er niet en zodoende werd er met 0-1 verloren.