Kranten: 'Het was mooi om de vreugde te zien, in een seizoen met zoveel dubbele bodems'

door Jari Perridon 15

De Nederlandse kranten zagen dat Ajax knap een 0-1 achterstand tegen FC Twente wist om te draaien in een 2-1 overwinning. Na de vernedering in Rotterdam en een lastige eerste helft tegen de Tukkers, herpakte Ajax zich. De Amsterdammers vielen terug op het 4-3-3 systeem en dat bleek een goede zet te zijn van trainer John van 't Schip.

De Telegraaf

De Telegraaf zag, net als velen, dat de pijlen op Michael van Praag waren gericht in de Johan Cruijff ArenA. 'Nadat eerder op de dag bekend was geworden dat de commissarissen Cees van Oevelen, Georgette Schlick en Annette Mosman waren opgestapt, richtte een deel van de Amsterdamse aanhang bij het duel met FC Twente hun giftige pijlen op RvC-voorzitter Van Praag. Met spandoeken en spreekkoren werd door supporters het opstappen van het erelid bepleit, terwijl er steunbetuigingen waren voor Alex Kroes', begint de krant.

Na ruim een halfuur kwam Ajax op een 0-1 achterstand waarna het publiek nog maar eens zijn onvrede liet blijken. 'De voorsprong was terecht en het Ajax-publiek, dat na de achterstand compleet was stilgevallen, liet luidkeels zijn afkeuring horen, toen de ploeg voor de rust naar de kleedkamer ging.'

De krant zag Ajax veel beter uit de kleedkamer komen dan FC Twente. Dit resulteerde in een 2-1 overwinning voor de Amsterdammers. 'Ajax, inmiddels met Tahirovic voor Van den Boomen, greep het initiatief in de wedstrijd en de gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Na een overtreding van Regeer op Brobbey rand zestien wilde scheidsrechter Serdar Gözübüyük een strafschop geven, maar hij werd erop gewezen door de VAR dat de overtreding buiten de zestien was gemaakt. Vervolgens meldde Tahirovic zich voor de vrije trap, maar Brobbey gebaarde, dat Kenneth Taylor hem moest nemen. Dat bleek een goede interventie, want Taylor legde de bal op het hoofd van Brobbey (1-1).'

Zowel Ajax als FC Twente kreeg kansen op de voorsprong, maar Ajax wist uiteindelijk aan het langste eind te trekken. Na opnieuw een ingreep van de VAR kreeg Ajax een penalty, die werd benut door Steven Bergwijn voor de 2-1. 'Die voorsprong kwam in de slotfase, toen FC Twente een stevig offensief inzette, nog in gevaar, maar Ajax trok de zege over de streep, waardoor de Amsterdammers voor het eerst sinds 3 maart een thuiszege boekten en een belangrijke stap zetten richting het vermijden van de play-off', sluit De Telegraaf af.

Algemeen Dagblad

'Je moest er haast bij zijn om de metamorfose tegen Twente te kunnen geloven. Niemand die met kennis van de voorgeschiedenis Ajax nog een ijzersterke wederopstanding toedichtte. De openingstreffer van Ricky van Wolfswinkel als opmaat naar het volgende smadelijke verlies in een topduel, was in alle opzichten veel logischer geweest', begint het Algemeen Dagblad. 'Met gespannen beentjes zong de ploeg van trainer John van 't Schip de eerste helft uit. Twente profiteerde amper.'

Ook het Algemeen Dagblad merkte dat er een bepaalde spanning heerste in de Johan Cruijff ArenA. 'Voor de harde kern is de breuk met de helft van de RvC kennelijk nog niet genoeg. Op de F-Side werden anti-Van Praag- en pro-Kroes-spandoeken uitgerold. Liederen hadden een identieke strekking. De spanning was voelbaar, bij het striemende fluitconcert halverwege ook. Een half jaar geleden werd de Klassieker nog gesaboteerd en liep het buiten compleet uit de klauwen.'

De krant weet ook te melden dat Van 't Schip de mededeling over de opstappende RvC-leden onderweg naar het stadion medegedeeld kreeg. 'Toen Van 't Schip gisteren naar het stadion reed, werd hij gebeld door directeur Marijn Beuker met de mededeling dat drie bekritiseerde RvC-leden (Schlick, Mosman en Van Oevelen) het bijltje erbij neerleggen. Nog meer ingrediënten voor een nieuwe, sportieve mokerslag dus. Maar in die snelkookpan keerde het elftal juist als herboren terug. Van 't Schip wisselde daarvoor één speler, schakelde terug naar het 4-3-3 en wees zijn spelers op de voorbije week.'

Kenneth Taylor kon rekenen op complimenten. 'Uitgerekend Taylor, die door Van 't Schip net was geroemd voor zijn verantwoordelijkheidsgevoel, nam de ploeg weer bij de hand als grote aanjager. Ajax, dat in de Kuip de bal geen drie keer rond kreeg, zat er nu bij elke Twente-pass bovenop. En Taylor was bij het meeste Ajax-gevaar betrokken.'

Het Parool

Ook Het Parool zag hoe Ajax een zwakke eerste helft afwisselde met een sterke tweede helft waarin een achterstand werd omgebogen in een voorsprong. 'Ajax richtte zich in de tweede helft op. De ploeg leek in de rust een metamorfose te hebben ondergaan. Van 't Schip zette de ploeg op scherp met een systeemwijziging - 4-3-3 in plaats van 5-3-2 - en een speech.'

Ook bij Het Parool kon Taylor rekenen op de nodige complimenten. 'Uitblinker Kenneth Taylor nam de ploeg bij de hand. In de eerste helft speelde hij al behoorlijk als wingback, in het tweede bedrijf onderscheidde hij zich als aanvallende middenvelder. Taylor werkte hard en kon voetballend wat lijn brengen in het al met al toch chaotische aanvalsspel van Ajax.'

de Volkskrant

Bij de Volkskrant genoot men van de ommekeer die er in de ArenA plaatsvond. 'De onvoorspelbaarheid, de mogelijkheid van een omkering, van niets naar iets en omgekeerd; dat blijft de onweerstaanbare charme van voetbal. Subtopper Ajax lag spartelend op de grond, opnieuw, voor de zoveelste keer dit seizoen, maar stond met gebutste knieën op en won zowaar van FC Twente, de nummer 3.'

'Ajax won zelfs voor de eerste keer van een club uit de top-4, omdat Steven Bergwijn een strafschop benutte nadat Devyne Rensch was neergelegd door Anass Salah-Eddine. Het was mooi om de vreugde te zien, in een seizoen met zoveel dubbele bodems, van woede op de tribunes en verbijstering. Mannen omhelsden elkaar alsof ze voor het eerst een overwinning van hun club meemaakten', sluit de krant af.

Trouw

Bij Trouw werd de nadruk gelegd op de spandoeken en spreekkoren rondom de persoon van Van Praag. 'De gekruisigde Kroes terug en de persoon die hem op het kruis spijkerde eruit, luidde de oplossing van het publiek. Dat Kroes een strafbaar feit heeft gepleegd, doet er in crisisgebied Amsterdam even niet meer toe. Ajax moet gered worden en Kroes is daar de man voor. Ook de bestuursraad, veruit de machtigste aandeelhouder binnen de club, denkt er zo over', schrijft de krant.

Het is dit seizoen nog de vraag of Ajax überhaupt Europees voetbal gaat halen. Na de 0-1 achterstand bij rust leek dit nog verder weg. 'Een 'donderpreek' in de rust van Van 't Schip sorteerde effect. Een Ajax dat zich oprichtte en niet op de slachtbank terechtkwam: dat vond Van 't Schip ook weleens fijn om te zien.'

NRC

Tot slot is het woord aan NRC. De krant kwam met de bijzondere statistiek dat Ajax in de Eredivisie al 23 jaar ongeslagen is in thuiswedstrijden tijdens de lente. Deze reeks leek na 45 minuten doorbroken te worden, maar Ajax richtte zich op. 'Na een kleurloze eerste helft bijt Ajax pas in de twee helft van zich af. Het speelt agressiever, met meer druk naar voren. Van ’t Schip grijpt terug op het traditionele 4-3-3-systeem, in plaats van de meer behoudende speelwijze met vijf verdedigers waarin hij zijn ploeg de afgelopen maanden liet spelen.'

FC Twente werd vlak voor tijd nog een aantal keer gevaarlijk, maar een gelijkmaker kwam er niet. De opluchting was voelbaar in het stadion. 'Het thuispubliek gaat staan. Vingers in de lucht, de opluchting zichtbaar. Een spaarzaam hoogtepuntje in roerige tijden: een overwinning op de sterke nummer drie FC Twente, tevens pas de tweede thuiszege in de laatste acht wedstrijden (alle competities).'