Koeman witheet na nederlaag: 'Lamlendig is een heel goed woord'

door Brent Tomassen 127

Bron NOS

Bron NOS

Ronald Koeman is boos na de nederlaag van het Nederlands elftal in de troostfinale van de Nations League tegen Italië. Vooral de eerste helft roept een hoop ergernis bij de bondscoach op. Nederland speelde een zwakke eerste helft, kwam na rust terug, maar verloor uiteindelijk met 2-3.

'Op basis van de eerste helft wel', is het antwoord van Koeman bij de NOS op de vraag of de prestaties van Oranje hem zorgen baren. Virgil van Dijk gaf na de wedstrijd aan zich te schamen. 'Ik ook', zegt de bondscoach. 'Je denkt dat er, ondanks de nederlaag, tegen Kroatië genoeg aanknopingspunten zijn en dan speel je zo'n eerste helft. Dan heb je het niet over het voetbal, maar over bereidheid en mentaliteit. Lamlendig is een heel goed woord. Dat neem ik mezelf kwalijk, want dat is het ergste wat een team kan ontbreken, vind ik.'

Koeman is duidelijk geïrriteerd na de wedstrijd en steekt dat niet onder stoelen of banken. 'Ik wil totaal niet ingaan op het individu, maar we hebben elkaar laten zitten. We zijn ook niet bij machte geweest in de eerste helft om boos te worden en om elkaar te corrigeren. Dat kan niet. Als je de eerste en tweede goal ziet, dat heeft niks met tactiek te maken. Dat heeft met bereidheid en de verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van je directe tegenstander te maken. Het terugschakelen van voor naar achter was iets waar ik een bloedhekel aan heb.'

'Hierna wordt de oefenmeester gevraagd of de wedstrijd tegen Italië nog s;echter was dan het 4-0 verlies tegen Frankrijk in maart. 'Ik vind niet dat de eerste helft te vergelijken is met de wedstrijd tegen Frankrijk', stelt Koeman. 'Toen hadden we de wil wel, maar gingen er dingen fout in het voetbal. We maakten een aantal fouten in balbezit en Frankrijk was beter. Eigenlijk kunnen wij een heel goed team hebben en dit team kan heel goed voetballen. Maar dan zijn er de principes, mentaliteit, als team spelen, de absolute wil, en als we dat hebben kunnen we heel goed zijn. Maar als we dat niet hebben of minder, dan zijn we heel matig.'

Ajax speelt voor het eerst sinds de jaren tachtig in een wit uittenue! Bestel nu het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2023/24!